Image alt text

Book patrola: Naslovi kao stvoreni za uranjanje u ljetne dane

02.06.2023.
Piše: Tatjana Barat

Odbrojavamo posljednje dane do službenog početka ljeta, pa treba pripremiti i naslove u kojima ćemo uživati u dubokoj hladovini. Evo koje ovaj mjesec preporučuju naši knjižari.

Taylor Jenkins Reid: Sedam muževa Evelyn Hugo

Knjiga o kojoj svi govore, a preporučuju je naši knjižari iz zagrebačkog Megastorea je Sedam muževa Evelyn Hugo, koja je po izlasku bila nominirana za najbolju knjigu u kategoriji povijesne fikcije.

Radnja prati nekadašnju holivudsku divu koja se udavala sedam puta, a sada je u mirovini. U poznim godinama želi ispričati pravu istinu o svome životu, uključujući poslovne uspjehe, ali i privatne poraze i pobjede, a sve to uz pomoć urednice Monique kojoj nije jasno zašto je takva diva odabrala baš nju kao nositeljicu vlastite priče. U sedam poglavlja upoznajemo sedam muževa, no onaj posljednji ostavio je najveći pečat.
„Ovaj već kultni klasik, koji bi uskoro trebao dobiti svoju Netflix adaptaciju, fantastična je priča o holivudskoj legendi Evelyn Hugo i svijetu o kojem možemo samo sanjati“, zaključuju naši knjižari.
 

 


Rupi Kaur: Mlijeko i med

Hvaljena Rupi Kaur opet je u središtu pozornosti zbog svoje nove knjige Riječ kao lijek, a upravo u njoj mnogo puta spominje svoj prvijenac Mlijeko i med.

Kako piše na koricama ove knjige, stihovi "vode čitatelja na putovanje najgorčim trenucima života i u njima pronalaze nešto slatko, jer nešto slatko može se pronaći kamo god pogledali". Otuda i naziv zbirke Mlijeko i med kojim autorica evocira uspomene iz djetinjstva i indijske kulture. Naime, uvijek kada bi bila bolesna i osjećala se vrlo loše, majka joj je spremala napitke poput mlijeka prepunog indijskih mirodija i meda od kojih bi joj odmah bilo bolje. Iako teški životni problemi nemaju tako jednostavno rješenje poput napitka, zbirka stihova kojima nas Rupi Kaur vodi, obraćajući se naizmjence svim ženama i muškarcima, ipak ima svoj učinak...
„Ta bolna, ali nježna i meka poezija očarat će svakog čitatelja“, kažu naši knjižari iz Arena centra.


 

Liane Moriarty: Tri želje

„Iako naizgled roman čiju je radnju teško točno definirati, ovo je prikaz jedne obitelji, odnosa između braće i sestara prožet svakodnevnim situacijama, bez čarobnog rješenja njihovih problema“, kažu naši knjižari iz Buzina o knjizi Tri želje.

Kuda god se zaputile, prelijepe sestre Lyn, Cat i Gemma Kettle plijene pažnju i osmijehe, ali i kaos i dramu. Premda rođene u isto vrijeme i fizički nevjerojatno slične, svaka od sestara Kettle ima jedinstven karakter ispunjen vlastitim nadama i strahovima, koji je mnogo više od dojma koji ostavlja na prvi pogled. Lyn svoj život živi kao jedan uredno organiziran dnevni raspored, koji naizgled savršeno balansira brak, posao i majčinstvo. Do Cat dolazi vijest koja njen savršeni brak i život okreće naopačke, i njena nastojanja da postane majkom čini još težima. Gamma pokušava izmiriti slobodan duh i život bez cilja sa traumama iz djetinjstva koje joj ne dozvoljavaju da uspostavi ljubavnu vezu na duže od šest mjeseci....
 

 
 

Julie Smith: Zašto mi to nisu rekli prije?

Dr. Julie Smith više se od desetljeća posvećivala poboljšanju života svojih pacijenata te iz te bogate riznice izvukla najbitnija iskustva koja je sažela u knjigu Zašto mi to nisu rekli prije? koju preporučuju naši knjižari iz Supernova Garden Malla te kažu da je ovo „knjiga za svaku preporuku“..

Ova knjiga zanimljivog naslova govori o našoj svakodnevici prepunoj izazova koji nas tjeraju da pogledamo dublje u sebe i izvore svog nezadovoljstva. A što ćemo ondje pronaći, opisano je u ovom priručniku savršeno jasnim, svima razumljivim jezikom. Autorica je djelovanjem na društvenim mrežama, posebice Tik-Toku stekla poklonike te je knjiga postala trenutačni hit odmah po objavljivanju.


 

James Clear: Atomske navike

Jeste li kada razmišljali o svojim navikama i vezi koju one imaju s uspjehom u životu?
James Clear, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika, u knjizi Atomske navike daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike, kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put, kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga.

„To je knjiga koja će preoblikovati način na koji razmišljate o napretku i sreći. Stoga, zašto ne pročitati ovu knjigu?" kažu naši knjižari iz splitskog Joker Centra.
 


 

Sanja Polak: Dnevnik Pauline P.

I veliki i mali jedva su dočekali u kinima pogledati Dnevnik Pauline P., nastao prema romanu Sanje Polak. I naši knjižari iz Zadra oduševljeni su ovom knjigom za djecu.

Prvi iz serijala o Paulini, Dnevnik Pauline P., opisuje dogodovštine i probleme s kojima se bori ova vrckava i brbljava dječja junakinja. Paulina P. je razgovorljiva, puna ideja, snalažljiva i maštovita. Svoju životnu školu odrađuje promatrajući kako se ponašaju njezini roditelji, prijatelji, bake, profesori ili susjedi. Gleda, sluša i razmišlja što joj se događa, baš kao i njezini vršnjaci diljem Hrvatske.

„Dnevnik Pauline P. priča je o jednoj desetogodišnjoj djevojčici, njezinoj obitelji i prijateljima, međutim, velik broj priča iz knjige nosi poruke čitateljima te utječe i na odgoj djece“, zaključuju naši knjižari.
 


 

Nataša Ozmec: Ti, moja prekrasna djevojčice

Svaka je djevojka, žena i starica najprije bila prekrasna djevojčica. Ti, moja prekrasna djevojčice je oda svim tim djevojčicama, a ujedno i poruka onoj posebnoj, srcu najbližoj, jednoj ili stotinama njih. Pokušaj da divljenje, želje i snove, svu ljubav koju osjećamo, pretoči u riječ i sliku. Slikovnica je napisana kao pjesma u prozi, kao pismo i radosnica koja čuva najljepše želje za naše djevojčice, nježno i živo oslikana akvarel tehnikom u kombinaciji s olovkom. Za divne majke i voljene kćeri.

Naši knjižari iz riječkog Tower Centra kažu: „ Slikovnica je to koja je s razlogom već dobila prijevod na talijanski i engleski, prekrasna oda svim djevojčicama, prepuna majčinske ljubavi, ali u njoj svatko može vidjeti svoju najdražu osobu u stihovima i ilustracijama.“

 


Marko Aurelije: Meditacije

Bilo koji trenutak idealan je za novi početak, a u to se sjajno uklapa knjiga Meditacije koju preporučuju naši knjižari iz City Centra One East.

„To je iznimna kolekcija misli Marka Aurelija i refleksija o samome sebi i svijetu koji ga je okruživao Meditacije predstavljaju uistinu unikatno djelo književnosti, kako iz filozofske tako i iz doživljajne perspektive čitanja intimnih misli najmoćnijeg čovjeka svoga vremena“, kažu nam.

Meditacije nas uče kako sagledati stvari. Ne možemo utjecati na to hoće li nas snaći nesreća, ali možemo na to kako se nositi s njom. Ne možemo utjecati na to da nam svaki dan bude sretan, ali možemo si dozvoliti da svaki dan budemo vrijedni te sreće.
I upravo zato vrijedi zaviriti u zapise jedinog rimskog cara koji je ujedno bio filozof.


 

Jorge Bucay: Put sreće

Svi mi želimo biti sretni i najveći dio naših napora i snova usmjeren je tome cilju. Ali što je sreća zapravo? Je li stanje ili zbroj trenutaka? Koliko na nju utječe naše srce, a koliko naš razum? Kako je možemo postići, i možemo li je, na kraju krajeva, zadržati?

To se pita hvaljeni Jorge Bucay u svojoj novoj knjizi Put sreće. Nju preporučuju naši knjižari iz Varaždina i kažu da je ovo „mudar i dubok poticaj da svatko pronađe svoj put koji vodi do sreće“.
 


 

Lara Černicki Stašo Forenbaher. Kvarnerski otoci pješice i biciklom

Uz nadolazeće ljetne dane ovaj priručnik savršen je suputnik u svim vašim avanturama. Knjiga je idealna za sve hodače, bicikliste, rekreativce i ljubitelje prirode, kažu naši knjižari iz City Centra One West.

Knjiga Kvarnerski otoci pješice i biciklom sastoji od četiri poglavlja koja se podudaraju s četiri velika kvarnerska otoka: Krkom, Cresom, Lošinjem i Rabom. U poglavlje o Krku uključen je i nenaseljeni otok Prvić, dok poglavlje o Lošinju obuhvaća i otočiće lošinjskog arhipelaga: Ilovik sa Svetim Petrom, Susak i Unije. Knjiga je namijenjena hodačima i biciklistima rekreativcima umjerenih ambicija, ljubiteljima čarobne prirode i znatiželjnicima željnim istraživanja tragova prošlosti koje su za sobom ostavili ljudi koji su tisućljećima oblikovali kulturni krajolik kvarnerskih otoka.
 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje