Image alt text

Za one najmanje i one malo veće: Što pokloniti djeci za Božić?

13.12.2019.
Piše: Tatjana Barat

Božiću se svakako najviše vesele djeca i uz to vežu i dobivanje poklona. No kako pokloni ne bi vrlo brzo završili odbačeni među starim igračkama, prilikom odabira treba imati na umu djetetovu dob, njegove interese, kao i edukativnu i odgojnu notu igračaka.

Sve to može se pronaći u prijedlozima koje donosimo u nastavku.

Didaktičke drvene igračke 

Didaktičke igračke su one igračke koje djecu nečemu poučavaju i razvijaju njihove sposobnosti kao što su razvoj govora i motorike, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja. Pritom je najbolje posegnuti za drvom kao materijalom, ne samo zbog dugotrajnosti nego i činjenice što je riječ o materijalu koji najbolje prianja dječjim rukama koje su tek u procesu razvijanja motoričkih vještina. Primjerice, za one najmlađe možete posegnuti za drvenim slagalicama kojima će dijete spajati oblike, a za predškolski uzrast tu su drvene slagalice s kartom svijeta.

Interaktivne igračke 

Nalik didaktičkim igračkama su i interaktivne igračke, s dodatkom toga što, kao što im i samo ime govori, pružaju temelje za stvaranje veće interakcije samog predmeta o kojem se radi s djetetom te se nerijetko njihovo korištenje proteže i daleko izvan zamišljenog okvira koji dolazi u setu s igračkom. Primjerice, takva je kocka učilica za najmlađe uz pomoć koje dijete može učiti o bojama, oblicima ili životinjama te istodobno razvijati osjećaj o prostoru, pamćenje i sposobnost rješavanja problema, a sama igra potaknut će roditelje da se aktivno uključe te djetetu predstave i pojmove izvan same kocke.
Za sve one male kemičare koji dane provode u proučavanju kamenčića, obližnjeg potoka ili lišća, savršen je odabir mikroskop koji će spojiti igru i ozbiljno učenje, dok je za zaljubljenike u zvjezdano nebo idealan teleskop.

Društvene igre 

Društvene igre, ovisno o odabiru, primjerene su za gotovo sve uzraste, a ujedno mogu i na sam Božić pružiti sate zabave te utjecati na razvoj koncentracije i pažnje. Mnogima i danas najdraži Monopoly postoji u brojnim varijantama pa tako možete naći i one s likovima Ricka i Mortyja iz istoimene animirane serije, s likom pčelice Maje, hrvatsko izdanje ili pak klasični Monopoly. Koju god odaberete, pravila su jasna: dva do šest igrača nastoje sakupiti što više novca kupnjom i prodajom nekretnina te ostati posljednji igrač u igri.
Odlučite li se za Domino, igru će začiniti male pločice podijeljene na dva kvadrata u kojima su ili prazna polja i polja s od jedne do šest točkica, a pobjednik je onaj koji prvi ostane bez svih svojih pločica. Možete birati između putne magnetne inačiceigre s likovima životinja za najmlađe, kao i klasičnih verzija. 
Jasno, uživanje u društvenim igrama ne bi bilo potpuno bez kultnog Čovječe, ne ljuti se, a drvena inačica na dječjim će policama biti godinama u savršenom stanju. 

Knjige 

Knjiga je najbolji mogući poklon. Ne samo da čitanje djeci otvara vrata u jedan sasvim novi svijet nego i potiče razvijanje mašte, bogati rječnik i stvara temelje za uspješnost u svim nastavnim predmetima. Ovisno o dobi i interesu djeteta birajte i naslove koje ćete mu ponuditi.
Za one najmlađe tu je, primjerice, nova glazbena slikovnica Orkestar priča priču: Labuđe jezero, koja u sebi krije jedan od najpoznatijih klasičnih baleta svih vremena, i to uz note originalne glazbe Petra Iljiča Čajkovskog.
Baš kao i uz glazbu, dan može biti jednako zabavan kada se dijete odmakne od ekrana i tehnologije, a to pokazuje nova slikovnica Jedan savršeno običan dan, jedna od 10 najbolje ilustriranih slikovnica prema New York Timesu i New York Public Library. 
Za sve djevojčice, ali i dječake od 7 do 13 godina tu je knjiga Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, koja u sebi objedinjuje priče i ilustracije 50 značajnih žena iz našeg podneblja koje su ostavile velik trag u umjetnosti, kulturi, sportu i znanosti, a ujedno se kroz njihove priče govori o temama poput djece s teškoćama u razvoju, važnosti prijateljstva, mentalnom zdravlju i neodustajanju od vlastitih snova.
Kada je, pak, riječ općenito o ljubavi prema čitanju, na stranicama knjige Djevojčica koja je htjela spasiti knjige kriju se najljepši razlozi koji će svakom djetetu otkriti koliko je čitanje oslobađajuće, ali ga i povesti u pustolovinu traganja za knjigama koje su odbačene.
 Što god odabrali, ne zaboravite da je poklon samo jedan element blagdana, a da je mnogo važnije od njih kvalitetno provođenje vremena s djecom i stvaranje uspomena koje će zauvijek pamtiti.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje