Image alt text

TOP KNJIGE IZ 2021.

03.01.2022.
Piše: Hoću knjigu

Nova godina donosi nove odluke. Zdravije ću jesti. Smršavit ću konačno onih 5 kila koje vučem zadnjih nekoliko godina. Provodit ću više vremena s obitelji. Manje ću raditi. Više ću čitati. Koja god vaša odluka bila, mi ćemo vas – pohvaliti. Naime, što se čitanja tiče, u njemu ste bili i više nego uspješni već prošle godine, stoga ne sumnjamo da ćete biti i ove. Kupovalo se i čitalo rekordno u Hoću knjigu, a s upravo ste s naslovima koje ćete otkriti ispod oborili sve rekorde!

TOP 10 PUBLICISTIKA 


Trend u Hrvatskoj već je nekoliko godina dosta jasan – Hrvati najviše vole čitati knjige samopomoći, putopise i biografije. To dokazuje i naša TOP 10 lista publicističkih knjiga – koja je ujedno i TOP 10 sveukupno. Da, ove se godine na našoj sveukupnoj listi nije našao čak nijedan roman (no mi ćemo vam ih svejedno predstaviti nešto kasnije). A s posebnim guštom zaključujemo da je broj jedan na njoj domaći pisac – nešto što se zaista ne događa često.

1. Davor Rostuhar – Ljubav oko svijeta

Zamislite da vas netko zaprosi na obali Antarktike nakon što je netom osvojio Južni pol. A onda vas povede na novo putovanje oko svijeta… Upravo su to iskusili Anđela i Davor Rostuhar kada su krenuli na medeni mjesec dugačak čak jednu godinu. Dakle, medenu godinu! I to oko svijeta. Pa su je prigodno nazvali Ljubav oko svijeta. Na svom su putu, osim tuđih kultura, upoznavali i razne vrste ljubavi koje postoje, a onda su to sve spojili u knjigu i film i dobili – najprodavaniju knjigu u Hrvatskoj.

2. Jordan B. Peterson – 12 pravila za život
3. Robert T. Kiyosaki – Bogati otac, siromašni otac
4. Christel Petitcollin – Kako manje misliti
5. Federica Bosco – Govorili su da sam preosjetljiva
6. James Clear – Atomske navike
7. Jordan B. Peterson – Izvan reda
8. Jorge Bucay – Ispričat ću ti priču
9. Charlie Mackesy – Dječak, krtica, lisica, konj 
10. Christel Petitcollin – Kako bolje misliti

TOP 10 BELETRISTIKA
Iako su na prvu možda malo zanemareni, romani se u Hrvatskoj definitivno čitaju. Jer poput svih i mi volimo pobjeći u svijet mašte i priča, pogotovo kada nas okružuju ružne vijesti. A ako taj svijet mašte i priča uključuje i pustinjski pijesak, goleme crve, svemirske brodove te filmske adaptacije, onda nam je čitanje još i draže.

1. Frank Herbert - Dina
Kada nešto slovi kao klasik, znamo da je vrijedno čitanja. A kada klasikom postane jedan SF naslov, dakle naslov žanra kojem se i danas mnogi podsmjehuju, onda znamo da je ne samo vrijedno čitanja, nego je vrijedno čitanja svih knjiga serijala (a i, budimo realni, svega ostalog što je taj autor napisao)! Ako vas pak ne možemo pridobiti tom činjenicom, onda vjerujemo da je vrijedna spomena i činjenica da je ovaj klasik adaptiran za film nekoliko puta, od kojih je zadnji pokušaj redatelja Denisa Villeneuvea izašao krajem 2021. Pa ako vas nismo uvjerili da u ruke uzmete ovu ljepoticu od „samo“ 600 stranica, pogledajte film, a onda se vidimo u Hoću knjigu.

2. Elena Ferrante – Mračna kći
3.  Bernardine Evaristo – Djevojka, žena, drugo
4. Walter Tevis – Damin gambit
5. Elis Shafak – Otok nestalih stabala
6. George Orwell – 1984.
7. Ann Patchett - Nizozemska kuća
8. Richard Osman – Klub istražitelja ubojstava četvrtkom
9. Khaled Hosseini – Gonič zmajeva
10. Louisa May Alcott – Male žene

TOP KNJIGE ZA DJECU I MLADE
Tko kaže da naši mladi čitaju samo lektire? TOP 10 za djecu i mlade knjižara Hoću knjigu dokazuje drugačije. Da klincima lektire idu na živce, ali ne toliko da bi knjigu ostavili skroz sa strane pokazuju podaci o njihovoj top listi, na kojoj se, i to nekoliko puta, našao svjetski popularni dječak Greg, no i zanimljivi likovi poput Čovpasa, Pina… pa čak i jednog nama svima dobro poznatog ježa.

1. Jeff Kinney – Gregov dnevnik: Kugla za rušenje
Jeff Kinney već godinama ima dobitnu kombinaciju za klince iz cijelog svijeta, pa tako i Hrvatske – priča njihovim opuštenim jezikom, ubacuje fora slikice i prepričava uobičajene dječje nestašluke. I zato je omiljen dječji autor već od prvog Gregovog dnevnika. Na našoj se listi sa serijalom zbunjenog dječaka Grega našao čak četiri puta! Pa ako to nije jamstvo za najbolju knjigu koju vaši klinci mogu primiti u ruke – onda ne znamo što jest!

2. Jeff Kinney – Gregov dnevnik: Raspad sistema
3. Dav Pilkey – Čovpas i Micko Kid
4. Jeff Kinney – Gregov dnevnik:  Zimske radosti
5. Rachel Bright – Dugo putovanje malog vuka
6. Jeff Kinney – Gregov dnevnik: Kronike Grega Heffleya
7. Rachel Bright – Kit koji je uvijek želio još
8. Marta Galewska-Kustra – Pino uči prve riječi
9. Rachel Bright – Miš lavljeg srca
10. Branko Ćopić – Ježeva kućica

I tako smo od TOP 10 završili na TOP 30, no nadamo se da ste uživali u našim listama te da će se u vašim rukama naći barem jedna od ovih trideset najboljih.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje