Image alt text

Friške & knjiške: Devet naslova koji će probuditi proljetne emocije u vama

05.03.2021.
Piše: Tatjana Barat

S nestrpljenjem smo čekali mjesec u kojem i službeno počinje proljeće, u kojem ispijanje kava na terasi postaje stvarnost, a uživanje u čitanju knjiga dok nas obasjava popodnevno sunce jedva dočekani ritual.

I zato u nastavku donosimo devet sjajnih preporuka naših knjižara, za svaki uzrast i svačiji ukus. To su knjige koje će vas podsjetiti na važnost bliskih odnosa, rad na sebi i ono najvažnije – ljubav.

Kyung-sook Shin: „Molim te, pazi na mamu“

„Koliko zapravo poznajemo vlastitu majku? Južnokorejska autorica Kyung-sook Shin ovim je pitanjem začinila svoje nagrađivano remek-djelo. 'Molim te, pazi na mamu' pitko je i očaravajuće štivo, koje u isto vrijeme emocijom udara u pleksus. Baš kao što to najbolje knjige s lakoćom i rade“, kažu naši djelatnici iz zagrebačkog Megastorea koji su za ožujak preporučili roman koji je oduševio čitatelje i struku diljem svijeta.
Od trenutka kada se 69-godišnja So-nyo na peronu podzemne željeznice u Seoulu odvoji od muža i nestane u gužvi, gubi joj se svaki trag. Obitelj je u šoku, a već formuliranje letka o nestaloj kod svih izazove frustraciju zbog saznanja da nijedno od njezine djece ne posjeduje majčinu noviju fotografiju.
Ovo je roman koji će vas podsjetiti na ulogu majke u obitelji, njenu požrtvovnost, suze, znoj, pripremanje hrane – sve ono što s godinama počinjemo uzimati zdravo za gotovo, a zapravo je od presudne važnosti za razvoj djeteta u sretnu osobu.

Chigozie Obioma: „Ribari“

Koliku snagu mogu imati proročanstvo, ali i bratska ljubav, pokazuje nigerijski roman „Ribari“, obojen pravim afričkim koloritom koji istodobno prikazuje svu ljepotu i težinu života u Africi.
Ribarenje je nestašluk četvorice braće u koji se upuste kad ostanu sami s majkom zbog očeva premještaja na novi posao u drugi, udaljeni grad. Njihov dječački san da budu ribari obilježit će proročanstvo mjesnog beskućnika i luđaka – proročanstvo koje će iz temelja promijeniti njihove živote. Jednom kad se radnja pokrene, događaji se strelovito smjenjuju ne dopuštajući čitatelju da ovu napetu, i dirljivu priču ispusti iz ruku.
„To je jedna od onih rijetkih knjiga koje ti se uvuku pod kožu i pamte cijeli život. Priča o ljubavi, odrastanju, obitelji i bratskoj solidarnosti“, kažu naši knjižari iz City Centra One.

Robert Galbraith: „Smrtonosno bijelo“

Kako kažu naši knjižari iz Supernova Garden Malla, za sve ljubitelje skrovitih i tajanstvenih ulica Londona, koji s nestrpljenjem čekaju novi roman „Nemirna krv" sjajne autorice koja je stvorila napet detektivski roman ispunjen elementima krimića i neodoljive privlačnosti glavnih likova, tu je roman „Smrtonosno bijelo“.
Ime Roberta Galbraitha poznato je svim zaljubljenicima u kvalitetne kriminalističke romane, a „Smrtonosno bijelo“ njegovo je dosad najopsežnije djelo koje prati pustolovine Cormorana Strikea  i Robin Ellacott. Naš se detektiv, sada kada je slavan, teško nosi s popularnošću i nemogućnošću toga da više ne može istraživati nezapažen, a san mu oduzima i vrlo složen odnos s Robin. Ništa lakše neće mu biti niti kada Billy, poremećeni mladić, bane u njegov ured tvrdeći da je vidio ubojstvo kao dijete. Iako se ne sjeća detalja, nešto se u njegovoj priči čini iskrenim i vrijednim istrage, a sve će to naš detektivski par odvesti do Londona i krajolika engleskog sela...

Julia Quinn: „Vojvoda i ja“

Netflixova serija Bridgerton, nastala prema romanima Julije Quinn, srušila je sve rekorde gledanosti, naši knjižari iz Varaždina ljubiteljima ljubavnih romana preporučuju prvi dio iz serijala knjiga – „Vojvoda i ja“.
Kako kažu, to je lagano, romantično štivo, pravo savršenstvo za opuštanje. Početak je 19. stoljeća, a Daphne Bridgerton prestala je naivno vjerovati da će se udati iz ljubavi. Ali, zar je stvarno previše očekivati da će pronaći supruga koji će joj se barem malo svidjeti? Stari školski prijatelj njezina brata, Simon Basset – novi vojvoda od Hastingsa – nema se namjeru nikada oženiti. Međutim, nakon povratka u Englesku, otkrije da je postao glavnim ciljem majki koje silno žele udati svoje kćeri. Majki koje vjeruju da su preodgojeni razvratnici najbolji supruzi…Ne bi li skrenuo njihovu pozornost, zgodni vragolan predloži Daphne da se pretvaraju kako su se zaljubili jedno u drugo. Zauzvrat, njegovo zanimanje za Daphne će joj osigurati status najtraženije udavače u Londonu, a prosci će je opsjedati.
No što ako se uistinu zaljube jedno u drugo?

Kristin Hannah: „Ulica krijesnica“

Još je jedno djelo zaživjelo na Netflixu, a to je „Ulica krijesnica“.
„Za razliku od Netflixa koji vas je u veljači preko malog ekrana poveo u šetnju Ulicom krijesnica, mi vas na proznu, no i maštovitiju šetnju vodimo u ožujku. Kao i svaka veza, i prijateljstvo ima svojih uspona i padova. Kate i Tully, protagonistice ove priče, nisu izuzetak tog pravila, stoga krenite i vi s nama na njihovo urnebesno, inspirativno, potresno i dirljivo putovanje koje zovemo život. Njihova priča podsjetit će i vas što je naposljetku najbitnije u životu - obitelj u svim svojim oblicima, smijeh i ljubav“, kažu naši knjižari iz Rijeke
Treba li još što dodati ovome pozivu na šetnju?

Sarah Pinborough:: „Ne vjeruj svojim očima“ 

Psihološki triler „Ne vjeruj svojim očima“ koji je u kratkom periodu osvojio čitatelje diljem svijeta donosi intrigantnu priču o Louise, samohranoj majci i tajnici koja živi sasvim prosječnim životom i traži način kako oživjeti nakon razvoda. Slučajni susret s markantnim muškarcem, za kojeg se kasnije pokaže da je njezin novi šef, u Louise će pokrenuti lavinu emocija te je uvesti u trokut za koji nije ni sanjala da će se naći u njemu. S treće strane trokuta, naime, nalazi se šefova žena Adele, koja slučajno postaje Louiseina nova najbolja prijateljica. Sve ono što slijedi donosi isprepletenost sudbina dviju žena, iz čijih usta i saznajemo radnju romana, njihovu borbu s usamljenošću i depresijom te snove koji igraju veliku ulogu u ovoj uspješnici.
„Vjerujete li u stereotipe? Zašto je istoimena serija razbjesnila gledatelje iz Škotske i je li ekranizacija bolja od knjige? Mi svakako preporučamo ovu pisanu verziju, uzbudljivi triler sa senzacionalnim završetkom“, kažu naši djelatnici iz splitskog Joker Centra.

Jorge Bucay: „Priče za razmišljanje“

Jorgeu Bucayu nema premaca kada je riječ o spajanju književnosti i psihoterapije. Ovaj argentinski autor to je dokazao već nebrojeno puta, a djelom „Priče za razmišljanje“ potvrdio je staru istinu da priče služe da uspavaju djecu i probude odrasle. I upravo ćete to doživjeti čitajući njegove tekstove.
U to su se uvjerili i naši knjižari iz Zadra koji za knjigu imaju samo riječi hvale.
„To je mala knjiga velikih riječi. Sa svoje 24 priče u sebi potiče nas na razmišljanje te nas ohrabruje da pokušamo i ostvarimo najbolju verziju sebe. Kritički se osvrnite svom životu i učinite ga boljim“, kažu.

Ante Tomić: „Đuro Hodalica“ 

Ante Tomić prošle je godine objavio svoju prvu knjigu za djecu koja već osvaja srca malih i velikih čitatelja, a tome svakako pridonose i sjajne ilustracije Tomislava Torjanca. Tako su nam oni predstavili „Đuru Hodalicu“, čvorka koji se zbog nezgode u djetinjstvu boji letjeti. Njegovo jato nije za to imalo nimalo razumijevanja pa je siroti Đuro, kojemu su zlobnici nadjenuli nadimak Hodalica, bio izvrgnut ruglu i odbacivanju vršnjaka i starijih čvoraka, a čak ga se i rođena obitelj sramila. Tako je bilo sve do jednoga dana u kojem su se srčanost i hrabrost pokazale daleko važnijima od letačkih vještina...
„Ovo je slikovnica koju mogu čitati mali i veliki. Odličan je prikaz toga kako traume iz djetinjstva utječu na kasniji razvoj života jer ovdje Đuro nije poput Ružnog pačeta, pa da se pretvori u bijelog labuda. Đuro ostaje i dalje ono što je – čvorak s manama, onim fizičkim i najvidljivijim“, kažu naši knjižari iz novootvorene knjižare u Supernovi Buzin.

Antoine De Saint-Exupery: „Mali princ“

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za klasik „Mali princ“, koji je doživio brojna izdanja. Da je riječ o djelu koje će uvijek ostati aktualno, znaju i naši knjižari iz zagrebačkog Arena centra koji ga preporučuju.
Riječ je o djelu tzv. fantastične književnosti koje gradi irealan svijet na podlozi realnog svijeta, a sve to umotano u priču o susretu avijatičara i zlatokosog dječaka u bespućima pustinje. Knjiga nastala davne 1943. godine i danas je vrlo aktualna kroz svoju kritiku društva i upozoravanje na prave životne vrijednosti, a upravo je to ono što potiče odrasle na čitanje ovog bezvremenskog djela.
S druge strane, djeca će u njemu pronaći zanimljive bajkovite elemente lisice, zmije i ruže koje govore te osebujne likove vladara, oholice, pijanca, poslovnog čovjeka, zempljopisca i pripaljivača svjetiljki koji svaki žive na svome planetu. Kroz epizode koje bi mogle funkcionirati i kao zasebne crtice stvara se slika svijeta koja je moguća jedino kada se skinu okovi osjetila i praktičnog uma, a kada se prigrli magično. I u tome je najveća ljepota Exupéryjevog djela.
„'Od svakog treba tražiti samo ono što može dati', 'Djeca moraju mnogo toga praštati odraslima', 'Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno očima je nevidljivo' – to su samo neki od citata iz jedne od najprevođenijih i najprodavanijih knjiga na svijetu“, kažu naši knjižari. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje