Image alt text

Dobrotvorna akcija Daruj knjigu kreće dalje: Skupimo knjige za naše starije

11.03.2020.
Piše: Hoću knjigu

Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga povodom Svjetskog dana knjige, 23. travnja, kada je knjižarski lanac Hoću knjigu u suradnji s izdavačima i kupcima donirao knjige dječjim domovima i domovima za odgoj djece i mlade, ove godine kreću korak dalje – u prikupljanje knjiga za osobe treće životne dobi koje će se donirati domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske.

Kako čitanje djeluje na osobe starije životne dobi?

Zašto su odabrani baš domovi za starije i nemoćne? Jedan od razloga je taj što je čitanje iznimno važno za čitatelje treće dobi. Naime, redovito čitanje znatno smanjuje mogućnost razvijanja Alzhaimerove bolesti i demencije ili ih može ublažiti ako je do njih već došlo.
Štoviše, kada čitamo, pojačava se aktivnost lijevog dijela temporalne kore mozga, a to je područje povezano s recepcijom jezika. Usto se tijekom čitanja od nas traži usredotočenost na prepoznavanje slova te njihovo povezivanje u riječi, rečenice i smisleni sadržaj, a sve to dodatno pojačava aktivnost mozga. Time se ujedno kod starijih osoba produžava i vijek vitalne reakcije u svakodnevnim situacijama, što je iznimno važno zateknu li se u prilikama u kojima im brzo reagiranje može spasiti život.
No, ostavimo li biologiju mozga po strani, ono što je još važnije je to što čitanje kod starijih osoba smanjuje osjećaj samoće. Čitatelji se lako mogu poistovjetiti s likovima, ući u „njihove cipele“, promišljati o njihovim postupcima i tematici obrađenoj u knjizi.
Bez obzira na razinu obrazovanja, društveni status ili tjelesnu i mentalnu sposobnost, knjige im mogu postati najbolji prijatelji. Biblioterapija je praksa u mnogim domovima za starije i nemoćne diljem svijeta, a ovom akcijom svatko od nas može pridonijeti tome da se barem jedna starija osoba osjeća bolje i ispunjenije.
 
Kako možete pomoći?

Sve od 2. ožujka pa do 23. travnja u bilo koju našu knjižaru diljem zemlje možete donijeti (ili kupiti na licu mjesta) jedan od naslova s popisa koji su glasovanjem sukreirali kupci: sve od biografija, romana, velikih međunarodnih hitova do naslova u kojima su glavni junaci također korisnici domova.
 
Ovo su te knjige:
Bludne godine“, Aldo Dobrovac (Aldo Dobrovac)
Čovjek zvan Ove“, Fredrik Backman (Fokus komunikacije)
Čudesna moć hormona“, Sanja Toljan (Orlando medicus)
Čuti Boga u snovima“, Mark Wirkler (Figulus)
Čuvaj se prošlosti“, Joy Ellis (Sonatina)
Dani zaborava“, Elena Ferrante (Profil knjiga)
Druga strana slutnje“, Nikša Sviličić (Funditus)
Duhovna promišljanja“, Dragutin Matak (Naklada Veble)
Dva muža Karoline Lotman“, Midhat Ajanović-Ajan (Ibis Grafika)
Ernest i ja“, Paula McLain (Znanje)
Grga 70 godina“, Ico Voljevica (Top Mag)
Knjiga radosti“, Douglas Abrams, Dalaj Lama, Desmond Tutu (Planetopija)
Marx i lutka“, Maryam Madjidi (Sandorf)
Moj Camino“, Mara Doljak (Aromara)
Narcis i ruža“, Daniella Kordić (Cosmos)
Novi tajni dnevnik Hendrika Groena, 85. godina – do kraja života“, Hendrik Groen (Mozaik knjiga)
Okus čokolade u Parizu“, Jenny Colgan (Koncept)
Oliver: Trag u beskraju“, Zlatko Gall (Media Bar)
Pisma majci“, Antoine de Saint Exupery (Naklada Ceres)
Pohvala starosti“, Pavao Pavličić (Mozaik knjiga)
Ponekad lažem“, Alice Feeney (Egmont)
Pravi se da si normalna“, Ana Dumančić (Studio Nixa prijevodi)
Tajne Karola Wojtyle“, Antonio Socci (Naklada Benedikta)
Teta Julia i piskaralo“, Mario Vargas Llosa (Vuković i Runjić)
U potrazi za Gobi“, Dion Leonard (Koncept)
Žena kojoj sam čitao“, Bernhard Schlink (Vorto Palabra)
 
Donacijom bilo koje od ovih knjiga pomozite da zajedno uljepšamo dane našim najmudrijim članovima društva i pokažimo im da nisu zaboravljeni.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje