Image alt text

Book patrola: Naslovi kao stvoreni za buđenje proljetne zaigranosti

01.03.2023.
Piše: Tatjana Barat

Omiljena lektira koja je poslužila kao predložak za film, knjige koje slave žene i pomažu nam da mijenjamo navike, traženje davno izgubljene vedrine boja – sve su to razlozi zbog kojih vrijedi zaviriti u ožujske preporuke naših knjižara.


Sanja Polak: Dnevnik Pauline P.

I veliki i mali jedva čekaju u kinima pogledati Dnevnik Pauline P., nastao prema romanu Sanje Polak. I  naši knjižari iz Supernova Garden Malla vesele se ovom filmu pa kažu da je “za svaku preporuku nakon čitanja lektire.”
Prvi iz serijala o Paulini, Dnevnik Pauline P., opisuje dogodovštine i probleme s kojima se bori ova vrckava i brbljava dječja junakinja. Paulina P. je razgovorljiva, puna ideja, snalažljiva i maštovita. Svoju životnu školu odrađuje promatrajući kako se ponašaju njezini roditelji, prijatelji, bake, profesori ili susjedi. Gleda, sluša i razmišlja što joj se događa, baš kao i njezini vršnjaci diljem Hrvatske.

James Norbury: Panda i Sićušni Zmaj

Još jedna knjiga za velike i male je Veliki Panda i Sićušni Zmaj koju preporučuju knjižari iz Buzina.
Svaka stranica je jedna mala životna mudrost koja nas potiče da unatoč teškoćama nastavimo dalje, a usto je popraćena bajkovitim ilustracijama.
I uistinu, James Norbury donosi vam ove divne pustolovine naših junaka, popraćene ilustracijama iz kojih izvire smirenost, koje će vašem duhu poslužiti kao odavno zasluženi odmor i sklonište od tmurnih dana.
“Prekrasna i poučna knjiga koja ne poznaje dobne granice, dok čitaš imaš osjećaj kao da ti je netko zagrlio dušu”, ističu naši knjižari.
 
David Litchfield: Medo i klavir

Koliko je važno biti čista srca i nikada ne zaboraviti na prave prijatelje, dobro zna medo iz slikovnice Medo i klavir Davida Litchfielda.
Kako kažu naši knjižari iz splitskog Joker centra, “to je prekrasna slikovnica, u svakom smislu, koja će raznježiti i taknuti svako malo i veliko dijete”.
Ova prekrasno ilustrirana slikovnica priča o pravom prijateljstvu, ljubavi i o tome kako treba slijediti svoje srce i snove, neovisno o tome koji su naši snovi i odakle potječemo. Sve je moguće ako čvrsto odlučimo slijediti ono od čega nam duša zatitra, a srce poskoči.

Julia Donaldson: Boje, boje posvuda

Julia Donaldson uvijek nas iznova oduševi svakom svojom knjigom, a Boje, boje posvuda, koju preporučuju naši knjižari iz Zadra, prati to u stopu.
Slikovnica Boje, boje posvuda prepuna je zanimljivih i precizno oblikovanih otvaralica koje će biti pravo iznenađenje za čitatelje. Uz ovu prekrasno ilustriranu slikovnicu otisnite se na uzbudljivo putovanje s djevojčicom koja nam je pomoću vodenih boja odškrinula vrata svoje mašte i dočarala kamo sve putuje, s kim se druži i o čemu razmišlja.

Velika škola crtanja

Jednom razvijenu ljubav prema bojama vrijedi zadržati i u odrasloj dobi te je podići na novu razinu. Tu uskače knjiga Velika škola crtanja, za koju naši knjižari iz City Centra One East kažu da “donosi jednostavne i postupne opise raznih tehnika crtanja uz pomoć kojih svatko može postati pravi umjetnik.”
Velika škola crtanja nudi osnove crtanja početnicima, ali i iskusnim crtačima. Nakon opisa potrebnog pribora, na razumljiv način prikazane su osnove crtanja s praktičnim savjetima za skiciranje. Budući umjetnici na gotovo 200 stranica pronaći će sve što bi ih moglo zanimati: stotine motiva, od prvih skica do dovršenih crteža biljaka, prizora iz prirode, mrtve prirode, životinja, ljudi, arhitekture i tehnike.

James Clear: Atomske navike

Jeste li kada razmišljali o svojim navikama i vezi koju one imaju s uspjehom u životu?
James Clear, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika, u knjizi Atomske navike daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike, kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put, kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga.
“Svi znaju da su male promjene put do velikog uspjeha, a Atomske navike bi upravo mogle biti taj ključ za promjenu, korak po korak”, kažu naši knjižari iz Arena Centra.

Eric Berne: Koju igru igraš?

Svaki zaljubljenik u psihologiju zna za Bernerov klasik Koju igru igraš? Ovaj klasik psihologije ljudskih odnosa prvi put je objavljen 1964. godine i do danas je zadržao autoritet kao jedna od najrelevantnijih knjiga iz ovog područja. Berne donosi precizan pregled psiholoških predstava – koje on naziva igrama, koje su ugrađene u ljudsko ponašanje i kojima je svrha doći do zadovoljenja potrebe ili ispunjenja želje. Postulati iz ove knjige zasnovani su na principima transakcijske analize, i danas su im lako pamtljiva imena koja u potpunosti otkrivaju njihovu namjeru: Šutni me, Da nije bilo tebe, Samo ti želim pomoći, Neobično dobro zapažate, Drvena noga, Šeprtlja, Smotajmo ga nabrzinu, Krš i lom…

Gabor Maté: Kada tijelo kaže ne

“Ako tražite knjigu koja će vam otkriti kako vaše emocije i stres utječu na tijelo i na stvaranje bolesti, ovo je prava knjiga”, kažu nam naši knjižari iz City Centra One West.
Kada tijelo kaže ne daje odgovore na pitanja poput: može li čovjek doslovno umrijeti od usamljenosti? Postoji li povezanost između sposobnosti izražavanja emocija i Alzheimerove bolesti? Postoji li karakter sklon raku?
Crpeći iz podrobnih znanstvenih istraživanja i kliničke prakse dr. Maté daje odgovore na ključna pitanja o vezi između uma i tijela te ulozi koju stres i naš emocionalni ustroj igraju u mnoštvu uobičajenih bolesti.

Vanessa Montfort: Žene koje kupuju cvijeće

Kao šlag na torti, dolazi preporuka naši knjižara iz zagrebačkog Megastorea, savršena za mjesec u kojem slavimo žene i njihovu neovisnost.
“To je posveta skupini žena kakve bismo u stvarnom životu voljeli imati za prijateljice”, kažu nam knjižari.
Žene koju kupuju cvijeće prati priče pet žena. U malenom kvartu u središtu Madrida u cvjećarnici poetskog imena Anđelov vrt, kod tajnovite Olivije, pet žena kupuje cvijeće. No nijedna ga ne kupuje za sebe: jedna za svoju tajnu ljubav, druga za ured, treća da ga slika, četvrta za klijente, a posljednja za pokojnika. To su: Marina, koja pati od sindroma suvozača; izgubljena je jer je ostala bez kapetana svog života. Casandra, čiji je hendikep što je superwomanica; važniji joj je profesionalni uspjeh od privatnoga. Gala, koja čvrsto zastupa uvjerenje; žena danas ima sva prava, osim da stari. Aurora, koja je istinska Trpiružica; što je više boli, to je zaljubljenija. Victoria, koja je odlučila biti sve: najbolja majka, najbolja radnica, najbolja kći; dakle svemoćnost je njezin sindrom.


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje