Image alt text

Preporuke za djecu: od slikovnica do priručnika i romana

03.03.2022.
Piše: Valentina Namesnik

Čitajući slikovnice zajedno s djecom stvaramo zajedničke trenutke, upoznajemo ih s emocijama te otvaramo nove teme za razgovor, učenje i istraživanje. Oni mališani koji odrastaju uz listanje slikovnica, često će od svih igračaka odabrati upravo knjigu i to neku edukativnu, punu informacija i ilustracija koja će ih upoznati s nečim potpuno novim. Stoga vam donosimo preporuke za najbolje slikovnice i edukativne knjige, a za osnovnoškolce koji su samostalni čitači tu su prijedlozi za romane i priručnike u kojima će zasigurno uživati. Naslovi su poredani po dobi mladih čitatelja: od vrtićanaca do starijih osnovnoškolaca.

Raznobojno čudovište, Anna Lienas

Maštovita slikovnica o raznobojnom čudovištu koje se jednoga jutra probudilo osjećajući se jako zbunjeno. Istovremeno se osjećao ljutito, tužno, uplašeno, smireno i sretno. Djevojčica mu je odlučila pomoći tako da mu raznim bojama pokaže što svaki njegov osjećaj znači. To ga je umirilo jer je naučio prepoznavati i imenovati svoje osjećaje te razvijati svijet o samome sebi. Ova slikovnica pomaže djeci u shvaćanju, prepoznavanju i imenovanju osjećaja, a njome se služe odgajatelji diljem svijeta za potrebe razvoja emocionalne inteligencije od tri do pet godina.
 
Tu sam, uz tebe, Smriti Halls, Steve Small

Predivno ilustrirana slikovnica o dvije životinjice koje su najbolji prijatelji. Zajedno se zabavljaju i uvijek su jedan uz drugoga, zapravo, tako dugo dok nespretni Medo potopi Vjeverčev kanu, razbije mu šalicu, odbaci ga s klackalice visoko u zrak… Vjevercu je sve to bilo previše i objasnio je Medi da mu treba malo prostora. No to nije dugo potrajalo, jer je shvatio da mu nije tako zabavno bez njegovog najboljeg prijatelja. Ovo je topla, emotivna i duhovita priča o prijateljstvu i ljubavi u kojoj će mališani zasigurno uživati.
 
Kako žive pčele, Moira Butterfield, Vivian Mineker

Edukativna knjiga o pčelama čiji je opstanak na Zemlji usko vezan za naš. Pčelica Brujalica mališane će provesti kroz ovu simpatičnu slikovnicu te ih upoznati s brojnim zanimljivostima, podacima i neobičnim sposobnostima pčela. Mali čitatelji, ali i oni veći, imat će priliku naučiti kako i gdje žive pčele, kako komuniciraju, kako grade svoje košnice i zašto su jako važne za ljude, biljke i životinje. Na kraju knjige nalazi se nekoliko savjeta kako da budemo prijatelji pčela i kako da ova vrijedna stvorenja sačuvamo na našoj planeti.

 
Oceanarium, Teagan White, Loveday Trinick

Zadivljujuća knjiga koja prikazuje povijest nastanka našeg planeta te najveće dubine i bića koja tamo obitavaju. Knjiga sadrži informacije i detaljne ilustracije planktona, žarnjaka, mekušaca i bodljikaša, riba, sisavaca, ptica, gmazova te stanište otvorenog oceana. Mali čitatelji otkrit će tajne morskih dubina, upoznati opasna, veličanstvena i neobična bića te saznati kako smo mi ljudi povezani s morima. Ilustracije u knjizi dočaravaju muzejske izloške, pa će u Oceanarium putovanju zasigurno uživati i odrasli, a mali čitatelji koji se zanimaju za ova područja bit će oduševljeni.
 
Šenoa – ilustrirana biografija Augusta Šenoe, Tomislav Zagoda, Dario Kukić

Kroz ilustriranu biografiju Šenoa, mladi čitatelji upoznat će autora prvog hrvatskog povijesnog romana Zlatarovo zlato, najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća. August Šenoa bio je i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta i gradski senator, a napisao je brojne pripovijetke, romane i drame, dok se djeca s njegovim likom i djelom najčešće upoznavaju u 6. razredu osnovne škole čitajući djelo Povjestice. Ova je knjiga prilagođena i puno mlađim čitateljima, koji će imati priliku upoznati i ostale članove obitelji Šenoa i utjecajne umjetnike, političare i znanstvenike koji su djelovali u tzv. Šenoinom dobu.
 
Priče smijalice, Sanja Pilić

Jedna od omiljenih dječjih književnica Sanja Pilić u knjizi Priče smijalice pripremila je 48 novih priča o obitelji, prijateljstvu, školi i ostalim djeci bliskim i zanimljivim temama. Ove duhovite i šarmantne priče nasmijat će mlade čitatelje, omogućiti im da se poistovjete s likovima iz priča i dati im važne pouke. Autoričine knjige s pričama idealne su za vježbanje čitanja kao i za stvaranje navike čitanja – napravite dogovor s djecom da svaki dan pročitaju primjerice dvije ili tri priče prije spavanja.
 
Beverly, upravo ovdje: Tri hrabrice, Kate DiCamillo

Čitatelji koji su već upoznali likove iz prva dva nastavka serijala Tri hrabrice, zasigurno se već jako raduju nastaviti čitanje ovoga dirljivog serijala, punoga dječjih avantura i neočekivanih situacija. Glavna junakinja iz naslova ovoga romana, Beverly, tuguje jer je uginuo njezin pas Kompa. Rastužuje ju napuštanje voljenih, pa se odlučuje osamostaliti i ne vezati se za nikoga. Lažući o svojim godinama, Beverly pronalazi posao u gradu i udaljava se od svih znanih, no u novom gradu uskoro pronalazi predivne i dobre ljude koji joj pomažu i vraćaju vjeru u dobrotu i prijateljstvo.
 
Hobiji i razbibrige slavnih, Štěpánka Sekaninová

Svi imamo hobije i omiljene aktivnosti u kojima uživamo, vesele nas, ali i potiču na učenje i usavršavanje. U ovoj knjizi mladi čitatelji upoznat će omiljene hobije i aktivnosti mnogih poznatih i slavnih osoba, od nekih sasvim uobičajenih do nekih posve neobičnih. Saznat će tko voli kuhanje, a tko poeziju, tko je bio fasciniran željeznicom ili pčelama, a koji kralj se najbolje razonodio kopajući kanale. Kroz njih će se podsjetiti na 33 poznate osobe ili se tek susreti s pričama o njima, a njihovi će hobiji djecu zasigurno potaknuti na kreativnost te se možda i sami okušaju u nekome od njih. 


Svijet politike: 100 stvari koje je dobro znati, Eleanor Levenson

U ovoj knjizi kroz zabavan i jednostavan način djeca će se upoznati s definicijama pojmova iz politike koje često mogu čuti u medijima, primjerice narod, vlast, oporba, ustav, porez, ideologija i slično. Svi ovi pojmovi objašnjeni su kroz simpatične ilustracije za koje je zaslužan vrhunski ilustrator Paul Boston. Ova će im knjiga zasigurno pomoći da bolje razumiju političke vijesti koje pročitaju ili čuju te će možda otvoriti neka nova pitanja o kojima će moći razgovarati s vršnjacima ili odraslima služeći se stručnom terminologijom. Također, ova je knjiga prvi korak ka gradivu s kojim će se susretati u srednjoškolskom obrazovanju.

Mladima, Linn Skåber, Lisa Aisato

Poznata norveška spisateljica Linn Skåber razgovarala je i družila se s mladim ljudima i bilježila njihova razmišljanja o životu, odrastanju i osjećajima te ih pretočila u tekstove. Ove priče su zabavne i iskrene te pokazuju koliko se mladi zrelo i hrabro suočavaju s raznim obiteljskim i vršnjačkim izazovima, preživljavajući u današnjem suvremenom društvu, u kojem nedostaje topline i sigurnosti. Knjigu je ilustrirala norveška umjetnica Lisa Aisato, čije su nam očaravajuće ilustracije već poznate iz knjige Snježna sestra, autorice Maje Lunde. Knjiga Mladima jedna je od najprodavanijih knjiga za djecu i mlade u Norveškoj, a djeca i mladi je vole jer se u mnogim pričama mogu pronaći, poistovjetiti se, ali i primijetiti ono što im je promaklo i izvući divne poruke.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje