Image alt text

Preporuke za čitanje u veljači (i nakon nje)

14.02.2022.
Piše: Valentina Namesnik

Svaki mjesec po nečemu je poseban i trebamo ga iskoristiti na najbolji mogući način – po mogućnosti uz knjigu. Veljaču često nazivamo i mjesec ljubavi, ali osim Valentinova u veljači imamo još značajnih datuma koje obilježavamo, pa ćemo se i pomoću knjiga podsjetiti na te datume i tako obraditi važne teme, naučiti nešto novo te dobiti poticaj i inspiraciju za dalje. Oduvijek sam smatrala da je knjigu potrebno pročitati u „pravo vrijeme“, pa krenimo s preporukama knjiga za veljaču.

Na početku mjeseca, 6. veljače, obilježavamo Međunarodni dan života, stoga je pravo vrijeme da razmislimo o svom životu: jesmo li otkrili svoju svrhu, živimo li ispunjeno i zadovoljno te uspijevamo li uistinu živjeti, a ne samo preživljavati… Odgovore na ova pitanja trebamo pronaći u samima sebi, no u tome će nam pomoći nova knjiga kanadskog autora Robina Sharme pod naslovom Život vrijedan življenja. Autorova životna pouka jest: „Ako ne djelujete u svojem životu, život ima naviku djelovati na vas.“ Stoga, nemojte dopustiti da vam ovo bude godina koju ćete samo napola proživjeti.

Za početak, trebate se riješiti emotivnih i misaonih obrazaca te starih obrazaca ponašanja koji vas sprečavaju u postizanju dugoročnih ciljeva i življenju izvanrednog života. Kako u tome uspjeti, pokazat će vam nova knjiga Prestanite s tim sr*njima, koju je napisao Gary John Bishop, motivacijski govornik i autor nekoliko knjiga. Bishop smatra da je uzrok toga što ste zapeli u lošoj vezi ili braku, ne napredujete u karijeri ili ste jednostavno nezadovoljni svojim financijama ili fizičkim izgledom, gotovo uvijek u samosabotaži. „Kao da ste zapeli u vlastitu filmu Beskrajan dan, osim što vam nije smiješno i Bill Murray neće uskoro doći i pomoći vam s malo svoga zajedljivog, trezvenjačkog humora i bezobraznog cerekanja“, piše autor. Odlični primjeri, konkretni savjeti i jednostavne primjenjive vježbice iz ove knjige bit će korak do boljeg i kvalitetnijeg života u ovoj godini.

Nešto što nas posebno veseli u životu zasigurno je hrana, zato nemojte propustiti obilježiti Svjetski dan pizze, ali ostatak veljače iskoristite za zdraviju prehranu, gdje će povrće biti zvijezda svakog vašeg tanjura. Odlične, jednostavne i brze recepte potražite u knjizi Povrće, omiljenog kuhara, Jamieja Olivera. Odlučite li se na bezmesni dan ili dva u tjednu, uz ove recepte meso vam ni najmanje neće nedostajati. Povrtni recepti uz razne žitarice, začine i voće dobro će djelovati na vaše zdravlje i fizički izgled. Svakako isprobajte moje omiljene recepte: heljdine palačinke i mediteransku rižu s povrćem.


Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti iznimno je važan dan za postizanje ravnopravnosti spolova i prepoznavanje temeljne uloge žena i djevojaka u znanosti, a obilježavamo ga 11. veljače. Prisjećamo vas na izvrsnu knjigu izdanu 2018. godine pod naslovom Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet, američke autorica Rachel Ignotofsky. Ove priče bit će izvrsna nadopuna školskom gradivu, ali služit će i kao motivacija da su snovi i postignuća moguća uz trud i rad. Knjiga je super ideja za poklon.

Za djecu koja već pokazuju interes za znanost ili ih želite usmjeriti ka tome, tu je odlična knjiga Fora znanost u kojoj se nalaze ideje i aktivnosti za 30 kućnih eksperimenata koji su podijeljeni na fiziku, kemiju i biologiju. Tako ćete, primjerice, s djecom moći izraditi solarnu pećnicu i limunsko svjetlo, hotel za kukce i jaslice za gusjenice ili pak lava lampu i šećernu vunu.

I stigli smo do onoga najljubavnijeg dana u godini no podsjećamo vas da istoga dana obilježavamo i Međunarodni dan darivanja knjiga. Iskoristite upravo Valentinovo da darujete knjigu svom partneru ili partnerici ili pak razveselite prijatelje i djecu dobrom knjigom i započnite obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjiga.
Za sve koji vole pročitati dobar ljubavni roman, preporučam knjigu Iduće godine u isto vrijeme, autorice Sophie Cousens, idealnu za nedjeljno čitanje pod toplom dekicom. Govori o dvoje ljudi koji se slučajno sreću punih 30 godina i to baš na Staru godinu, a sve počinje 1990. godine kada se rađaju u gotovo isto vrijeme. Iako sve već miriši na ljubav, u ovoj knjizi ćete čitati i o vjeri u samu sebe, pokretanje posla, kretanje ispočetka nakon što se baš sve nekako sruši…

A ukoliko se nešto slično događa u vašem životu, preporučam vam da se što prije dočepate knjige Neukroćena, autorice Glennon Doyle, koju nećete ispuštati iz ruku. Za ovu knjigu potrošila sam cijelo pakiranje post-it papirića i vraćat ću joj se još puno puta. To je intiman memoar žene, koja će vas podsjetiti na žensku snagu, hrabrost i nježnost te će vas natjerati da (još više) zavolite sebe i prihvatite se baš kakve jeste. Ova je knjiga izvrstan poklon dragoj vam ženi u životu, a možete je pokloniti i samoj sebi.


O jednoj iznimnoj ženi možete čitati u romanu Čokolada, autorice Joanne Harris. Njezino ime je Vianne Rocher, a doseljuje se u jedno malo francusko selo te otvara čokoladarnicu preko crkve. Župnik u njoj vidi opasnost jer se to događa upravo u vrijeme korizme, tradicionalnog razdoblja samoodricanja. Dok se neki mještani prepuštaju užitku i s radošću posjećuju čokoladarnicu, drugi strahuju i šire različite glasine. Ova predivna knjiga prošle godine izašla je u novom izdanju te će također biti odličan izbor za poklon.

U prvijencu Bilo jednom u Hollywoodu, američkog scenarista, redatelja i glumca Quentina Tarantina uživat će i muški dio populacije. Ovaj zabavan i pomalo šokantan roman temelji se na njegovom filmu nagrađenom Oscarima, a knjiga je ubrzo nakon izlaska zauzela prvo mjesto ljestvica najprodavanijih knjiga New Yorka Timesa i Amazona.

I za kraj, odlučite li svojim mališanima pokloniti novo štivo, odaberite knjigu Sve što ćemo sagraditi, koju je autor Oliver Jeffers posvetio svojoj kćerkici. Riječ je o toploj priči o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi uz koju ćete s djetetom moći razgovarati o emocijama, ljubavi, povjerenju, bliskosti, lijepim iskustvima, podršci te stvaranju dragocjenih zajedničkih uspomena.
Uživajte u veljači, poklonite dobru knjigu dragim ljudima, poklonite je samima sebi i nemojte zaboraviti -svaki dan se broji. Iskoristite svaki dan na najbolji mogući način i čitajte barem 15 minuta dnevno! 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje