Image alt text

Book patrola: Od klasika koji su zasjali na filmskom platnu do stvaranja novih navika

04.11.2021.
Piše: Tatjana Barat

Sve više vremena provodimo u toplini svog doma, a najbolje društvo tada nam može činiti knjiga. I zato naši knjižari preporučuju najbolje naslove: od klasika, preko kriminalističkih romana, do vodiča za stvaranje novih navika i predivnih knjiga u kojima će uživati i odrasli i djeca.

Frank Herbert: Dina

Ako pratite novitete u kinima, tada ste zasigurno primijetili i da je u tijeku prikazivanje filma Dina, pa je pravo vrijeme da posegnete i za predloškom od kojeg je film i nastao.
Dina je jedan od spomenika znanstvene fantastike, kao što je to napisao Chicago Tribune. Mi bismo nadodali i riječ bezvremenski, jer čitava Dina, napisana prije više od 50 godina, bila je usporediva i tada, a i sada. Lijepo je kada klasik dobije i svoj oblik u filmu pa je tako još veći dio publike upoznat s ovim briljantnim štivom“, kažu naši knjižari iz zagrebačkog Megastorea koji preporučuju ovaj roman koji u sebi ujedinjuje najrjeđi i najdragocjeniji element u svemiru, začin melange, planet Arrakis, plemićke kuće Harkonnen i Atreida i još mnogo toga što će oduševiti svakog SF knjigoljupca.

Henning Mankell: Povratak učitelja plesa

Volite li kriminalističke romane, svakako zavirite u Povratak učitelja plesa koji preporučuju naši knjižari iz Buzina.
„Roman započinje već poznatim stilom pisanja – pronađeno je tijelo bivšeg policajca, a u snijegu su pronađeni tragovi koraka koji podsjećaju na korake u tangu. Ubojstvo koje nalikuje na smaknuće. Istražitelj Stefan Lindman sasvim je običan policajac koji pokušava doći do istine, a istraga ga odvodi u svijet švedskog neonacističkog podzemlja“, kažu nam.
Tko to pleše tango s mrtvim čovjekom? Odgovor saznajte u ovom intrigantnom štivu.

Paulo Coelho: Alkemičar

Jedan od najcitiranijih, ali u visokim književnim krugovima smatran jednim od najkontroverznijih autora današnjice, Paulo Coelho u svojem se djelu Alkemičar dotiče potrage za srećom.
Priča govori o mladom andaluzijskom pastiru Santiagu koji iz svojega doma u Španjolskoj odlazi u egipatsku pustinju u potrazi za blagom skrivenim u piramidama. Putem sreće Ciganku, čovjeka koji sebe naziva kraljem i alkemičara, a oni ga upućuju kojim smjerom treba krenuti u potragu. Putovanje koje počinje kao potraga za svjetovnim dobrima tako se pretvara u otkrivanje unutarnjeg blaga.
Naši varaždinski knjižari kažu da je ovo „moderan klasik koji nas podučava suštinskoj životnoj mudrosti: slušajmo svoje srce i čitajmo znamenje koje je rasuto po našem životnom putu“.

Gary Chapman: Pet jezika ljubavi

Brak bi se trebao temeljiti na ljubavi, zar ne? Ne čini li se, međutim, kao da vi i vaš bračni partner govorite različitim jezicima? Autor uspješnica s vrhova ljestvica najprodavanijih knjiga New York Timesa, doktor Gary Chapman u knjizi Pet jezika ljubavi pomaže parovima da identificiraju, razumiju i počnu govoriti materinji jezik ljubavi svoga bračnog partnera koji obuhvaća: riječi potvrde, kvalitetno vrijeme, primanje darova, iskaze uslužnosti i fizički dodir.
Naši zadarski knjižari napominju kako u ovoj knjizi „autor otkriva univerzalne jezike ljubavi pomoću kojih ćemo poboljšati i produbiti odnose s bližnjima“, pa svakako vrijedi zaviriti u ovu knjigu.

James Clear: Atomske navike

Jeste li kada razmišljali o svojim navikama i vezi koju one imaju s uspjehom u životu?
James Clear, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika, u knjizi Atomske navike daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike, kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put, kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga.
„Svi smo mi kreatori vlastitih navika, dobrih ili loših. Ova knjiga nas kroz praktične primjere uči kako formirati željene navike i kako sitne promjene naših navika mogu biti pokretač koji vodi veliki životnim postignućima, kažu naši knjižari iz splitskog Joker Centra.

Charlie Mackesy: Dječak, krtica, lisica i konj 

Ako tražite knjigu koju će moći čitati i djeca i odrasli i koja će dugo biti dio vaše kućne knjižnice, posegnite za naslovom Dječak, krtica, lisica i konj koji pokušava naći odgovore na univerzalna pitanja u stotinjak divnih crteža cijenjenog britanskog ilustratora Mackesya.
Gotovo nalik na Malog princa, ova topla i mudra pripovijest osvojit će čitatelje svih uzrasta.
Baš kao što kažu naši knjižari iz City Centra One, ta će knjiga „podjednako dodirnuti srce djeteta i odraslog čitatelja, te mu na poseban način pokazati što je najbitnije u životu. Pročitajte djeci da ih nauči kako biti odvažan, hrabar i ljubazan, a pročitajte i vi da vas podsjeti onom najbitnijem u životu“.
A što je to što je čini tako posebnim? Jedan znatiželjni dječak, jedna pohlepna krtica puna života, jedna lisica koju je život učinio opreznom i jedan mudar, nježan konj istražuju svijet, uče voljeti i grade svoje neobično prijateljstvo.

Matt Haig: Djevojčica koja je spasila Božić

Polako nam se primiču božićni blagdani, pa ako već sada razmišljate o knjiškim poklonima, obratite pažnju na knjigu Djevojčica koja je spasila Božić.
Uostalom, kako kažu našu knjižari iz Supernova Garden Malla, „kada su dani kraći i kada mrak preuzima većinu danjeg svjetla, idealno je vrijeme za okružiti se magični , tajanstvenim tekstovima, s toplim pričama o hrabrosti koje griju naša srca“.
Junakinja ovoga božićnog romana je djevojčica Amelia Wishart koja je zarobljena u ubožnici gospodina Jezovitog te mora biti pronađena kako bi se Božić uopće održao. U uzbudljivoj pustolovnoj potrazi i spašavanju nje, a i samog Božića, sudjelovat će vilenjaci, sobovi, engleska kraljica i gospodin Charles Dickens.

Marta Galewska-Kustra: Pino uči prve riječi

Nismo zaboravili ni na najmanje, pa zato našu knjižari iz Arena centra preporučuju knjigu Pino uči prve riječi.
„Zgode Pina i njegove obitelji jezično i likovno su prilagođene najmlađima u ovom edukativnom serijalu slikovnica. Pino uči prve riječi djeci pomaže naučiti prve govorne korake, a namijenjena je i djeci sa zakašnjelim razvojem govora“, kažu nam.
Cilj ovih jasno napisanih, kratkih priča je aktivacija vizualnog pamćenja riječi, čime dijete istovremeno uči i govoriti i čitati.

Moje klasične bajke i priče

Pod ruku s božićnim blagdanima, polako nam se primiče i sv. Nikola, a naši knjižari iz riječkog Tower Centra kažu da će „savršeni poklon u čizmici biti avanture koje će vaše dijete provesti s Mačkom u čizmama, Malom sirenom, Zlatokosom, Snjeguljicom i mnogim drugima“.
Sve one dio su knjige Moje klasične bajke i priče, pa vrijeme prije spavanja možete iskoristiti za čitanje bajki i priča svojim mališanima i tako im pružiti dragocjene obiteljske trenutke kojih će se uvijek rado prisjećati.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje