Image alt text

Knjižari preporučuju: Naslovi koji će vas pripremiti za proljetno buđenje

01.03.2020.
Piše: Tatjana Barat

S ožujkom se sve više približavamo proljeću i buđenju svega oko nas, a knjige koje su za vas ovaj mjesec preporučili naši djelatnici učinit će upravo to – probuditi vas, uzdrmati, navesti na velike životne promjene te učenje u uživanju u malim stvarima. Jer to je ujedno i smisao života.

Jorge Bucay: Ispričat ću ti priču

Ako tko zna kombinirati profesiju psihijatra, psihoterapeuta i pisca, onda je to Jorge Bucay kojeg preporučuju u našoj varaždinskoj knjižari iza naslova Ispričat ću ti priču.

Upravo mu je njegovo poznavanja ljudske psihologije omogućilo nastanak ove tople i pozitivne priče. Glavni lik je student Demian kojeg muče brojna egzistencijalna pitanja i koji na putu odrastanja traži samoga sebe i svoje mjesto u svijetu. S obzirom na to da je shvatio da mu treba pomoć zbog svih izazova s kojima se mora nositi u odnosima s roditeljima, djevojkom, prijateljima i svojim studentskim obavezama, odlazi na terapiju kod psihoterapeuta Debelog. On pak ima poseban pristup pacijentima, pa Demianu na svakoj seansi ispriča po jednu priču na temelju koje Demian treba naći odgovore na svoja pitanja.

Kako kažu u našoj varaždinskoj knjižari, „to je knjiga koja zrači optimizmom, pomaže nam da upoznamo sebe i prevladamo svoje predrasude. To je knjiga koju bi trebao svatko pročitati i koju možemo pokloniti svakome.“

Emily Giffin: Sve što smo ikad željeli

Duboko zadiranje u sebe i svoje želje ponukat će junake romana Sve što smo ikad željeli, Ninu, Toma i Lylu, da i oni pronađu odgovore na svoja pitanja.

Nina Browning živi savršenim životom na visokoj nozi, a njezin je sin primljen na Princeton. Tom je samohrani otac koji je radio sve što mu se pruža kako bi osigurao kakav-takav život svojoj tvrdoglavoj kćeri Lyli. Život im je bio težak, no kad Lyla dobije stipendiju za prestižnu Akademiju Windsor, čini se da se i on napokon može opustiti. No jedna će fotografija, snimljena u trenutku pijanstva na zabavi u Lylinom pokušaju da se uklopi u elitno društvo, sve promijeniti....

„To je topla knjiga o svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo, a posebno je dojmljiv odnos majke i sina. Iako sin sudjeluje u neprimjerenom ponašanju na štetu školske kolegice, majka je ta koja je moralna vertikala i koja svojim primjerom i osudom njegova ponašanja sina dovodi na pravi put. Koliko god voljeli svoje dijete, mi smo ti koji im moramo ukazati na pravila ponašanja i prihvaćanja svojih postupaka i kada oni toga nisu svjesni“, kažu nam iz naše riječke knjižare u Tower Centru.

Mark Sullivan: Pod grimiznim nebom

Za sve one koji vole povijesne romane ispričane na poseban način, naša splitska knjižara preporučuje pravi dragulj – Pod grimiznim nebom.

„To je prekrasna biografska priča temeljena na istinitim događajima u sjevernoj Italiji, nakon kapitulacije talijanske vojske u Drugom svjetskom ratu. Glavni lik Pino Lella sedamnaestogodišnji je junak koji u tim ratnim previranjima preko noći postaje muškarac. Romanom je protkana i ljubavna priča koja glavnom junaku daje vjeru i nadu u bolje sutra, a toliko je jaka da u pojedinim trenucima dirne do suza“, ističu u našoj splitskoj knjižaru u centru Joker.

Štoviše, riječ je o povijesno-špijunskom romanu koji u sebi objedinjuje elemente avanture, epskog junaštva, ljudske zloće, terora i nezaobilazne ljubavi.

Chigozie Obioma: Ribari

Koliku snagu mogu imati proročanstvo, ali i bratska ljubav, pokazuje nigerijski roman Ribari, obojen pravim afričkim koloritom koji istodobno prikazuje svu ljepotu i težinu života u Africi.

Ribarenje je nestašluk četvorice braće u koji se upuste kad ostanu sami s majkom zbog očeva premještaja na novi posao u drugi, udaljeni grad. Njihov dječački san da budu ribari obilježit će proročanstvo mjesnog beskućnika i luđaka – proročanstvo koje će iz temelja promijeniti njihove živote. Jednom kad se radnja pokrene, događaji se strelovito smjenjuju ne dopuštajući čitatelju da ovu napetu, i dirljivu priču ispusti iz ruku.

„To je u svakom smislu prekrasna životna priča o obitelji u svakodnevnoj borbi s životnim nedaćama. Pripovjedač na jednostavan i pitak način uvlači u priču koja vas obuzme i potpuno uvlači u život obitelji ribara“, potvrđuju djelatnici naše knjižare u City Centru One koji su preporučili ovo dirljivo štivo.

Marina Frka Milotić: Mala Kme osvaja svijet

Svaka majka zna kakvi se izazovi kriju iza svakodnevnog održavanja kućanstva i traženja ravnoteže između obaveza i toga da ne poklekne. Koja se od njih nije jednom željela probuditi u reklami s mirisnom posteljinom, potpuno čistom, pripremljenim doručkom u kojem su nezaobilazne palačinke i čitavom obitelji spremnom da pokori dan? Tako i naša junakinja knjige Mala Kme osvaja svijet čije su pustolovine preporučili djelatnici naše knjižare u Arena Centru.

„Knjiga daje humorističan kut gledanja na težak i ozbiljan, a najvažniji izazov u životu zvan roditeljstvo. Pomaže kao dobar začin i u teže „probavljivim" trenutcima. To je štivo za novopečene roditelje i one koji se već duže peku, kao i za one koji su to prošli da se mogu s osmijehom podsjetiti na te dane“, kažu naši knjižari.

Ruth Jones: Susjedova trava

Koliko ste se samo puta pitali je li trava uistinu zelenija u susjedovu dvorištu? Međutim, redovito se pokaže da je to ista trava, samo u drugom dvorištu.

Kad su junakinji romana Susjedova trava bile dvadeset i dvije, bila je u burnoj i strastvenoj vezi s Callumom, oženjenim muškarcem, a ta veza ostavila ju je slomljena srca. Kate je mislila da to neće preboljeti. Sedamnaest godina poslije život se nastavio – Kate, sada uspješna glumica, živi u Londonu kao supruga i majka. Callum sa suprugom živi u Edinburghu, a onda se dogodi susret s Kate. Hoće li se raziči ili ponovno pokušati?

„Ova se tema bavi temama tajni od  kojih ljudi najčešće bježe. Ovdje sve ide ravno u lice, ništa ispod tepiha. Stil pisanja je ležeran i zabavan bez obzira na neugodne teme poput nevjere, laži, nesretnih obitelji.I upravo je zato toliko privlačan, kažu zaposlenici naše knjižare u Supernova Garden Mallu.

Robin Sharma: Redovnik koji je prodao svoj Ferrari

Iako većina nas u mladosti trči za karijerom, nerijetko nas putem sustigne bolest i shvaćanje da to nije karijerni put kojim želimo kročiti. Tako je bilo i s odvjetnikom Julianom, junakom romana Redovnik koji je prodao svoj Ferrari, novom hitu koji preporučuju u našem zagrebačakom Megastoreu.

„Zbog užurbanog i stresnog načina života, odvjetnik Julian sruši se u sudnici i time shvati da je vrijeme da uspori. Bio je to poziv na buđenje i Julian odluči krenuti u osobnu životnu avanturu. Uz pomoć redovnika s Himalaje otkriva što mu je najvažnije u životu. Sve doživljeno opisuje kroz svoja iskustva. Te motivirajuće misli upućene su svakome od nas- da usporimo i zapitamo sami sebe što želimo od života. Knjiga je napisana tako da nas vodi do onih mjesta koja nam još nisu poznata i potiče na osobnu promjenu”, kažu iz knjižare.


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje