Image alt text

Book Patrola: Uzbudljivi naslovi idealni za uživanje pod dekicom

03.10.2021.
Piše: Tatjana Barat

Jesen je već dobrano zagazila u naše dane, a jedan od najljepših jesenskih trenutaka je svakako čitanje pod toplom dekicom. Upravo su se zato naši knjižari potrudili pronaći kvalitetne naslove idealne za to. Od klasika, preko napetih krimića, pa sve do naslova za naše najmlađe – imamo ih sve.

George Orwell: 1984.  

Totalitarni režimi SSSR-a i Trećeg Reicha nagnali su Orwella na stvaranje znanstvenofantastičnog romana 1984., čija radnja započinje godine 1984. u Londonu, nekadašnjem glavnom gradu Velike Britanije koja je nakon nuklearnog rata i revolucije postala dio Oceanije, svjetske superdržave kojom upravlja režim ingsoca pod vodstvom Velikog Brata. Glavni lik Winston Smith član je vanjske partije i službenik Ministarstva istine zadužen za “korigiranje” svih povijesnih dokumenata i svega što nije u skladu s novom partijom. No njegov privatni život prava je zavrzlama, a čak i njegova tajna veza s Juliom pokazat će da ništa nije tajno i da uvijek netko motri nad nama.
Kako kažu naši knjižari iz Varaždina, „jedno od najvećih djela svjetske književnosti, '1984.' sinonim je za stanje duha ljudske zajednice obilježene otuđenošću, nepravdom, nasiljem, diktaturom i strahom“.
Ova će vam knjiga još dugo nakon čitanja ostati u sjećanju. U konačnici, stanje opisano u knjizi itekako se može pronaći u nekim dijelovima svijeta. Ako ništa drugo, stalno smo kroz nadzorne kamere i društvene mreže pod okom “Velikog Brata”.

Jurica Pavičić: Crvena voda

Crvena voda vraća nas u 1989.godinu, u malo ribarsko dalmatinsko selo. Nestanak jedne djevojke zasjenjen je događajima koji rezultiraju padom jednog sistema, političkim previranjima, ratom...U romanu se isprepliću ljudska tragedija i tragedija jednog naroda, države...Svjedočanstvo je društva kakvo smo postali. Biti u društvu Mary Higgins Clark,Iana Rankina,Elmora Leonarda i sjajne Camille Lackberg zasluzio je naš Jurica Pavičić dobivši jednu od najprestižnijih nagrada za najbolji strani krimić“, kažu naši knjižari iz zagrebačkog Megastorea.
A sve počinje jedne rujanske subote...

Patrick Süskind: Parfem – povijest jednog ubojice

Roman koji je prvi put objavljen 1985., a u Hrvatskoj 2010., doživio je sada svoje reizdanje. Preveden na 49 jezika i prodan u milijunima primjeraka, Parfem je postigao uspjeh kakvim se može pohvaliti samo malen broj romana.
No koja je tajna njegova uspjeha?
„Tu je misteriozni ubojica savršenog njuha, zločinački genij smješten u Francuskoj u 18.stoljeću“, kažu naši knjižari iz splitskog Joker Centra.
I doista, u knjizi upoznajemo Jean-Baptistea Grenouillea, koji ne preže ni od čega da bi stvorio najčarobniji parfem na svijetu. Ni laži ni ubojstvo ne predstavljaju mu ništa ako to znači ostvarenje njegova sna, a samim time potpuno se brišu granice između izopačenog društva i pokvarenog pojedinca. Usto, radnja je smještena u 18. stoljeće u Francuskoj, domovini parfema, pa to dodatno pridonosi posebnosti romana koji već ima status književnog fenomena.

Tisja Kljaković Braić: Oni

Ako se želite, kako kažu našu knjižari iz City Centra One, „nasmijati uz karikature koje opisuju svakodnevne situacije iz bračnog života te muško-ženske odnose prikazuju na šaljivi način“, tu je popularna Tisja i njena knjiga Oni.
Jednostavnim crtežom i kratkom rečenicom Tisja Kljaković Braić  pogađa svakoga od nas i bit međuljudskih odnosa, nepretenciozno pričajući jedinstvenu, a opet univerzalnu priču o odnosu dvaju ljudskih bića.  To su situacije s kojima smo se gotovo svi susreli (ili ćemo se susresti u budućnosti), a baš je u tome njihova snaga.

Charlie Mackesy: Dječak, krtica, lisica i konj

Ako tražite knjigu koju će moći čitati i djeca i odrasli, posegnite za naslovom Dječak, krtica, lisica i konj koji pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Mackesya.
Poput Malog princa ili Galeba Jonathana Livingstona, ova topla i mudra pripovijest osvojit će čitatelje svih uzrasta, a posebno je važna u ovo neizvjesno vrijeme.
„U vremenu u kojem živimo ljubaznost, suosjećanje i razumijevanje iznimno su važni, a ova knjiga baš to prenosi na vrlo jednostavan, nepretenciozan i topao način. Nju će moći "provariti" čak i nečitatelji, čak i oni koji naivno, ishitreno kažu da nemaju vremena za čitanje, ističu knjižari iz naše knjižare u Buzinu.
A što je to što je čini tako posebnom? Jedan znatiželjni dječak, jedna pohlepna krtica puna života, jedna lisica koju je život učinio opreznom i jedan mudar, nježan konj istražuju svijet, uče voljeti i grade svoje neobično prijateljstvo.

Slavko Sobin: Šapice

Još jedna dječja knjiga koja je oduševila čitatelje, a napisao ju je Slavko Sobin, krije se iza naslova Šapice. Kao veliku zaljubljenik u životinje, Sobin je, prema riječima naših knjižara iz Supernove Garden Malla, „priču ispričao tako da se cijela obitelj od prve rečenice osjeća kao dio svijeta dvoje neznanca koji postaju najbolji prijatelji“.
Naime, to je priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje treba naučiti u najranijoj dobi, a sve počinje kada se jednog dana na ulici sretnu dva psa – jedan mali, ulični, ničiji i sretan s onim što nema i jedan kućni, dobro odgojeni, nezadovoljan s onim što ima...

Samuel Bjork: Dječak koji je volio jelene    
          

„Ima li boljeg načina za ulazak u listopadsku jesen nego biti ušuškan u dekicu s čajem i dočekati Noć vještica uz jezoviti krimić prepun misterija i nadnaravnih rituala?“ pitaju se naši knjižari iz riječkog Tower Centra. I upravo zato preporučuju knjigu Dječak koji je volio jelene.
Radnja počinje ovako: Božić je. Starac se automobilom vozi kroz planine. Odjednom spazi nešto u mraku pred sobom i naglo zakoči. U snijegu na cesti stoji dječak plavih usana i s jelenjim rogovima na glavi. Četrnaest godina poslije u planinskom je jezeru nedaleko odande pronađena mrtva djevojka. Na sebi ima baletni kostim, a malo dalje stoji fotoaparat. U vrijesu uz rub vode pronađena je stranica iz dječje knjige Braća Lavljeg Srca.
Tu na scenu stupaju Mija Kruger i Holger Munch, svaki sa svojom teškom pričom, no odlučni da zajedno riješe ovaj neobičan slučaj. Međutim, nemaju pojma što ih sve čeka na tom putu.

Marko Aurelije: Meditacije

Jesen je uvijek nekako novi početak, a u to se sjajno uklapa knjiga Meditacije koju preporučuju naši knjižari iz zagrebačkog Arena Centra.
„'Ne mogu utjecati na to hoće li me snaći nesreća, no mogu utjecati na to kako ću se nositi s njom'. To je jedna od drevnih mudrosti rimskog cara iz 2.stoljeća, a one su i danas aktualne i primjenjive. Starorimski pandan Sun Tzuovom 'Umijeću ratovanja'“, kažu nam.
Meditacije nas uče kako sagledati stvari. Ne možemo utjecati na to hoće li nas snaći nesreća, ali možemo na to kako se nositi s njom. Ne možemo utjecati na to da nam svaki dan bude sretan, ali možemo si dozvoliti da svaki dan budemo vrijedni te sreće.
I upravo zato vrijedi zaviriti u zapise jedinog rimskog cara koji je ujedno bio filozof.
 
Paulo Coelho: Alkemičar

Jedan od najcitiranijih, ali u visokim književnim krugovima smatran jednim od najkontroverznijih autora današnjice, Paulo Coelho u svojem se djelu Alkemičar dotiče potrage za srećom.
Priča govori o mladom andaluzijskom pastiru Santiagu koji iz svojega doma u Španjolskoj odlazi u egipatsku pustinju u potrazi za blagom skrivenim u piramidama. Putem sreće Ciganku, čovjeka koji sebe naziva kraljem i alkemičara, a oni ga upućuju kojim smjerom treba krenuti u potragu. Putovanje koje počinje kao potraga za svjetovnim dobrima tako se pretvara u otkrivanje unutarnjeg blaga.
Poruka knjige je vrlo jednostavna: Vjerujte u sebe i slušajte svoje srce. To je čitava životna mudrost. 

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje