Image alt text

Dok lišće pada, čitanje ne opada: Velika jesenska rasprodaja u našem Podroomu

24.10.2019.
Piše: Tatjana Barat

Dok lišće pada, čitanje ne opada: Velika jesenska rasprodaja u našem Podroomu

Imamo ih sve: dječje knjige, poeziju od koje će vam zatitrati duša, ljubavne romane, psihotrilere, publicistiku... Na vama je samo da odaberete neki od naslova i uživate u ovim jesenskim danima. Mi predlažemo sljedeće naslove.

Julia Quinn: Gospodin Bridgerton

Večeri pod dekicom najbolje je dodatno zagrijati ljubavnim romanom, a u tome je Julia Quinn prava majstorica. U svome romanu Gospodin Bridgerton upoznaje nas s Penelope, koja otkada zna za sebe obožava brata svoje najbolje prijateljice, Colina Bridgertona. Jasno, misli kako zna sve o njemu, no otkrivanje velike tajne uzburkat će i njegov i njezin život. Baš kako to priliči majstorici ljubića, nagnat će nas da s likovima otkrivamo jesu li suđeni jedno drugome ili će ih razdvojiti okolnosti.

Sarah Pinborough: Kunem se životom

Tajne i laži vješto se isprepliću i u knjizi koja će oduševiti ljubitelje psiholoških trilera, Kunem se životom. Iako junakinja Lisa samo želi živjeti što mirnijim životom, noseći u sebi veliku tajnu, i iako se čini da bi nakon dugih godina sve napokon moglo sjesti na svoje mjesto, nedavni događaji sve mijenjaju. Slično je i s njezinom najboljom prijateljicom Marilyn, koja iako naizgled savršena, u sebi krije mračne tajne koje ne bi mogla izgovoriti ni Lisi. Problema nije lišena ni Lisina kći Ava koja itekako osjeća tinejdžerski pritisak okoline. Jedan trenutak nepažnje preokrenut će im živote i pokazati zašto toliko volimo jezive romane u maglovite večeri.

Marinela Dužman: Gdje mi je psihijatrica?

Razvod nakon dugogodišnjeg braka, bivši suprug koji živi na katu iznad s novom partnericom s kojom čeka dijete, koja je, uzgred rečeno, prijateljica noći... Pa kome ne bi trebala psihijatrica? Tako je i s Marijanom, junakinjom romana Gdje mi je psihijatrica?,  ženom koja misli da će stavljanjem papira za razvod uzdrmati supruga, no on ih s veseljem potpisuje. I tu počinje njezina zapetljana priča koja će vas nasmijati, ali i podsjetiti na važna pitanja o kojima se prerijetko govori u hrvatskoj književnosti: financijskim problemima, zlostavljanju, zanemarivanju, traženju novog života u četrdesetima.
 
Atticus: Voli nju divlju

Ako ste voljeli stihove koje je i na našem tržištu predstavila Rupi Kaur, jednako ćete tako voljeti i stihove u zbirci Voli nju divlju anonimne osobe koja se krije iza pseudonima Atticus. Baš poput Rupi, Atticus osvaja pratitelje na društvenim mrežama, a snaga njegovih riječi omogućuje nam da se poistovjetimo s njime, bez obzira na to što ne znamo tko je.
Snažni, no istodobno vrlo jednostavni stihovi pisani slobodnim stihom progovaraju o ljubavi, pisanju, padovima, boli, uzdizanju. Ukratko, u jednoj su pjesničkoj zbirci sakupljeni gotovo svi trenuci koje jedna osoba može doživjeti tijekom svog života. 

Skupina autora: Vile, princeze i vještice

Koja djevojčica nije poželjela biti vila, princeza ili čak i vještica s čarobnim moćima? Skupina autora u slikovnici Vile, princeze i vještice okupila je brojne junakinje koje će djecu povesti u čarobne zemlje. Plava vila, Vila čuvarica, Vila Zvončica, Snježna vila, Bazgina vila, Snjeguljica, Trnoružica, Pepeljuga, Jasmina, Pocahontas, Karaba, Morgana Le Fay, Grimhilda, Slatka Vještica, Šumska vještica i Matovilka samo su neke od njih.

Jelena Kovačić: Čemu služi novac

Financijska pismenost jedna je od važnih stavki kojima treba podučiti djecu. To znaju i autorice Jelena Kovačić i Jelena Brezovec koje su udružile snage i napravile bojanku s pričama Čemu služi novac? koja će mališanima nižih razreda osnovne škole pomoći u savladavanju pojma novca. Uz pomoć zmaja Spukija djeca će naučiti kako odrasli zarađuju novac, gdje se novac čuva, u kojim sve oblicima dolazi, što je kartica, a što bankomat, kako je novac najbolje rasporediti za sve što nam treba i koju ulogu u svemu tome ima kasica-prasica.

Danica Juričić Spasović: Volim džudo, volim Sandru

Kada dijete krene u peti razred, mora se suočiti s brojnim promjenama, a tako je bilo i s Antonijem, junakom romana Volim džudo, volim Sandru. Nakon što je bio žrtva maltretiranja uličnih nasilnika, sasvim je slučajno naišao na natpis: Ne moraš biti velik i jak da bi pobijedio. Bio je to natpis na oglasu za džudaški klub. No svaka nova promjena sa sobom nosi brojne izazove, a situaciju neće olakšati ni leptirići u trbuhu zbog jedne Sandre.

Santiago Roncagliolo: Noć pribadača

Srednja škola pak sa sobom nosi svoje posebnosti, a to dobro znaju Beto, Šmrkalj, Carlos i Manu, junaci romana Noć pribadača i učenici u isusovačkoj školi u Limi. No njihov put prema odrastanju nije onaj uobičajeni – svaki od njih sa sobom nosi tešku životnu priču, a period koji bi im morao biti jedan od ljepših u životu zahvaća maloljetnička delikvencija i predratno stanje u državi. Što su sve prošli na svome putu, govore nam četiri sredovječna muškarca čije se priče isprepliću, čime nam pružaju pravi povratak stazom sjećanja u adolescentske dane.
 
Ben Goldcare: Loši lijekovi

Da bismo punim plućima uživali u čitanju knjiga, nužno je da nas i zdravlje što bolje služi. U tome veliku ulogu igraju i lijekovi koje koristimo, a epidemiolog Goldcare u svojoj se knjizi Loši lijekovi bavi upravo time. Na pomalo možda šokantan način razotkriva što se sve događa unutar farmaceutske industrije, od istraživanja koje se često lažiraju pa sve do korištenja pogrešnih lijekova za određenu bolest, a ovaj nagrađivani autor zaista zna o čemu govori.

Naomi Klein: Ovo mijenja sve

Baš poput njega, jednako provokativne tekstove ima i Naomi Klein, inače utjecajna autorica, novinarka i profesorica. Časopis Observer proglasio je njezino djelo Ovo mijenja sve knjigom 2014. godine, a New York Times uvrstio je na svoj popis stotinu najvažnijih knjiga iste godine. Naomi Klein u njoj razotkriva mitove koji su često povezani s raspravama o klimatskim promjenama, iznoseći pritom „neugodnu istinu“ da globalno zatopljenje nema toliko veze sa samim zagađenjem prirode koliko s kapitalizmom.
 
Svi ovi naslovi samo su mali dio onoga što vas očekuje u najnačitanijem podrumu u gradu. Zato navratite u naš Hoću knjigu Megastore i začinite si jesen odličnim naslovima i još boljim popustima, a ako ipak ne želite napuštati toplinu doma, zavirite na naš webshop.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje