Image alt text

Novi godina, novi početci: Sedam naslova s kojima je najbolje započeti novo poglavlje u našim životima

31.12.2020.
Piše: Tatjana Barat

Napokon se bliži kraju godina koju ćemo zauvijek pamtiti kao jednu od najizazovnijih u našim životima. Pandemija i potresi su za mnoge imali posljedice na svim životnim poljima, a jedino što nam u novoj godini preostaje je da probamo ostaviti sve iza sebe i okrenuti se budućnosti.

Snažni smo, možemo mijenjati svoju budućnost, ostvarivati snove i davati sve od sebe kako bi nam se život ponovno vratio na prave staze. U tome nam značajno mogu pomoći knjige. Kako ova godina nije mazila ni djecu ni mlade, za njih je to jednako važno.
I zato u nastavku donosimo nekoliko naslova koji će nas potaknuti na razmišljanje, podučiti nas i uvjeriti nas da će na kraju sve biti dobro.

Rupi Kaur: Tijelo, dom 

Koliki utjecaj društvene mreže mogu imati na život pojedinca, najbolje pokazuje primjer Rupi Kaur, mlade kanadske pjesnikinje, fotografkinje i ilustratorice indijskog porijekla. Takozvana „instapjesnikinja” prepoznala je društvene mreže kao alat kojim može doprijeti do velikog broja mladih žena poput nje same i odlučila pisati kratke stihove o problemima s kojima se susreće veliki broj žena – bol, gubitak partnera, loši odnosi s roditeljima, traume, silovanje, teškoće prihvaćanja sebe same i svog tijela, svoje ženstvenosti i slično.
Nakon zbirki Mlijeko i med te Sunce i njeni cvjetovi, stigla je i njena dugoočekivana treća knjiga Tijelo, dom. putovanje kroz misli i osjećaje koje vodi kroz prošlost, sadašnjost i moguću budućnost jednog bića. Lirsko putovanje kroz riječi i ilustracije predstavlja zbirku iskrenih, otvorenih razgovora koje Kaur vodi sa samom sobom, a koje toplim svjetlom obasjava obitelj i dom, mentalno zdravlje i depresiju, uloge muškarca i žene, ljubav i prihvaćanje. S obzirom na godinu iza nas, toplo preporučujemo napose dijelove koji govore o mentalnom zdravlju i radu na sebi.

Sanja Srdić Jungić: Ti si moje sve

Mlada spisateljica Sanja Srdić Jungić prošle je godine oduševila čitatelje svojim romanom Zvijezde među nema, prvim hrvatskim chick-litom u nekoliko desetljeća. Sada je otišla korak dalje, produbila svoje pisanje i donijela nam ljubavno-obiteljski roman koji ćemo dugo pamtiti, Ti si moje sve. Nadahnuta ponekim autobiografskim elementima, knjiga je to koja prati djevojku Elenu koja do svojih tinejdžerskih dana vodi gotovo pa idiličan život. Međutim, iznenadna očeva smrt drastično mijenja čitavu obitelj. Sama Elena postaje sjenka svoje nekadašnje verzije, no uz prijatelja Aleksa, koji je bio jedan od rijetkih koji joj nakon tragedije nije okrenuo leđa, život postaje ipak nekako lakši. Deset godina kasnije živi svoj život punim plućima, a tada dobiva ponudu koja bi sve mogla promijeniti. Ostaje pitanje hoće li se Elena željeti vratiti u prošlost i odabrati svoju obitelj ili svoju srodnu dušu?
Nema sumnje u to da je ovo roman o kojem ćemo još mnogo čuti, a kako vraća vjeru u ljubav, što nam je nakon ove 2020. itekako potrebno, idealno je štivo za započeti novu stranicu u našim životima.

Sanja Zubović: Belini brodovi

Još jedna mlada junakinja čiji se život potpuno izmijenio smrću roditelja je Isabela, od milja zvana Bela koja je junakinja romana Belini brodovi.
Bela nikada nije upoznala svog oca. Od najranijeg djetinjstva s prozora svog stana u Rijeci gledala je prema pučini čekajući da imaginarni tata doplovi. Mama joj je bila sve na svijetu, a kada umre od karcinoma pluća, Bela ostaje potpuno sama. Poštujući majčinu posljednju želju, ona seli u Zagreb, kod svoje tete, gdje upisuje srednju školu i započinje novi život…
Na sve što joj se dogodilo osvrće se kao odrasla žena. Unatoč svim teškoćama koje su je snašle i teškoj borbi, roman odiše nevjerojatnim optimizmom, utjehom i nadom, šaljući snažnu poruku o tome da na kraju uvijek sve biva dobro.

John Strelecky: Povratak u kafić na kraju svijeta 

Koji je smisao života? Sjećate li se kako se to pitao i John, junak djela Kafić na kraju svijeta? U njemu se preko noći promijenio Johnov život.
Sad je stigao nastavak koji nas vraća na to čarobno mjesto, deset godina kasnije, Povratak u kafić na kraju svijeta. Na jelovniku je pronašao nova pitanja, a slijedile su i nove pustolovine. Vrijeme provedeno u kafiću drugi mu je put odvelo život u posve neočekivanom smjeru. Smješten na prekrasnim Havajima, nastavak bestselera čitatelje vraća na mjesto na čijem jelovniku neće naći samo odličnu hranu, nego i pitanja koja tjeraju na razmišljanje i doživljaje koji će im promijeniti život. A postoji li bolje vrijeme za to nego sadašnjost?

Ryder Caroll: Metoda Bullet Journal 

Kada planirano novu godinu i nove životne te poslovne projekte, planiranje je uistinu pola posla. Da bismo u tome bili što uspješniji, važno je odabrati pravu metodu, a jedna od onih za kojima možemo posegnuti je tzv. Bullet Journal.
Autor koji je i osmislio ovu metodu, obećava nam, budemo li koristili metodu Bullet Journal, produktivnost, odlučnost i potpunu prisutnost u vlastitim životima. Za sve to trebat će nam samo jedna olovka i bilježnica te želja da se okušamo u ovom načinu organizacije ne samo obveza nego i čitavog života, što su iskušali već milijuni ljudi diljem svijeta.
Bullet Journal zapravo je vrlo jednostavan sustav koji se sastoji od Indeksa (svojevrsno kazalo sadržaja koje će imati vaša bilježnica), Mjesečnih popisa, Popisa za budućnost, Dnevnih popisa, Bilježaka i Prijenosa. Sve to možete nadograditi svojim zapisima i uređivanjem baš onako kako želite da biste s veseljem prionuli na svoje obaveze.

Bruno Kovačević: 365 sportskih priča – najveće sportske priče za djecu 

Otkada su svjetlo dana ugledale Priče za laku noć za mlade buntovnice, a potom Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, koje su također nenadmašiv poklon za početak nove godine, sve je više autora nadahnuto da u svojem području djelovanja izdvoji važne junake i napiše priče primjerene djeci. Tako je bilo i s 365 sportskih priča koja na vrlo zanimljiv i topao način donose najveće sportske priče iz povijesti. Od napornih treninga, preko poraza i razočaranja do pobjeda života – sve se to može naći u pričama legendarnih sportaša koji su promijenili svijet sporta.
Na gotovo 800 stranica inspirativnog teksta uz fantastične ilustracije vaše će se dijete zaljubiti u čistoću sporta na uzvišen, a opet ponizan način, gledajući i slušajući prvi put na jednom mjestu kako se stvarala moderna povijest sporta. Možda neke od njih nadahne da i dalje ustraju u svojim sportskim snovima.

Tatjana Barat, Andrej Prošev: Kad odrastem, želim biti liječnik 

Knjiga Kad odrastem, želim biti liječnik, čija je tema aktualnija nego ikada, dolazi iz pera dua koji čine profesorica, književnica i novinarka te psihijatar. Jedinstveno štivo na našem tržištu prozor je u svijet medicine za djecu, a primarni cilj knjige bio je ukazati na velikane hrvatske medicine, ali i razbiti dječji strah od posjeta zdravstvenim ustanovama. Uz sjajne šarene ilustracije koje nadopunjuju priče stvorena je knjiga koja obuhvaća deset liječnica i deset liječnika koji su promijenili hrvatsku, pa i svjetsku medicinu.
Usto, mali čitatelji mogu upoznati i ljudsko tijelo, saznati kako su nastajali prvi anatomski crteži, kada je otkriven mikroskop, zašto treba prati ruke, kako veze krapinski pračovjek ima s medicinom i brojne druge zanimljive podatke. Na kraju svake od dvadeset priča nalaze se pitanja koja potiču na istraživanje, kreativnost i razvoj kritičkog mišljenja. Osim toga, priče i pitanja imaju i odgojnu notu, čime se nastoji utjecati na razvijanje dječje empatije te svjesnost da nečiji spol nikada ne smije utjecati na odabir zanimanja. Šalje se poruka da i djevojčice i dječaci mogu biti vrsni liječnici i znanstvenici, a kako se na početku godine uvijek rade veliki planovi, možda je baš ovo godina koja će odrediti daljnji put vaše djevojčice ili dječaka.
Kojom god knjigom vi i vaši najmlađi odlučili započeti novu godinu, neka to bude ona uz koju se osjećate najbolje, ona koja gotovo da zove vaše ime i daje vam nadu u bolju budućnost. Okretanjem stranice knjiga okrenite i novu stranicu u svojem životu.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje