Image alt text

Božićna Book patrola: Uronite s nama u najljepše blagdanske priče

20.12.2022.
Piše: Tatjana Barat

Pred nama je najljepše vrijeme u godini, a da bi bilo još čarobnije, pobrinut će se knjige koje stvaraju posebne svjetove.

Zato u nastavku donosimo preporuke knjiga naših knjižara, i za velike i male, koje će se pobrinuti za to da ponovno zaiskri ona topla, blagdanska svjetlost koja nam je toliko potrebna.
 
Matt Haig: Otac Božić i ja

Naši knjižari iz City Centra One East preporučuju, kako kažu, „magičnu i uzbudljivu božićnu knjigu koja vraća radost i osmijeh na svako lice“, Otac Božić i ja.
Amelia je djevojčica koja se osjeća potpuno izgubljeno nakon smrti svoje majke, a igrom slučaja završava u posebnoj kući u gradu Elfhelmu. Naime, Ameliju su posvojili Otac Božić i njegova supruga Mary, te je odvode u grad Elfhelm, čarobno mjesto koje nije vidljivo ljudima.
To je grad ispunjen smijehom i radošću. Unatoč svom tom veselju i čaroliji koja je okružuje, Amelia nije potpuno sretna. Osjeća da se ne uklapa u taj grad, mora pohađati školu za vilenjake u kojoj je viša od sve ostale djece, ali i od odraslih. Osim toga, nastava u školi za vilenjake drastično se razlikuje od obične škole pa se Amelija uopće ne osjeća dobro ni pametno.... Hoće li se snaći?
 
E. T. A. Hoffmann: Orašar i kralj miševa

Božić ne bi bio Božić bez Orašara, a poznati balet za koji se uvijek traži ulaznica više, nastao je na temelju knjige E. T. A. Hoffmanna.
Hofmann je radnju svoje priče smjestio na Badnjak u dom malenih Klare i Fritza koji s oduševljenjem primaju poklone svog kuma mađioničara i lutkara Drosselmeyera. Iako im je poklonio i skupocjene lutke koje „same plešu“, Klari pozornost privlači drveni orašar u obliku čovječuljka. Fritz namjerno slomi igračku, no kada svi zaspu, Klara se vraća u salon kako bi ga pogledala i tada nastaje čarolija…
Upravo ovu čarobnu knjigu preporučuju naši knjižari iz City Centra One West koji se slažu da ova „bezvremenska bajka zaokuplja generacije čitatelja u zimsko vrijeme“.
 
An Leysen: Orašar

Orašar je nadahnuo i druge autore da mu pristupe na svoj način, a autorica An Leysen donosi nam ga u modernoj izvedbi i predivnim, bajkovitim ilustracijama.
„Kao što govori pjesma Srebrnih krila Božić dolazi, kad padne Badnja noć i kad skupimo se svi ko kompletna family, nema boljeg od čitanja Orašara za sve stare i mlade duše“, kažu naši knjižari iz riječkog Tower Centra.
Podsjetimo, radnja se odvija na Badnju večer. Za Klaru i njezina brata Fritza uzbuđenje je na vrhuncu! Svake godine kum Drosselmeier donosi im posebne božićne darove. Klara je dobila drvenog vojnika. To je orašar, koji Fritzu izgleda pomalo smiješno, ali Klari se veoma sviđaju njegove velike, blage oči. Te noći otkriva da njezin novi prijatelj nije samo krckalo za orahe nego mnogo više od toga. I tako počinje čarolija...
 
Charlie Mackesy: Dječak, krtica, lisica i konj

Ako tražite knjigu koju će moći čitati i djeca i odrasli, posegnite za naslovom Dječak, krtica, lisica i konj koji pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Mackesya.
Poput Malog princa ili Galeba Jonathana Livingstona, ova topla i mudra pripovijest osvojit će čitatelje svih uzrasta, a posebno je važna u ovo neizvjesno vrijeme.
„Autor ovog bestselera gotovo zaboravljeno umijeće pisanja basni podigao je na razinu istinske umjetnosti. Osim fantastičnih ilustracija, čitatelje će oduševiti zajedništvo životinjskih prijatelja“, ističu knjižari iz naše knjižare u Zadru.
Jedan znatiželjni dječak, jedna pohlepna krtica puna života, jedna lisica koju je život učinio opreznom i jedan mudar, nježan konj istražuju svijet, uče voljeti i grade svoje neobično prijateljstvo. Prava topla priča za ovo doba.

James Norbury: Veliki Panda i Sićušni Zmaj

Još jedna knjiga za velike i male je Veliki Panda i Sićušni Zmaj koju preporučuju knjižari iz zagrebačkog Megastorea.
„Ova je knjiga pravo malo remek-djelo. Prekrasne ilustracije uz još ljepši tekst. Svaka stranica je jedna mala životna mudrost koja nas potiče da unatoč teškoćama nastavimo dalje. Prekrasan je poklon za što ljepši početak nove nam 2023 godine“, kažu nam.
I uistinu, James Norbudy donosi vam ove divne pustolovine naših junaka, popraćene ilustracijama iz kojih izvire smirenost, koje će vašem duhu poslužiti kao odavno zasluženi odmor i sklonište od tmurnih dana.

Slavko Sobin: Doktor Jabuka i tajna božićna poruka

Hrvatski glumac Slavko Sobin pokazao je i da ima spisateljskog talenta, a objavio je i knjigu prigodne božićne tematike, koju preporučuju naši knjižari iz Buzina, napominjući da ova priča „govori o skrivenoj mudrosti djetinjstva“.
Doktor Jabuka i tajna božićna poruka knjiga je baš u duhu užurbanih blagdana, a posebnu čaroliju knjizi dao je i ilustrator Marko Jovanovac. Glavni je lik dječak kojeg zbunjuje užurbanost zbog blagdanskih priprema i želja da njegovi roditelji obrate pažnju ne samo na njega nego i na one važne stvari koje su zbog priprema zaboravili, a to je obiteljsko zajedništvo.

Tvoj anđeo čuvar

U Varaždinu se nalazi Muzej anđela, koji svakako preporučujemo posjetiti, a upravo su zato naši varaždinski knjižari preporučili knjižicu Tvoj anđeo čuvar za svaki dan.
Riječ je o maloj knjižici punoj citata uz koju će anđeo čuvar uvijek biti uz nas, dati mir našem srcu, a licu osmijeh.

Jorge Bucay: Želim

Još jedna malena a velika knjiga krije se iza naslova Želim. Naši knjižari iz splitskog Joker centra kažu da je ova knjiga podsjetnik na ono što ljubav jest,
„Jorge Bucay svojim knjigama povezuje ljude u filozofiji života svojom empatijom, snagom i pričom. .a knjiga je najljepši iskaz ljubavi#, ističu.
I uisitnu, naizgled jednostavna i samorazumljiva pravila ili želje koje nam u ovoj knjizi donosi jedan od najvažnijih svjetskih psihoanalitičara zapravo su prosvjetljujući i mudri savjeti o tome kako ljubav i veze mogu uspjeti. Opremljena jednako poticajnim ilustracijama vodećeg argentinskoga ilustratora Gustija, ova knjiga jedna je od onih kojima ćemo se uteći i u trenucima najveće sreće i u trenucima najveće tuge.

William Paul Young: Koliba

Naši knjižari iz Arena Centra posegnuli su za onim što nam svima više treba u 2023. – duhovnosti. Zato preporučuju knjigu Koliba.
Kako kažu, „to je moderni klasik duhovnosti koji nam govori da samo vjerom možemo pomicati planine“.
Iako ovo nije tipična božićna priča, odvija se u zimsko vrijeme, te je i poprilično brutalna, vraća nadu. Naime, u ovom romanu, najmlađa kći Macka Mackenzia, Missy, oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku, kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoč svojim dvojbama, Mack jedno zimsko prijepodne odlazi tamo i doživljava najmračniju moru. Ono što će pronaći u kolibi, zauvijek će promijenit njegov život. U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija, „Koliba“ se bori sa vječnim pitanjem – gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli? 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje