Image alt text

Book patrola: Što naši knjižari preporučuju za jesenske dane malih i velikih?

01.10.2022.
Piše: Tatjana Barat

Jesen je stigla, a s njom i više vremena za uživanje na toplom uz dobru knjigu. Ovaj mjesec naši su knjižari posebnu pažnju posvetili dječjim naslovima, ali nisu zaboravili ni na velike.

Evo što su izdvojili sa svojih polica.

Antoine de Saint-Exupery: Mali princ

„'Odrasli nikada ništa ne shvaćaju sami, a djeci je naporno stalno i uvijek sve im objašnjavati' samo je jedna od mnogih često citiranih rečenica iz ove više od sto godina stare, ali bezvremenske knjige, koja bi trebala naći svoje mjesto u svačijoj kućnoj biblioteci“, kažu naši knjižari iz Arena Centra koji su naš popis započeli ovim sada već klasikom.
Malom princu ne treba reći mnogo. Ovo neveliko, ali iznimno duboko i nadahnjujuće djelo očaralo je čitatelje svih uzrasta diljem svijeta, o čemu svjedoči i to da je knjiga prevedena na preko 200 svjetskih jezika, te prodana u više od 80 milijuna primjeraka, što je čini jednom od najprodavanijih knjiga na svijetu.

Oliver Jeffers: U ovoj je kući duh

U listopadu se obilježava i kod nas sve popularnija Noć vještica, a ima li što bolje nego uskladiti je s pričom u kojoj je junak – duh?
„Jeffers je posebnim tehnikama stvorio knjigu za hrabre mališane, u kojoj možete i upoznati duhove, otkriti gdje se skrivaju i kako ih uloviti“, kažu naši knjižari iz Megastorea o knjizi U ovoj kući je duh.
Mjesto radnje je dvorac prepun mračnih kutaka, brojnih hodnika i odaja. Ondje živi djevojčica koja vjeruje da njezin dom opsjedaju duhovi, ali još ih nije vidjela vlastitim očima. Kako duhovi uopće izgledaju? Jesu li bijeli s rupama umjesto očiju? Pojavljuju li se samo noću? Kad bi barem znala! Djevojčica nas poziva da joj se pridružimo u obilasku njezine kuće te joj pomognemo napokon pronaći duhove… Krenimo!

1001 fora štosna činjenica

Kad već učimo o duhovima, zašto ne bismo zaintrigirali svoj um i drugim zanimljivim štosnim činjenicama? Knjiga 1001 fora štosna činjenica nudi upravo to.
Primjerice, jeste li znali da je nemoguće kihnuti otvorenih očiju, a da je do 16. stoljeća mrkva bila crna, zelena, crvena ili ljubičasta? Statistički, veća je vjerojatnost da će te napasti krava nego morski pas, a melodiju za jednu od najljepših uspavanki Blistaj, blistaj, zvjezdice napisao je Wolfgang Amadeus Mozart. Ovo je priručnik za znatiželjne umove koji vole znati i neke neobične podatke! Ove apsolutno genijalne, fantastične, začudne i zanimljive činjenice oduševile su i naše knjižare iz City Centra One West.

Rachel Bright: Miš lavljeg srca

„I sad, na kraju, obojica dobro znaju: bio velik kao div ili malen kao mrav, svima se u srcu skriva jedan miš i jedan lav. Biti malen nije uvijek lako. No kad se miš otisne na put da bi naučio rikati kao lav, otkrit će da i najsitniji stvor može imati lavlje srce“, kažu naši knjižari iz Buzina o knjizi Miš lavljeg srca.
Riječ je o slikovnici koja će oduševiti male, a velike podsjetiti da se najveća hrabrost i posebnost kriju u svima nama. Ponekad naprosto to moramo čuti kada nam je teško.

Kobi Yamada: Imam ideju – i što sad s njom?

Prekrasna slikovnica za djecu i za odrasle koje treba podsjetiti da su sve velike stvari nastale tako što su prvo bile ideje“, to o knjizi Imam ideju -  i što sad s njom? kažu naši knjižari iz Supernova Garden Malla.
Ovo je priča o dječaku koji je prigrlio svoju ideju, dao joj da raste i pretvorio ju u nešto divno. Potaknite kreativnost u djetetu, osluškujte njegove ideje, ma kako se isprva činilo teško ili nemoguće. Sve oko nas jednom je bila nečija ideja. Pomažući djeci da prepoznaju svoje ideje, razvijaju ih, pa čak i pretvore u nešto stvarno, razvijamo njihovo samopouzdanje i samopoštovanje.

Jelena Kastaneti: Moja mama kaže da sam ja sunce

Svijet je nekako čudan danas. Nad njega su se nadvili strašni oblaci i sve su stvari, pa čak i najdraže igračke, upile njihove sjene. Kao da su i one tužne. Kako dozvati sunce i popraviti svijet? Dovoljan će biti majčin topli podsjetnik o suštini života. Unatoč svim preprekama i mračnim oblacima, malena junakinja ove prekrasne priče naučit će nas da ono najljepše nosimo – u sebi, iako ponekada na to zaboravimo.
Toga su svjesni i naši knjižari iz City Centra One East koji knjigu Moja mama kaže da sam ja sunce preporučuju i velikima i malima.

James Norbury: Veliki Panda i Sićušni Zmaj

Još jedna knjiga za velike i male je Veliki Panda i Sićušni Zmaj koju preporučuju knjižari iz splitskog Jokera.
„To je knjiga prikladna za svakoga; stariji će u njoj prepoznati male životne istine koje su možda izgubili negdje usput, dok će one mlađe zaokupiti čarobne ilustracije malenih, a opet u svom značenju golemih trenutaka Velikog Pande i Sićušnog Zmaja“, kažu nam.
I uistinu, James Norbudy donosi vam ove divne pustolovine naših junaka, popraćene ilustracijama iz kojih izvire smirenost, koje će vašem duhu poslužiti kao odavno zasluženi odmor i sklonište od tmurnih dana.

Ante Tomić: Što je muškarac bez brkova?

Bez brige, nismo zaboravili ni na velike čitatelje koji žele nešto konkretnije štivo, i zato naši Varaždinci preporučuju hit Što je muškarac bez brkova?
„Britka je to satira koja se junački obračunava s predrasudama i bolestima društva uz obilje humora i romantike koji su nam svima potrebni da povjerujemo kako za ovaj svijet još ima nade“, kažu nam.
Kad je 2000. godine prvi put objavljen, Tomićev roman Što je muškarac bez brkova učas je postao bestseler, i u sljedećih nekoliko godina doživio niz novih izdanja, dramatizaciju i ekranizaciju. Gotovo dva desetljeća kasnije, nakon desetaka tisuća prodanih primjeraka i trinaest izdanja, nakon neizbrojivog broja gledatelja u kinu i kazalištu, ovaj roman još uvijek pronalazi čitatelje i čitatelji pronalaze njega.

Richard Osman: Klub istražitelja ubojstava četvrtkom

„S prvim jesenskim danima budi se i ona želja za čitanjem cozy crimea, tzv. ugodnih umorstava, a bolje opcije od jednog takvog smještenog u starački dom gdje grupica penzionera pokušava otkriti ubojicu, jednostavno nema“, kažu nam naši Riječani.
I zato je tu roman Klub istražitelja ubojstava četvrtkom. Četvero starijih umirovljenika imaju čudan hobi. Jednom tjedno, u svojem umirovljeničkom domu, četvero vrlo različitih prijatelja susreće se jednom tjedno da bi raspravljali o neriješenim ubojstvima. Svoje malo društvo nazivaju Klubom Istražitelja ubojstava četvrtkom, i ne bilo bi pošteno reći da Elizabeth, Joce, Ibrahim i Ron, unatoč svojim godinama, nemaju par vlastitih trikova u rukavu. Priliku da ih iskoriste dobivaju kada se u njihovom susjedstvu dogodi stvarno ubojstvo i naša četvorka se nađe u središtu zločina.

Catriona Ward: Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici

„U Nepotrebnoj ulici ništa nije onako kako se čini. Prateći misteriozne likove otkrivamo godinama skrivane tajne koje će ih istovremeno uništiti, ali i spasiti“, tako započinju svoju priču naši knjižari iz Zadra o romanu Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici.
Ovo je priča o ubojici. O otetom djetetu. O osveti. Ovo je priča o Tedu koji sa svojom kćeri Lauren i mačkom Olivijom živi u jednoj običnoj kući na kraju jedne obične ulice. Ovu obitelj povezuje neizreciva tajna, a kad se preko puta doseli nova susjeda, istina bi ih sve mogla uništiti. Jer nešto leži zakopano u mračnoj šumi na kraju Nepotrebne ulice...

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje