Image alt text

TOP listanja 2023.

26.1.2024.

Piše: Hoću knjigu

Da Hrvati čitaju malo i rijetko nije istina, a tko tome može bolje posvjedočiti od knjižarskog lanca s više od deset knjižara. Općenito vlada mišljenje da ljudi u Hrvatskoj ne čitaju, da se mladi ne odvajaju od ekrana, da djeca ne mogu zadržati pozornost dovoljno da bi se posvetili knjizi, ali naše top liste, posjećenost knjižara i komunikacija s Hoćuknjigoljupcima na društvenim mrežama svjedoče drugačije. Kategorija popularne psihologije i dalje vodi, a kao žanr se dodatno probila dolaskom pandemije na naše prostore, ali zanimljivo je i vidjeti koliko se naslova i dalje drži na gotovo jednakim mjestima kao i prošle godine. Ako želite usporediti čitanost tih besmrtnih hitova, prošlogodišnju Top listu možete pročitati ovdje.


I dok odrasli najviše vole self-help i kriminalističke romane, mladi uživaju u svijetu SF-a i fantasyja, ali i ljubića, pogotovo u kategoriji strane knjige. Zahvaljujući trendovima kao što je BookTok i općenito društvenim mrežama, možemo vidjeti kako mladi zapravo čitaju mnogo i uživaju u knjigama, samo se, možda zbog otpora nastalog u školskom obrazovanju ili negativnog iskustva s prijevodima, više oslanjaju na izvornike te pretežito čitaju na engleskom. U dječjoj kategoriji dominira serijal Pino, što je bilo vidljivo i na prošlogodišnjem sajmu knjiga Interliber, gdje je samo Pino zauzeo velik dio štanda, a bio je u rukama gotovo svakog drugog kupca koji je željno čekao u kilometarskom redu.


TOP 10 KNJIŽEVNOST


1. Harry Potter i kamen mudraca


Iako Top 10 u kategoriji književnosti obuhvaća i knjige za odrasle i knjige za mlade, serijal Harry Potter zaposjeo je ovu listu s čak tri naslova. Nakon nestanka ovog hita zatvaranjem Algoritma, izdavačka kuća Mozaik knjiga vratila je omiljenog čarobnjaka na naše police i to baš na 25. obljetnicu njegovog nastanka. Autorica J.K. Rowling stvorila je čitav magični svijet koji privlači čitatelje svih dobnih skupina, a fantastična storenja, čarobni napitci i nevjerojatne avanture osigurali su besmrtnost ovim knjigama, koje će se zasigurno uvijek naći na našim i tuđim top listama.


2. Harry Potter i Odaja tajni

3. Krvavi mjesec

4. Slučaj vlastite pogibelji

5. Kućna pomoćnica

6. Harry Potter i zatočenik Azkabana

7. Priča započinje s nama

8. Priča završava s nama

9. Savršeno ubojstvo: Dnevnik dobre cure

10. Kako ubiti vlastitu obitelj


TOP 10 PUBLICISTIKA


1. Putovanje zvano igra


Na našoj Top ljestvici neki su naslovi zacementirali svoje mjesto i ne miču se s njega mjesecima, a prvo mjesto je zasluženo odnijela knjiga Putovanje zvano igra Marka Babića. S više od četiri i pol tisuće prodanih primjeraka, ovaj naslov osvojio je srca čitatelja diljem Hrvatske. Prekrasna, inspirativna i značajna životna priča nadmašila je čak i naslove poput 12 pravila za život i Atomske navike, koji su na top listama iz mjeseca u mjesec, a apsolutno se mora naći i na vašim policama.


2. Atomske navike

3. 12 pravila za život

4. Zelena svjetla

5. 48 zakona moći

6. Bogati otac, siromašni otac

7. Glukozna revolucija

8. Meditacije

9. Veliki Panda i Sićušni Zmaj

10. Ne možeš mi ništa


TOP 10 DJEČJA KNJIGA


1. Ti, moja prekrasna djevojčice


Iako serijal Pino dominira Top listom dječje književnosti, ovo ukoričeno umjetničko djelo probilo se na prvo mjesto s više od tisuću prodanih primjeraka, a za nekoliko brojeva premašuje i prodaju svjetskog hita Harry Potter i kamen mudraca. Prekrasna oda svim djevojčicama diljem svijeta osvojila je i male i velike, a ilustracije Jasmine Kosanović savršeno nadopunjavaju ljepotu teksta. Odnedavno ova slikovnica ima i svojeg "mlađeg brata", odnosno izdanje Ti, moj predivni dječače, za kojeg vjerujemo da će jednako tako postati hit kod mališana, ali i na našim top listama.


2. Pino i nova tuta: Pa-pa pelenama!

3. Pino uči prve riječi

4. Pino sastavlja rečenice

5. Pino uči govoriti

6. Pino na selu

7. 30 nogometaša koji su ušli u povijest

8. Čovpas - Kom se lopta valja

9. Miš lavljeg srca

10. Pino, pa to je fino! Kuhamo i papamo


TOP 10 STRANA KNJIGA

1. It Ends With Us


Top lista stranih knjiga preslika je BookTok hitova kroz godinu, a naslovi koji su hit na ovoj popularnoj društvenoj mreži ne prežive ni dan u knjižari koliko se brzo rasprodaju. Strane naslove najviše kupuju mlađe generacije, a od žanrova dominiraju ljubavni romani, fantasy i krimići. Na prvom mjestu je svjetski hit It Ends With Us, koji potpisuje kraljica ljubavnih romana Colleen Hoover. Ovo nisu klasični ljubići na kakve ste navikli, već knjige sa snažnom porukom i stvarnim životnim problemima. Autorica u svakom svojem djelu istražuje teme koje zahtijevaju suočavanje s teškim odlukama, a ovaj roman potiče čitatelje na duboko razmišljanje o ljubavi i snazi potrebnoj za prekidanje nezdravih ciklusa u životu. CoHo je ovdje uspjela stvoriti emotivan i dubok roman koji će privuči čitatelje koji traže priču izvan uobičajenih žanrovskih okvira ljubavnih romana.


2. It Starts With Us

3. A Good Girl's Guide to Murder

4. Good Girl, Bad Blood

5. Icebreaker

6. Twisted Love

7. As Good As Dead

8. A Court of Thorns and Roses

9. Twisted Games

10. Shatter Me


Nadamo se da ste uživali u našem osvrtu na prethodnu čitalačku godinu, a mi jedva čekamo vidjeti koje će nam hitove donijeti ova godina.

Pretplati se na newsletter

Šaljemo ti isključivo važne informacije, kao što su akcije, novi proizvodi i obavijesti.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje