Marx i lutka
NEDOSTUPNO
0

Marx i lutka

Maryam Madjidi

Dok je još bila u majčinu trbuhu, Maryam proživljava početke iranske revolucije. Šest godina poslije, s majkom odlazi pridružiti se ocu u izgnanstvu u Parizu. Kroz sjećanja na najranije djetinjstvo,...

12,61 €

Sažetak knjige

Dok je još bila u majčinu trbuhu, Maryam proživljava početke iranske revolucije. Šest godina poslije, s majkom odlazi pridružiti se ocu u izgnanstvu u Parizu. Kroz sjećanja na najranije djetinjstvo, Maryam pripovijeda o napuštanju zemlje, udaljavanju od obitelji, opraštanju od voljene bake, gubitku igračaka, i postupnom potiskivanju perzijskog u korist francuskog te kasnijem ponovnom učenju materinjeg jezika, sve dok se dva jezika nisu pomirila u ljubavi prema književnosti i pisanju. U ovom poetičnom autobiografskom romanu koji se može čitati i kao bajka i kao dnevnik, autorica s nježnošću pripovijeda o životu između dvaju jezika i dviju kultura, o svojim korijenima kao o bremenu, bedemu, načinu socijalizacije pa čak i oružju za masovno zavođenje. Večeras je veliki povratak. Povratak u rodnu zemlju. Vlažnih ruku i s maramom na koljenima, vraćam se u Iran. Sedamnaest godina prije, Teheran-Pariz. Večeras, Pariz-Teheran. Obrnuto putovanje, povratak unatrag. Pitam se hoću li ponovo pronaći petogodišnju djevojčicu ondje gdje sam je ostavila. Vlažne ruke dohvaćaju crnu bilježnicu i olovku, pokušavam pisati da bih se smirila, ali ništa ne izlazi. Uzbuđenost je suviše debela gruda, a da bih je razdrobila u riječi. Komad koji mi je zastao nasred grla, ne želi se pomaknuti ni u jednom smjeru. Molim stjuardesu da mi donese čašu vode. Ispijam je. Čak ni voda ne prolazi. Sklapam oči i brišem ruke o široki ogrtač koji me prekriva od ramena do stopala. Vežem maramu, uguravam nekoliko neposlušnih pramenova, odahnem. Sve će dobro proći.

Detalji proizvoda

Izdavač:

Jezik:

ISBN-13:

Dimenzije:

Format:

Godina izdanja:

Broj stranica:

Prevoditelj:

Ilustrator:

Sandorf

Hrvatski jezik

9789533511504

12x20.5cm

Meki uvez

2019.

173

-

-

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje