Image alt text

Krimići koji izmamljuju osmijeh na lice

2.5.2024.

Piše: Branko Matijašević

Oh, kako su ubojstva zabavna, zar ne! Tako je lijepo u toploj atmosferi svoga doma čitati o devijacijama ljudske prirode te se diviti bezgraničnoj mašti ljudskog roda dok smišlja nepodopštine poput trovanja, guranja niz stepenice te nesvakidašnje upotrebe jastuka za spavanje. Ne trebate nam reći da se slažete, dovoljno je pogledati koliko knjiga kriminalističkog sadržaja dnevno napusti naše knjižare, udomljeno kod novog vlasnika. No, krimića ima različitih, barem toliko koliko je neobičnih (opasnih?) ideja u ljudskim glavama. Ovoga puta odlučili smo predstaviti vam one koji će vas – osim što će vas napetošću držati prikovane za stolac – i dobro nasmijati. U najgorem slučaju, barem će vam podići krajeve usana, a to u ovom nepredvidivom svijetu nije mali uspjeh.

Image alt text

Metak koji je promašio

Richard Osman

Autor koji je čitateljima vratio želju za uživanjem u kriminalističkom mikrokozmosu, podsjećajući ih svakim svojim romanom da naslijeđe Agathe Christie nije niti blizu iscrpljeno. Naime, njegov serijal o umirovljenicima koji se sastaju četvrtkom kako bi rješavali zločine osvojio je cijeli svijet svojim šarmom, duhovitošću, ali i ingenioznošću zapleta te izvrsno ostvarenim likovima. Osmanov utjecaj proširio se izvan knjiga, pa je tako nastala iznimno popularna televizijska serija Only murders in the building. Nekima poveznica neće biti toliko očita, no ljubiteljima ovog tipa krimića itekako je jasna. Knjiga koju preporučujemo je treći nastavak u serijalu, a započnite s Klubom istražitelja ubojstava četvrtkom. Insajderska informacija: ove godine ćemo imati prilike u originalu – ali i na hrvatskom – čitati prvi naslov Osmanova novog serijala koji nam nudi nešto malo drugačije… 

Image alt text

Sobarica

Nita Prose

Ima li nešto zabavnije od ubojstva u luksuznom hotelu? Haha, sigurno ima, ali Nita Prose oduševila je svojim prvijencem o sobarici-istražiteljici i dovela nas do pomisli da možda ipak nema. Molly Gray navikla je biti nevidljiva, skrivena od tuđih pogleda. Čak i njezin posao, sobarice u luksuznom hotelu, zahtijeva da bude nevidljiva. Njezino je da čisti, radi i ignorira sve ekscentričnosti i tajne gostiju. U svom poslu, njegovoj rutini i strogo propisanim pravilima, dvadesetpetogodišnja Molly svejedno neizmjerno uživa. Ali njezin se život preokrene naopačke kad otkrije mrtvo tijelo ozloglašena gosta, Charlesa Blacka. To nije nered koji može lako počistiti. Molly stoga kreće u potragu za istinom, slijedeći tragove o kojima se šapuće u hodnicima Hotela Regency Grand.

Image alt text

Ubojita Finlay Donovan

Elle Cosimano

Ubojita Finlay Donovan urnebesno je duhovit roman o majci koja postaje plaćeni ubojica.

Finlay Donovan, samohranoj majci i posrnuloj spisateljici krimića, sve je krenulo nizbrdo. Bivši muž joj je iza leđa najurio dadilju, a jutros je morala poslati svoju četverogodišnju kćer u vrtić s kosom zalijepljenom samoljepljivom vrpcom na glavu nakon nesretnog događaja sa škarama. Samu činjenicu da je uspjela stići na ručak sa svojom agenticom smatra pravim malim uspjehom. No dok s agenticom razgovara o radnji svog najnovijeg kriminalističkog romana, žena za susjednim stolom pogrešno shvati njihov razgovor te sada smatra da je ona plaćeni ubojica koja se za naknadu rješava tuđih problematičnih muževa. A kad joj žena krišom ostavi papirić s imenom i obećanjem da će za obavljeni posao dobiti izdašnu svotu novca, Finlay odjednom počinje kovati planove koji se ne tiču više samo njezina romana. Na kraju krajeva, znate kako kažu: pišite o onome što poznajete.

Image alt text

Kako ubiti vlastitu obitelj

Bella Mackie

Kako ubiti vlastitu obitelj romaneskni je prvijenac britanske novinarke i spisateljice Belle Mackie. Ova hvaljena, mračna satira o klasnom društvu, obitelji i slavi osvojila je vrhove top-ljestvica najčitanijih knjiga i prevodi se diljem svijeta. Upoznajte Grace Bernard. Ona je kći, sestra, kolegica, prijateljica i… serijski ubojica. Grace je izgubila sve i sad želi jedino osvetu. No nije računala da će u zatvoru završiti zbog zločina koji nije počinila.

Image alt text

Sluškinje

Alex Hay

Krimić za ljubitelje priča o spektakularnim pljačkama u stilu "Oceanovih 8".   

Gospodarica kuće na katu priprema zabavu sezone. Sluškinje u prizemlju spremaju pljačku stoljeća. Plan? Uzeti sve... Bestseler Sluškinje britanskog pisca Alexa Haya priča je o nevjerojatnoj i nezaboravnoj skupini žena, roman o klasi i moći, koji se prevodi diljem svijeta.

Image alt text

Opasna

Chloé Esposito

Uvjerljivo najluđe i najzabavnije putovanje među našim preporukama. Ovo je posljednji nastavak u trilogiji koja je toliko histerična i nepredvidiva da momentalno izaziva smiješak, a počinje s naslovom "Luda" (koji izvrsno opisuje glavnu protagonisticu).


Alvie Knightly živi svoj san. Ima hrpu novca, vrućega novog dečka i bezbroj mogućnosti…

Ali tko visoko leti, nisko pada. Samo godinu poslije, Alvie je beskućnica, preživljava na oskudnim obrocima i troši posljednje novčiće. Vrijeme je za završni udarac, a ako ga itko može izvesti, onda je to Alvie, u štiklama od petnaest centimetara.

No, želi li uspjeti u svojoj misiji da se osveti za smrt bivšega dečka, vrati novac i osigura si budućnost, morat će se suočiti sa svojim najstrašnijim neprijateljem do sada… Sa svojom prošlošću.

Image alt text

Kako ne ubiti bivšeg

Katie Marsh

Sam naslov knjige kod mnogih čitateljica potiče kimanje glavom („aha, aha, ovo je knjiga za mene!“) i vragolasti osmijeh. Tko nije maštao o osveti čovjeku (ili ženi) koji vam je slomio srce? Eto, znamo da se smješkate iako mislite da ste sami pred ekranom. Ova knjiga još kod nas nije izašla pa neka ovo bude premijera i priprema za ljeto puno zločestih misli. U knjižarama će se ukazati sredinom lipnja. Mudre čitateljice moći će ovu knjigu koristiti kao svojevrsni vodič za samopomoć prilikom ljutnje koju je u njima potaknuo partner te izbjeći neželjene posljedice.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje