Image alt text

Friške & knjiške: Kuća, prozor, zmaj, leptir i priča koji će vam se uvući pod kožu

05.05.2021.
Piše: Tatjana Barat

Naši knjižari diljem Hrvatske ponovno su pripremili preporuke različitih žanrova književnosti u kojima ćemo uživati čitav svibanj: od stripa, beletristike, do romana i dječje književnosti.

Odaberite knjigu za sebe i svoje najdraže te se uputite u čitanje u prirodu. Predugo smo čekali tople dane, iskoristimo ih što je bolje moguće, uz najbolje knjige. Ovo su samo neke od njih, za baš svačiji ukus.

Jorge Bucay: Ispričat ću ti priču

Ako tko zna kombinirati profesiju psihijatra, psihoterapeuta i pisca, onda je to Jorge Bucay kojeg preporučuju u našoj varaždinskoj knjižari iza naslova Ispričat ću ti priču.
Upravo mu je njegovo poznavanja ljudske psihologije omogućilo nastanak ove tople i pozitivne priče. Glavni lik je student Demian kojeg muče brojna egzistencijalna pitanja i koji na putu odrastanja traži samoga sebe i svoje mjesto u svijetu. S obzirom na to da je shvatio da mu treba pomoć zbog svih izazova s kojima se mora nositi u odnosima s roditeljima, djevojkom, prijateljima i svojim studentskim obavezama, odlazi na terapiju kod psihoterapeuta Debelog. On pak ima poseban pristup pacijentima, pa Demianu na svakoj seansi ispriča po jednu priču na temelju koje Demian treba naći odgovore na svoja pitanja.
Kako kažu u našoj varaždinskoj knjižari, „ova knjiga pokazuje da pričanje ima zabavljački, ali i ljekovit učinak. Može nam pomoći upoznati sebe, ali i prevladati predrasude.“

Bill Bryson: Kratka povijest gotovo svega

Briljantna publicistička knjiga krije se pod nazivom Kratka povijest gotovo svega. Napisao ju je jedan od najduhovitijih autora popularne znanosti, zaigrani radoznalac i nepretenciozan istraživač koji traži odgovore na najstarija, najveća, najintrigantnija i najteža pitanja o univerzumu i nama samima, počevši od Velikog praska do postanka ljudske civilizacije. U potrazi za odgovorima razgovarao je s najnaprednijim arheolozima, antropolozima i matematičarima, putovao diljem svijeta do ureda, laboratorija i istraživačkih kampova najrazličitijih znanstvenika; a sve to da bi odgovorio na pitanje: Kako smo bili ništa, a postali to što jesmo?
Isto su se pitali i naši knjižari u City Centru One, a nakon čitanja zaključili:
„Sve što vas je zanimalo, od početaka nastanka Zemlje do onoga gdje smo i što smo danas, nalazi se u ovoj knjizi. Otputujte na putovanje kroz povijest na jednostavan, zanimljiv i duhovit brysonovski način.“

A.J. Finn: Žena na prozoru 

Posljednjih godinu dana svi smo mi bili više kod kuće nego ikada prije u životu. No za Annu Fox to je i inače način života. Junakinja romana Žena na prozoru, ne usuđuje se izaći. Dane provodi ispijajući bocu vina, gledajući stare filmove, prisjećajući se sretnijih vremena i špijunirajući susjede. Zvuči poznato?
A onda se u kuću preko puta njene dosele Russellovi – otac, majka i sin tinejdžer koji naizgled djeluju savršeno. No kada jednog dana Anna vidi nešto što ne bi smjela, životi joj se počinje raspadati...
Napeti psihološki roman upravo je ono što će nas trgnuti i oduševiti.
„To je triler koji se čita bez daha i u kojemu ništa nije kako se čini. Knjiga prepuna obrata i tajni. 'Jedan od rijetkih romana koji se ne ispušta iz ruku', rekao je Stephen King, a tko smo mi da mu proturječimo? Na vama je samo da odlučite hoćete li prvo pročitati knjigu pa pogledati istoimeni film ili obrnuto“, kažu naši knjižari iz zagrebačkog Megastorea.

Paco Roca: Kuća 

„Kuća. Od opeke, drva, u gradu, na selu, malena, velika, nova, trošna....Ali što čini dom? Sve svađe, tuge, radosti, uspomene, razočaranja, prve ljubavi utkane su u kuću koja postaje dom. Obitelj čini dom. Koliko je teško napustiti kuću koju smo učinili domom?“ pitaju se naši knjižari koji su ovaj mjesec posegnuli za stripom, i to za one prave ljubitelje spoja crteža i riječi.
U svome stripu Kuća Paco Roca predstavlja vlasnika koji je zapravo preslika kuće. Stoga, kada njezin stanovnik nestane zauvijek, prašina paralizira stvari u kući dok čekaju da se njihov vlasnik jednoga dana vrati. Dva brata i sestra, protagonisti ove priče, vratit će se godinu dana nakon smrti svojega oca u obiteljsku kuću gdje su odrasli. Namjera im je prodati je, ali sa svakom tričarijom koju bace suoče se sa svojim sjećanjima. Boje se da se lišavaju prošlosti, uspomene na svojega oca, ali i uspomene na sebe same...

Khaled Hosseini: Gonič zmajeva

Američko-afganistanski književnik Hosseini ušao je u književnost upravo romanom Gonič zmajeva. Spajajući elemente drame i povijesne fikcije, autor je stvorio djelo koje polako ulazi među nove klasike.
Priča prati dječaka Amira, pripadnika bogatog staleža čija je majka umrla pri porodu. Amir svoje dane provodi s Hassanom, sinom sluge njegovog oca. Među dječacima se od prvog dana razvija snažno prijateljstvo, a Amirov otac pokazuje jednaku ljubav prema obojici te i jednog i drugog obasipa darovima. Međutim, Amir primjećuje da je prema njemu mnogo stroži i polako počinje osjećati ljubomoru, napose zato što je čak i tijekom igre zmajevima Hassan imao moć predvidjeti kamo će točno pasti zmaj. No okrutni afganistanski režim oduzeo im je i to zadovoljstvo, zabranjujući puštanje zmajeva...
„Upoznajte svijet drugačiji od vašeg, kulturu nama nestvarnu i stranu; doživite njegov sjaj i njegov pad, početak nestajanja... Kroz likove koji vam uplove u vene i tamo ostanu zauvijek“, poručuju naši knjižari iz Arena centra.

Kristin Hannah: Posljednji ples leptira 

Autorica od koje smo navikli čitati o snažnim ženskim junakinjama, u svome romanu Posljednji ples leptira donosi nam priču o Jude Farraday koja ima naizgled ima savršen život, kuću iz snova, muža koji je obožava i dvoje prekrasnih tinejdžera, blizance Zacha i Miju za koje bi učinila sve na svijetu te budno pazi na njih.
Kada se u njihovu zajednicu doseli Lexi Baill, djevojka mračne prošlosti odrasla u udomiteljskim obiteljima, ubrzo postaje Mijina najbolja prijateljica. Zach i Lexi se zaljubljuju, i troje je mladih nerazdvojno. Jedne vruće ljetne noći Judeini najgori strahovi će se ostvariti, a jedna pogrešna odluka promijenit će njihove živote. U djeliću sekunde obitelj Farraday će se raspasti, a Lexi izgubiti sve...
Roman je oduševio i naše knjižare u Supernova Centru u Zadru:
„Knjiga na dirljiv i potresan način govori o majčinstvu, obitelji, identitetu i gubitku. Način na koji autorica piše o ljudskim sudbinama nikoga ne ostavlja ravnodušnim te će vas sigurno potaknuti na razmišljanje“, kažu.

Branko Čopić: Ježeva kućica 

„Po šumi, širom, bez staze, puta /Ježurka Ježić povazdan luta. / Lovom se bavi često ga vide, /s trista kopalja na juriš ide..."
Ovim je stihovima započela, prvi put davne 1949. godine, jedna od mnogim generacijama najdražih basni u stihu na našim prostorima, Ježeva kućica. Kada su ilustrator Vilko Gliha Selan i književnik Branko Ćopić udružili svoje snage, nastalo je jedinstveno djelo književnosti koje je djeci virtuozno približilo važnost poštenog rada, ljubavi prema vlastitom domu i važnosti čvrstog vjerovanja u sebe, a ujedno tematizira i problematiku vršnjačkog pritiska i izrugivanja.
To je ujedno i jedna od omiljenih knjiga naših knjižara iz Tower Centra Rijeka, koji nas sve pozivaju da s njima zakoračimo stazom nostalgije iz djetinjstva.

Vojko V: Kako to 

Vojko V, poznati reper koji u svojim pjesmama analizira društvo u kojem živimo, nakon svoje prve slikovnice naziva Ne može, pripremio je i drugu, nazvanu po svom velikom hitu Kako to. Iako su stihovi namijenjeni najmlađima, u njima će se prepoznati i odrasli.
„Djecu nastojimo naučiti pravilima ponašanja dok su još mali, trudimo se prenijeti im životno korisne savjete. Slušajući ih pričom i stihovima Vojka V., koju smo odabrali ovaj mjesec, možda ih djeca malo bolje upamte“, kažu knjižari iz splitskog Joker Centra.

Leigh Bardugo: Šest vrana

Djeca se ne prestaju pitati o svijetu oko sebe samo u najranijoj dobi. Štoviše, u tinejdžerskoj dobi tek nastoje proniknuti smisao sebe i svijeta, baš kao i zločinačko čuda od djeteta Kaz Brekker, junaku romana Šest vrana, prvom dijelu istoimenog serijala.
Kazu se ukaže prilika da izvede smrtonosnu pljačku zahvaljujući kojoj bi se mogao suludo obogatiti. Ali akciju ne može izvesti sam, stoga mora okupiti pomagače. Tako su tu osuđenik koji se silno želi osvetiti, vrhunski strijelac koji ne može odustati od oklade, bjegunac iz povlaštene obitelji, špijunka poznata pod imenom Prikaza, Srceparateljica koja zahvaljujući magiji preživljava u slamovima, te lopov nadaren za bježanje iz nemogućih situacija. Tako Šest vrana kreće u borbu za neki novi svijet.
„Dok čekamo najnoviju ekranizaciju prema novom romanu autorice Leigh Bardugo, na policama nas čekaju izvrsni prethodnici Šest Vrana i Izopačeno Kraljevstvo. Ekipa odmetnika iz romana Šest Vrana čeka da ih upoznate“, poručuju iz Supernova Garden Malla. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje