Image alt text

Književni breeze: osvježavajuće preporuke za bezbrižno čitanje

10.6.2024.

Piše: Miranda Dukić, Hoću knjigu

Dobro došli u našu književnu oazu, gdje sunčane zrake dodiruju stranice, a miris svježe tinte lebdi u zraku. U današnjem blogu, naslovom "Književni Breeze: osvježavajuće preporuke za bezbrižno čitanje", želimo vas pozvati na putovanje kroz inspirativne knjige koje će osvježiti vaš um i dušu. Donosimo vam raznovrsne priče koje će zadovoljiti svaku čitalačku želju. Zaboravite na stres i brige dok se upuštate u svijet mašte i otkrijete nove autore i naslove koji će obogatiti vašu knjišku arhivu. A za naše najmlađe čitatelje, donosimo preporuke za dječje knjige koje će probuditi maštu, potaknuti radoznalost i unijeti radost u svakodnevne trenutke.

Image alt text

Budni u 5

Robin Sharma

“Postoje dvije skupine ljudi: oni koji se moraju probuditi u pet i oni kojima ne pada na pamet tako nešto. I razumijemo obje skupine – oni prvi ne vide u tome više od pukog iscrpljivanja; drugi pak, jednostavno ne vide smisao u gubitku vrijednih sati sna. Robin Sharma tvrdi da je ključ upravo u buđenju u 5, ali uz to dodaje mnoge upute kako bi sve glatko funkcioniralo te kako biste uistinu nešto i postigli.”- tako komentiraju naši knjižari iz Arene. Robin Sharma, jedan od najuglednijih menadžerskih konzultanata u svijetu već dva desetljeća predstavlja svoj koncept "Budni u 5" i uspijeva promijeniti živote mnogih. Njegova jednostavna, ali moćna jutarnja rutina pomaže klijentima da postanu produktivniji, zdraviji i da zadrže unutrašnji mir uprkos svim izazovima dana. Napola manifesto a napola vodič, ova knjiga uči umijeću življenja dobrog života i promijenit će vam život. Zauvijek.

Image alt text

Meditacije

Marko Aurelije

Marko Aurelije, jedan od rijetkih rimskih careva koji je istovremeno bio i filozof, ostavio je iza sebe svoje Meditacije, izvanrednu zbirku misli i refleksija o samom sebi i svijetu koji ga je okruživao. Ove zapisane misli pružaju uvid u unutarnje napore i borbe cara dok pokušava prodrijeti u suštinu vlastitog bića i svemira u kojem se nalazi. Meditacije su bile pisane isključivo za Aurelijeve osobne potrebe, vjerojatno bez namjere da ih učini javnima, no nesvjesno je stvorio jedno od najvećih filozofskih djela svih vremena. Ova zbirka mudrosti nadilazi granice prostora i vremena, sjedinjujući ljudsko iskustvo u zajedničkom naporu za osobnim i društvenim poboljšanjem. Meditacije će stoljećima nastaviti inspirirati generacije careva, kraljeva, državnika, mislilaca i tragača za istinom. Tako vas i naši knjižari iz Varaždina žele inspirirati ovom knjigom, citirajući samog Aurelija “Stoički pristup životu ne traži krivce u drugima i vanjskim okolnostima, već pronalazi rješenja u upravljanju onime što je jedino u potpunosti u njegovoj moći-samim sobom.”

Image alt text

Mit o normalnom

Gabor Maté

Knjiga “Mit o normalnom: Trauma, bolest I iscjeljenje u toksičnoj kulturi” autora Gabora Matea istražuje povezanost između emocionalnog zdravlja, društvene povezanosti i fizičkog zdravlja. Autor, liječnik sa dugogodišnjim iskustvom, ukazuje na nedostatke zapadne medicine u holističkom pristupu pacijentima, te naglašava negativne učinke stresa i toksične kulture na tijelo i um. Mate razmatra kronične tjelesne i mentalne tegobe kao kompleksne procese proizašle iz prilagodbi na kulturalni kontekst i društvene norme. Knjiga razotkriva mitove o uzrocima bolesti, povezuje individualno zdravlje s općim zdravljem društva te nudi suosjećajni pristup zdravlju I iscjeljenju. Napisana u suradnji s njegovim sinom Danielom, “ Mit o normalnom” donosi duboke implikacije za naš cjelokupni život. 

Image alt text

Tijelo bilježi sve

Bessel van der Kolk

Naši knjižničari iz City Centra One West preporučuju vam ovaj naslov uz glavno pitanje što je trauma i kako je povezana s našim tijelom, koji su njezini putevi prema izliječenju?

Bessel van der Kolk, dr. med., vodeći je psihijatar specijaliziran za tretman traume. Njegova knjiga "Tijelo bilježi sve“ istražuje učinke traume i puteve oporavka, koristeći najnovija istraživanja neuroznanosti i tjelesno orijentirane terapije. Knjiga je pisana za one koji su sami prošli kroz traumatična iskustva i njihove obitelji, kao i za stručnjake koji im pomažu. Dr. van der Kolk objašnjava kako prošla iskustva oblikuju naše tijelo i um, često godinama nakon što su se dogodila. On kombinira najnovija istraživanja neuroznanosti s tjelesno orijentiranim terapijama kako bi pomogao čitateljima da se ponovno povežu sa svojom životnom energijom i žive u sadašnjosti. Njegovi uvidi u prirodnu neuroplastičnost mozga pokazuju da je oporavak moguć, korak po korak, vraćajući ljudima osjećaj kontrole nad vlastitim tijelom i životom. Nakon čitanja ove knjige, osjećat ćete strahopoštovanje prema ljudskoj otpornosti i snazi međuljudskih odnosa, koji mogu biti izvor velike boli, ali i snažnog iscjeljenja.

Image alt text

Dva puta u pet minuta

Arijana Čulina

Da ne bude sve u ozbiljnom tonu, naši knjižari iz Splita preporučuju vam knjigu u malo bezbrižnijem tonu. Dnevna doza smijeha uz ovu preporuku neće vas zaobići. Situacije koje ćete prepoznati natjerat će vas da nakon dužeg čitanja, druge obaveze čekaju svoj red, pomislite: " Ma još samo 5 minuta ". – kažu naši knjižari. Arijana Čulina, autorica književnih hitova, u svojoj knjizi, duhovito i iskreno opisuje žensku stvarnost kroz lik pedesetogodišnje Splićanke Kate. Kate, iako razočarana životom, ne predaje se bez borbe. U trinaest priča, prožetih poznatom sintagmom "5 minuta", Čulina se dotiče splitskog djetinjstva, muško-ženskih odnosa, bračnih brodoloma, poslovnih uspjeha i svakodnevnog života. Priče su ispričane s toplinom, humorom i mediteranskom rječitosti, tjerajući čitateljice da se prepoznaju u Kate i smiju bezbrižno i glasno!

Image alt text

U tvojim cipelama

Jojo Moyes

Jojo Moyes u romanu "U tvojim cipelama" priča o Sam i Nishi, dvije žene s različitim životima. Sam se bori za posao i obitelj, dok Nisha iznenada ostaje bez svega nakon što je muž ostavi. Jedna pogreška, dvije torbice i crveni par cipela – bio je to sudbonosni trenutak koji će zauvijek promijeniti njihove živote. Ova priča duboko je usađena u stvarnosti ženskog iskustva – borbe s nevidljivošću, zaboravom, i osjećajem gubitka identiteta. No, Moyes nam ne priča samo o izazovima; ona nas podsjeća na snagu zajedništva. Roman istražuje borbu s nevidljivošću i gubitkom identiteta te ističe snagu zajedništva. Kroz prijateljstvo, Sam i Nisha otkrivaju da nisu same i nalaze podršku u drugima. Naši knjižari iz Rijeke vam toplo preporučuju ovaj roman sa naglaskom na bitnu poruku same autorice, na važnost empatije i podrške, pokazujući da zajedno možemo prevladati sve nedaće i razumjeti sebe.

Image alt text

Svaki dan

Matejka Buča

Nastavljamo u opuštenom tonu, a to vam donose naši knjižari iz Buzina uz preporuku s kojom ćete skinuti još jednu brigu s uma. Ako nemate ideje za sutrašnji ručak, u ovoj kuharici pronaći ćete mnoštvo ukusnih ideja za svaki dan. Matejka Buča donosi kompilaciju od 115 najboljih recepata koje njena obitelj uvijek rado jede. Ova osobna kuharica spaja Bučinu kulinarsku strast i obiteljski život, nudeći savjete za svako zahtjevno nepce. Iako nije profesionalni kuhar, Bučina predanost i želja za učenjem rezultirali su kuharicom za svakoga tko želi usavršiti svoje kulinarske vještine. Sadrži recepte za hranjive doručke, dječje grickalice, brze obroke za obitelj, te svečane prilike. Svi recepti su detaljno objašnjeni i koriste dostupne sastojke. Ova knjiga je tu da vam izmami osmijeh jer hrana je radost, a kuhanje za voljene užitak!

Image alt text

Moj tata

Marijana Križanović

Kako smo ovaj mjesec slavili naše majke, ne smijemo zaboraviti također jednu od najvažnijih uloga u svačijem životu, a to su očevi. Pa vam tako knjižari iz City Centra East preporučuju prekrasnu slikovnicu za malene koju rado čitaju i odrasli. Slikovnica “Moj tata”,  prikazuje kako očinska ljubav dolazi u raznim oblicima. Vedra pjesmica u rimi zajedno s maštovitim ilustracijama stvara nezaboravne trenutke u kojima će očevi i djeca zajedno uživati. Glavni lik ove slikovnice, tata, je istovremeno običan i neobičan. Sa svojih dvjesto različitih uloga, od vatrogasca i policajca do čitača, klauna, graditelja, ima samo jedan cilj: usrećiti svoju djecu. Iako ponekad umoran, uvijek se trudi kako bi djeca bila sretna i osjećala se posebnima. “Moj tata” pravo je blago za mališane, ali i odrasli uživaju u slikovnici, jer ih vraća u djetinjstvo. 

Image alt text

Gregov dnevnik: Mozak na paši

Jeff Kinney

Naši knjižari iz Gardena našim mališanima preporučuju dobro poznati Gregov dnevnik, ovog puta izdanje koje smatraju da je savršeno štivo za kraj školske godine, naslova Mozak na pašu. Kao što svi već znamo, Greg nikada nije bio ljubitelj škole, ali ne znaš što imaš dok to ne izgubiš. Greg saznaje da bi se njegova škola mogla zatvoriti, što ga ne zabrinjava u početku, međutim, kada sazna da bi mogao biti prebačen u drugu školu, gdje neće biti sa svojim najboljim prijateljem, situacija se mijenja. Neočekivana situacija stavlja Grega pred dilemu: hoće li on i njegovi prijatelji uspjeti spriječiti zatvaranje škole, ili će Greg morati krenuti u novu školsku sredinu? Donedavno, škola nije bila nešto u čemu je Greg uživao. No, mogućnost zatvaranja te već narušene ustanove ne uznemirava ga previše. Ali kada shvati da bi zbog toga mogao biti prebačen u novu školu bez svog najboljeg prijatelja Rowleyja, njegov se stav drastično mijenja. Hoće li Greg i njegovi prijatelji uspjeti spasiti školu ili će Greg morati započeti novo poglavlje u svom životu?

Image alt text

Pip i Popi: Dan na plaži

Axel Scheffler

S približavanjem završetka škole, naši knjižari iz Pule, za naše najmlađe su pripremili naslov koji je idealan za pripremu provođenja dana na moru. Na plaži, Pip je pronašao novog prijatelja, dok se Popi osjeća usamljeno i izostavljeno jer se ne može pridružiti njihovim igrama. No, na putu do štanda sa sladoledom, mala družina doživljava veliko iznenađenje koje ih povezuje i potiče na pravo prijateljstvo. Ova duhovita priča ističe važnost međusobne podrške i zajedničkog istraživanja. Savršen izbor za sunčane dane i ljubitelje morskih aktivnosti!


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje