Image alt text

TOP knjige iz 2022.

02.01.2023.
Piše: Hoću knjigu

Što smo najviše čitali u prethodnoj godini? Saznajte u nastavku

Ulazak u novu godinu uvijek je dobro vrijeme da se zapitamo što smo radili u prethodnoj, jesmo li je uspješno završili, što smo mogli bolje i što ćemo sa sobom ponijeti u iduću godinu. Ono što se mi iz Hoću knjigu volimo zapitati jest koji su se naslovi najbolje čitali, odnosno prodavali, i zašto upravo oni. 

Top liste su u Hrvatskoj uvijek obavijene velom misterioznosti, a javna je tajna da mnogi izdavači ponekad u prvi plan na razne liste vole "gurnuti" knjige iz vlastite naklade kako bi dodatno privukli čitatelje da iste primijete, iako neki od tih naslova, barem po prodaji, realno nisu u TOP 10 naslova. Iako mnogi i dalje misle da je Hoću knjigu izdavačka kuća, voljeli bismo još jednom ponoviti da se naš knjižarski lanac bavi isključivo prodajom tuđih naslova, među kojima nam je sasvim svejedno koja izdavačka kuća stoji iza njih te nemamo potrebe gurati "svoje" knjige.

Iz tog razloga, TOP 10 koji ćete pročitati na Hoću knjigu blogu plošan je, iskren i realan pokazatelj vaših čitateljskih i kupovnih navika u našem knjižarskom lancu. A ovako ste čitali i kupovali prošle godine. 

TOP 10 PUBLICISTIKA

1. Atomske navike, James Clear, Centar za osobnu izvrsnost

Na prvom mjestu našla se knjiga koja se od 2019. godine ne miče s liste prvih 10 naslova. I iako je početak godine upravo najčešći period kada počinjemo razmišljati o mijenjanju nekih svojih navika, što je jezgra ove knjige, sa zadovoljstvom možemo zaključiti da Hrvati svoje navike pokušavaju promijeniti tijekom cijele godine, jer to je ono što bi moglo objasniti uspjeh ove knjige koja je na razini 2022. godine prva na listi prodaje iz područja publicistike. Bilo bi zanimljivo čuti koliko je vas, koji ste ovu knjigu čitali, zaista promijenilo svoje navike. Svoje dojmove možete nam javiti na info@hocuknjigu.hr, a mi ćemo iste, uz vaše dopuštenje, podijeliti unutar ovog teksta. Dotad zaključujemo da je ova knjiga, barem po prodajnim rezultatima, i više nego uspješna. 

2. 12 pravila za život, Jordan B. Peterson, Verbum
3. Zelena svjetla, Matthew McConaughey, Školska knjiga
4. Veliki Panda i Sićušni Zmaj, James Norbury, Stilus
5. Bogati otac, siromašni otac, Robert T. Kiyosaki, Katarina Zrinski
6. Službena Harry Potter kuharica, Grupa autora, Lumen izdavaštvo
7. Ispričat ću ti priču, Jorge Bucay, Fraktura
8. Glukozna revolucija, Jessie Inchauspé, Koncept izdavaštvo 
9. Ljubav oko svijeta, Davor Rostuhar, Klub za ekspedicionizam i kulturu
10. Metoda Wim Hof, Wim Hof, Planetopija


TOP 10 BELETRISTIKA

1. Priča završava s nama, Colleen Hoover, Naklada Neptun 

Ne događa se često da knjiga iz područja beletristike "upadne" na ukupnu top listu prodaje tijekom cijele godine. Zanimljivo je da Hrvati mahom vole čitati publicističke knjige (biografije, self-help literaturu ili razne medicinske i hobističke priručnike), no ove je godine jedna knjiga konstantno bila na TOP 10 popisu iako je riječ o ljubavnom romanu. Štoviše, Priča završava s nama nije ni novi roman. U svijetu objavljen 2016., hrvatsko izdanje dobio je 2017. i doživio je, rekli bismo, osrednji uspjeh. No s dolaskom pandemije promijenio se način gledanja na svijet, pa tako i čitanje knjiga. Društvena mreža TikTok osnažila je upravo u periodu kada su mladi bili zatvoreni doma te umirali od dosade, a jedna od potkategorija ove mreže - naziva BookTok, napravila je veliku pomutnju u izdavačkom svijetu. Diljem Zemlje mahom su se počele prodavati nešto starije i možda neprimijećene knjige, a jedna od njih bila je i Priča završava s nama. Posljednje dvije godine ova je knjiga postala svojevrsni knjiški fenomen, o kojem smo popričali i sa samim izdavačem u našem podcastu Između redaka, a Priča završava s nama prošlu je godinu završila na 1. mjestu u kategoriji beletristike te 10. mjestu ukupne prodaje knjiga u Hoću knjigu. 

2. Prvi dan ostatka tvog života, Maud Ankaoua, Poetika
3. Mračna kći, Elena Ferrante, Profil knjiga
4. Ljubavna hipoteza, Ali Hazelwood, Sonatina
5. Svježa voda za cvijeće, Valerie Perrin, Sonatina
6. Dina, Frank Herbert, Egmont
7. Opasna ljubav, Colleen Hoover, Naklada Neptun
8. 1984., George Orwell, Šareni dućan
9. Genijalna prijateljica, Elena Ferrante, Profil knjiga
10. Ponoćna knjižnica, Matt Haig, Vorto PalabraTOP 10 ZA DJECU I MLADE

1. Klasične priče – Crvenkapica, Maria Cecilia Cavallone, Stilus

Na prvome mjestu u kategoriji Djeca i mladi našao se jedan već svima poznat klasik – Crvenkapica. Ova slikovnica iz serijala Klasične priče pokrenula je čitavu zbirku svima omiljenih bajki u izdanju izdavačke kuće Stilus, ali ovaj put s posebnim dodatkom. Na kraju svake slikovnice Klasičnih priča mališani mogu naći razne zadatke, mozgalice i igre, kako bi se dodatno potaknuo njihov razvoj i učenje. No ne treba zanemariti da je, osim prekrasne priče i ilustracija, veliku ulogu imala i promotivna cijena – na samom početku prodaje ovu ste verziju Crvenkapice mogli kupiti za samo 4,99 kn!

2. Gregov dnevnik – Sportska slava, Jeff Kinney, Mozaik knjiga
3. Ti, moja prekrasna djevojčice, Nataša Ozmec, Planetopija
4. Harry Potter i kamen mudraca, J.K. Rowling, Mozaik knjiga
5. Pino uči prve riječi, Marta Galewska-Kustra, Planet Zoe
6. Pino na selu, Marta Galewska-Kustra, Planet Zoe
7. 30 nogometaša koji su ušli u povijest, Martin Stiefenhofer, Begen
8. Čovpas – Gospodar buha, Dav Pilkey, Mozaik knjiga
9. Pino u gradu, Marta Galewska-Kustra, Planet Zoe
10. Gregov dnevnik: Prepuna pelena, Jeff Kinney, Mozaik knjiga


Koliko ste naslova s naše top listi pročitali? Slažete li se s naših TOP10? Javite nam se u komentarima na društvenim mrežama ili na info@hocuknjigu.hr. Rado bismo čuli vaše dojmove!

 

Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?