Image alt text

Neka urone u knjige: Naslovi koji će „probuditi“ malog znanstvenika i istraživača

02.04.2021.
Piše: Hoću knjigu

Čitanje i slušanje priča od najranije dobi obogaćuje rječnik, razvija sposobnost komunikacije, mašte, kritičkog mišljenja, a utječe i na razvoj pažnje, odnosno usredotočenosti na određenu radnju.

No čitanje također razvija i zanimanje za određeno područje, pa tako i za znanost. Upravo kroz prve enciklopedije i knjige u kojima su junaci znatiželjni dječaci i djevojčice, djeca polako otkrivaju tajne svijeta koji ih okružuje, a to se može razviti i u ozbiljan interes za znanost.

Andrea Beaty David Roberts: Ada Vijugica, znanstvenica 

Jeste li se već susreli sa situacijom u kojoj vam dijete postavlja bezbroj pitanja o svijetu oko sebe? Da, to je stvarnost gotovo svakog roditelja, pa tako i Adinih. Mala Ada Vijugica, junakinja knjige Ada Vijugica, znanstvenica, prvog je dana proljeća istraživala zvuke na koje zakriještat će vrana, no uto je grozan smrad opali po nosu, odvratan vonj nakostriješi joj kosu. Znanosti mi! reče Ada zamišljeno češkajući bradu. Što bi moglo biti uzrok tom stravičnom smradu?
I tu započinje Adino neumorno istraživanje koje jedva prate njezini iscrpljeni roditelji. No, u trenu kada shvaćaju da Ada svakim danom postavlja sve više pitanja i da se ta glava promijeniti neće, daju joj svoju punu podršku i Ada Vijugica cvjeta kao znanstvenica. I upravo je ona pravi uzor svim djevojčicama diljem svijeta koje žele istražiti sve što ih okružuje.

Saznajte :Sunčev sustav

Ako vaš mališan voli gledati u noćno nebo i promatrati zvijezde, a soba mu je ispunjena naljepnicama koje ih noću imitiraju, nema druge nego nabaviti knjigu Sunčev sustav.
U njoj djeca mogu saznati od čega se sastoje Saturnovi prsteni, je li Mliječna staza uistinu posuta mlijekom, koliko dugo traje put do Plutona, zašto se Mars naziva crvenim planetom, ima li vode na drugim planetima osim Zemlje i još mnogo toga.
Jedina bojazan je da će nakon ove knjige svaki dječak ili djevojčica uistinu poželjeti jednog dana otputovati u svemir, a to i nije neki strah, zar ne?

Felicity Brooks: Velika knjiga brojeva 

Ako dobro razmislite, shvatit ćete da je svijet oko nas sastavljen od brojeva, a s time se slaže i Velika knjiga brojeva. Primjerice, jeste li znali da hobotnica ima više od jednog srca? A koliko kukci imaju nogu? Što je triskaidekafobija?
Krenite na putovanje ovom sjajnom knjigom, od jednoroga do gugola, doznajte odgovore na postavljena pitanja te otkrijte i naučite još mnogo što o predivnom svijetu brojeva. Pregršt je fascinantnih činjenica o brojevima koje su uz zanimljive i lako pamtljive ilustracije predstavljene u ovoj knjizi.

Ruth Symons: Svijet od papira –  Planet Zemlja 

Koliko naš planet Zemlja krije blaga, djeca će otkriti u nesvakidašnjoj slikovnici Planet Zemlja. Putujući Zemljinom površinom, ali i zaranjajući u Zemljine dubine djeca će otkriti uzavrele vulkane, nevjerojatne pustinje, duboke podvodne brazde, goleme sustave špilja, čarobne obale. Naučit će što su to tektonske ploče, vulkani, kako nastaje oluja i još mnogo toga.
No najzanimljiviji dio knjige svakako su prozorčići na otklapanje, izrezane stranice i duboki reljefni otvori kako bi se dobio trodimenzionalni efekt. Same su ilustracije crtane plošno, ali njihovim slaganjem jedne uz druge i dodavanjem sjene dobiva se efekt slojevitosti u kojem se djecu potiče na taktilnost i istraživanje gdje se nalaze prozorčići, a gdje su rezovi.

Otkrij zašto... ne bi želio biti polarni istraživač! - Ekspedicija koju bi trebalo izbjeći

Iako naslov zvuči kao da odbija od istraživanja, realnost je upravo suprotna. Dovitljivim naslovom Otkrij zašto... ne bi želio biti polarni istraživač! - Ekspedicija koju bi trebalo izbjeći privući će djecu koja će baš u inat nazivu željeti saznati što se sve to krije na Južnom polu i kako je to biti član ni manje ni više nego Shackletonove ekspedicije na polarnom putovanju motornim jedrenjakom nazvanim Endurance 1914. godine, neposredno nakon početka Prvoga svjetskog rata. Naime, upravo je Ernest Shackleton poveo ekspediciju na Južni pol koja se odvijala kao po špagi dok im brod nije okovao led. Što se potom dogodilo, mali će istraživači saznati u ovoj predivno ilustriranoj knjizi.
Vrijedi spomenuti da ista edicija knjiga nudi i naslove Otkrij zašto... ne bi želio letjeti u Apollu 13, Otkrij zašto... ne bi želio biti rimski gladijator te Otkrij zašto... ne bi želio da te zarobe pirati.

Neka pustolovine započnu!

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje