Image alt text

Zašto je važno čitanje s djecom i koje slikovnice odabrati

05.05.2023.
Piše: Valentina Namesnik

Valentina Namesnik, mag. bibl. s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom održala je predavanje na konferenciji Alpha roditeljstvo, a u ovom nam tekstu donosi savjete što čitati djeci i koje aktivnosti možete povezati sa štivom.

Čitanje djeci od najranije dobi pomaže u razvoju opažanja, promatranja i povezivanja te pomaže razviti vještine čitanja, povezivanja slike s tekstom i učenja novih riječi. Zajedničko čitanje stvara bliskost između roditelja ili druge odrasle osobe i djeteta te se preporuča stvoriti zajedničku rutinu čitanja, primjerice prije spavanja. Čitanje opušta i umiruje dijete prije ulaska u san, ali stvara mogućnost za razgovor o određenoj temi, emociji ili djetetovom događaju iz stvarnoga života.
U nastavku vam donosimo preporuku odličnih slikovnica i popratnih aktivnosti.
 
Raznobojno čudovište, Anna Llenas
Izvrsna slikovnica koja mališane uči poznavanju osjećaja, a sve kroz lik jednog simpatičnog zelenog čudovišta. U slikovnici su osjećaji razvrstani po bojama, pa tako žuta označava radost, plava tugu, crvena ljutnju, crna strah, a zelena smirenost.
 

 

Ideja za aktivnost: Za vrijeme čitanja, s djecom pokušajte osjećaje pokazivati izrazom lica te ih pitajte u kojim situacijama se osjećaju radosno, tužno, ljuto itd. Na obične staklenke nalijepite papiriće s nazivom osjećaja, pa na prazne papiriće upisujte svaki dan kako se osjećate i osjećaj ubacite u staklenku kojoj osjećaj pripada.
 

Kako zagrliti ježa, Jana Bauer
U slikovnici ćete upoznati ježa koji je poželio nekoga zagrliti, no nije uspijevao pronaći nijednu životinju koja je htjela ispuniti taj bodljikav zadatak. Razočarani jež legao je na tlo, ispruživši sve četiri u zrak, sve dok ga sa svojim idejama nije iznenadio lukav lisac Pipe. Djeca će zasigurno navijati za zagrljaj!
 

 

Ideja za aktivnost: Izradite ježa od papira. Bodlje napravite pomoću savijanja papirića i lijepljenja. Porazgovarajte o zagrljajima i o tome koje još životinje ne bi bilo lako zagrliti.
 

Mali Mudri Vuk, Gijs van der Hammen
Glavni junak ove slikovnice je Mali Mudri Vuk, koji po cijele dane čita knjige, proučava zvijezde i uči iz debelih knjiga. Zbog sjedenja za knjigom, vrijeme provodi sam i ne uspijeva se družiti s ostalim životinjama. Jednoga dana, bolesni kralj pozvao ga je u palaču, a kada je Mali Mudri Vuk odlučio otići, nije ni očekivao da će put biti toliko dug i zahtjevan. Nasreću, pomogle su mu ljubazne i drage životinje, uz pomoć kojih je shvatio koliko je važno prijateljstvo i uzajamno pomaganje.
 

 

Ideja za aktivnost: Porazgovarajte s djecom o prijateljstvu: imaju li prijatelje u vrtiću, na slobodnim aktivnostima i u školi te kako jedni drugima pomažu? Na koje sve načine možemo pomoći drugima? Uključite se s djetetom u neku humanitarnu akciju: donirajte slikovnice koje ste pročitali, odjeću koje je dijete preraslo ili pomozite starijem susjedu u obavljanju nekog posla.
 

Kako je Klekan postao mekan, Petra Petrač
Klekan je div koji živi na planini, pomalo grub, svadljiv i mrzovoljan. Njegov bijes popuštao je jedino za vrijeme sna. Jednoga dana svojim je lošim raspoloženjem uspio sve otjerati s planine. Ubrzo se osjetio usamljenim i tužnim, pa se pokajao što je svojom grubošću i lošim ponašanjem potjerao kristalne princeze, mraziće, snježne oluje... U pomoć mu je stigao presladak šišmiš Šiš, a kako je završila avantura povratka na planinu, svi znatiželjni čitatelji morat će otkriti sami.
 

 

Ideja za aktivnost: Ilustrirajte Klekana pomoću flomastera ili bojica, a snijeg dočarajte lijepljenjem vate. Porazgovarajte o ljubaznosti i o tome na koje sve načine možemo biti svakodnevno ljubazni prema drugima.
 

Tiko i Piko: Ludnica na pruzi, Aino Havukainen
Tiko i Piko odlaze na svoje prvo putovanje vlakom kako bi posjetili strica Šimu, koji im je poslao karte. Za putovanje su spakirali različite šaljive višenamjenske stvari te korisne i neobične izume. U nastavku ovog zabavnog stripa otkrit ćete kako su Tiko i Piko pronašli svoja mjesta, koje su sve zanimljive suputnike upoznali i kako im se svidio vagon s restoranom. Potražite i prvu strip slikovnicu s ovim junacima.
 

 

Ideja za aktivnost: Otiđite na putovanje vlakom. Proučite kako izgleda vlak i kroz koja se sve mjesta vozite, a onda to sve zapišite i ilustrirajte. Porazgovarajte s djecom kako oni zamišljaju vlak iz snova, a ideje zapišite i ilustrirajte.
 

Lisztovi, Kyo Maclear
Predivno ilustrirana slikovnica o obitelj Liszt gdje ukućani imaju svoje navike i drže se lista koje svakodnevno sastavljaju, osim nedjeljom. Mama primjerice sastavlja listu najstrašnijih bolesti i listu najboljih nogometaša svih vremena, a najstarije dijete Valerija najviše voli svoje liste najboljih 10 stvari. Jedino Edvard, srednje dijete, sastavlja iznimno dugačke liste kojima umiruje svoje misli  kada ne može spavati. Upravo njegova znatiželja i otvorenost, u život obitelji Liszt dovode neočekivanog Posjetitelja…
 

 

Ideje za aktivnost: Porazgovarajte o tome zašto ponekad radimo liste odnosno popise. Zašto liste mogu biti korisne ili zabavne? Napravite listu najboljih knjiga, listu knjiga koje želite pročitati, listu stvari koje trebate spakirati za putovanje, listu najdražih pjesama, filmova ili sportaša…
 

Potresec, Mirna Gajski Jolić
Potresec je maleni dječak koji iskreno i emotivno priča o sebi: potresu koji nepredvidljivo dolazi i stvara strah, nemir i štetu. Slikovnica je napisana kako bi djeci kroz tekst i slike omogućila da lakše razgovaraju o ovoj teškoj temi i emocijama s kojima su se susreli. Ova slikovnica iznimno je važna kod razgovora s djecom o potresu i ostalim pojavama na koje ne možemo utjecati, ali ih trebamo nastojati razumjeti i znati kako reagirati kada se dogode. 
 

 

Ideje za aktivnost: Napišite poruku za Potreseca ili mu prenesite poruku crtežom. Razgovor, pisanje i crtanje zaista mogu biti ljekoviti.
 

Moja baka ne zna tko sam, Iva Bezinović-Haydon
Ova slikovnica opisuje odnos između djevojčice Eme i bake Zrinke, koja naglo počinje zaboravljati događaje i ljude. Djevojčica se prisjeća da je sa svojom bakom kampirala, plivala, gradila tajna skrovišta i uživala u raznim drugim aktivnostima. Slikovnica djeci na dirljiv način približava temu starosti i smrtnosti te potiče na razgovor između djeteta i roditelja ili druge odrasle osobe.
 

194095.jpg 

Ideje za aktivnost: Prisjetite se svih aktivnosti koje radite s bakama i djedovima. Razvijte slike i napravite album uspomena.
 

Sve što ćemo sagraditi,  Oliver Jeffers
Dirljiva priča o ocu i kćeri koji razgovaraju o domu i svim popratnim uspomenama koje će stvoriti zajedno. Maštovita priča s predivnim ilustracijama koja opisuje bezuvjetnu roditeljsku ljubav i stvaranje svakodnevnih zajedničkih trenutaka.
 

192792.jpg 

Ideje za aktivnost: Izradite popis svih izleta na kojima ste bili zajedno, a uz svaki priložite fotografiju. Razgovarajte o tome gdje želite zajedno otići u budućnosti i kako vam je najljepše provoditi vrijeme.
 

Kuharica za mlade chefove: Više od 100 slasnih recepata
U ovoj bogato ilustriranoj kuharici, djeca i roditelji će pronaći jednostavne, ali maštovite recepte za pripremu slanih i slatkih jela. Osim toga, knjiga sadrži upute za različite kuharske tehnike i postupke te savjete kod pripreme jela. Iako je ova knjiga namijenjena mladim čitateljima i roditelji će se iznenaditi koliko će korisnih i zanimljivih ideja svakodnevno moći iskoristiti.

1197936.jpg 

Ideja za aktivnost: Dogovorite dan u tjednu kada ćete zajedno kuhati. Pripremite zajednički desert svake subote ili iskoristite svako jutro da zajedno pripremite doručak. Kada se djeca usavrše u pripremanju jednostavnih jela, možete napraviti malo kulinarsko natjecanje.


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje