Image alt text

Za naše najdraže: 10 knjiga i igračaka koje će uljepšati svako djetinjstvo

20.10.2020.
Piše: Tatjana Barat

Uz čitanje i igru mnogi od nas vežu najljepše uspomene. Bilo da smo sami osmišljavali svoje priče i izrađivali neke svoje neobične igračke ili, pak, redovito pohodili knjižare, knjižnice i trgovine s igračkama, to je razdoblje u koje bi se svatko volio vratiti. I zato je ovaj mjesec u Hoću knjigu posvećen igri i dječjim knjigama, i to uz prigodne popuste.

Zašto je važno čitati i istraživati? 

Slušanjem priča dijete obogaćuje svoj rječnik i stvara vezu između glasova i značenja riječi. Kada sluša roditeljev glas, dijete uči kako se pojedina riječ treba izreći i što ona označava. Posebnim vidom knjiga tj. tzv. edukativnim slikovnicama, dijete uči i o osnovnim ljudskim osjećajima kao što su sreća ili tuga, dok uz enciklopedije dobiva prvi uvid u svijet znanosti i umjetnosti. Putem likova u fiktivnim pričama djetetu je lakše razumjeti ih. Kada se usredotoči na određenog lika koji proživljava razdoblja tuge, dijete se neće osjećati kao da je ono samo izloženo, nego će o osjećajima slušati kroz dogodovštine likova. Lakše mu je nakon čitanja razgovarati o tome što je, primjerice, lik doživio u vrtiću, nego ono samo.
Osim toga, priče i igra utječu i na razvijanje dječje mašte te istraživanje granica  mogućeg. I upravo zato u nastavku donosimo popis knjiga koje se nalaze na popustu, a uljepšat će svako djetinjstvo.

Harvey Karp: Najsretnija beba u kvartu

Prije nego što se uopće krene na čitanje priča, važno je pružiti djetetu najbolju moguću skrb, posebno u prva tri mjeseca kada se novopečeni roditelji tek privikavaju na uloge života, nose se s neprospavanim noćima i nervozom, no istodobno osjećaju veliku ljubav prema tom malom čudu. Dr. Karp, svjetski poznati pedijatar i stručnjak za smirivanje uplakanih beba, u knjizi Najsretnija beba u kvartu ima detaljno razrađen plan koji će pomoći novorođenčetu da spava mirnije i dulje.

Moje najdraže priče 

Jednom kada se kolike smire i beba i roditelji naspavaju, ili barem pokušaju, pravo je vrijeme za čitanje omiljenih priča. Sjećate li se Simbe i Nale, Zlatokose i tri medvjeda i Disneyevih junaka s kojima smo i sami nekada uživali u pustolovinama? Svi su oni opet tu pod naslovom Moje najdraže priče, ovaj put za naše mališane, ali i nas da se barem nakratko podsjetimo kako je to biti dijete.

Richard Walker: Ljudsko tijelo

Zašto nam rastu nokti? Što se događa u našem organizmu kada pojedemo hranu? Zašto se razlikuju dječaci i djevojčice? Ovo su samo neka od pitanja koja golicaju dječju znatiželju, a izuzetna knjiga Ljudsko tijelo sada nudi odgovore, uz impresivne ilustracije. Naime, osobitost ove knjige prekrasne su višeslojne iskakalice – ilustracije koje su suvremenim tehnikama rezanja papira postale trodimenzionalne i zato ćete otkriti kako izgleda ljudsko tijelo ispod kože, kao da se nalazite u obdukcijskoj sali. Djetetu će pokazati kako je očaravajući i složen mehanizam ljudsko tijelo, kako organi ne mogu opstati jedan bez drugog te kako se mozak u čitavoj priči ponaša kao glavni dirigent.

Enciklopedija znanja

Jednom kada djeca uđu u tinejdžersku fazu, pitanja o svijetu nimalo ne jenjavaju. Štoviše, upravo tada nastoje dokučiti što više toga o sebi i svijetu kojih ih okružuje, a u tome im može pomoći Enciklopedija znanja. Riječ je o vizualnom priručniku koji prikazuje ono o čemu druge enciklopedije govore. Dijete će otkriti zagonetke Tutankhamonove grobnice, što pokreće tsunamije, tornada i potrese te kako izgleda Sunčeva uzavrela peć, kako se rađa zvijezda i tajne o našoj DNK. Otputovat će kroz vrijeme u doba izgradnje Velikog kineskoga zida i Partenona u antičkoj Ateni, te istražiti signale iz svemira, nevidljive sile magnetizma i druge skrivene tajne znanosti.

Aleksandra Mizielnscy Daniel Mizielnscy: Karte

Ako dijete voli „otputovati“ u prošlost, zasigurno će voljeti i geografske karte. Može zaviriti u knjigu jednostavna naziva Karte i otisnuti se u novu pustolovinu. Na tim kartama neće pronaći samo granice, gradove, rijeke i planinske vrhove nego i mjesta od povijesnog i kulturnog značaja, poznate osobe, tipične životinje i biljke, kulturna zbivanja te mnogo fascinantnih podataka povezanih s prikazanim područjem svijeta, i sve to na 52 fantastične karte.

Emily Hawkins Tom Adams: Ukrcajte se u vlak izuma

I dok tako mašta o putovanju i potrazi za poviješću i izumima, ima li boljeg načina za to od vlakova, posebno onakvih kakvi su nekada postojali? Upravo se zato najbolje ukrcati na Vlak izuma, a na 50 prozorčića koji se mogu otvoriti, krenuti slijediti tragove nekih od najvećih izumitelja u povijesti. Tako može učiti o prometnim sredstvima, od vlakova, zrakoplova i automobila do podmornica i balona na vruć zrak.

Uzgoj svjetlećih kristala

Jedno je čitati o izumima, no nešto je sasvim drugo napraviti nešto svoje. Uz pomoć seta za izradu kristala koji svijetle u mraku, dijete može barem nakratko ući u ulogu vrsnog kemičara i isprobati ovaj luminiscentan kemijski eksperiment.

Drvena i magnetna ploča 

Svega znanja ne bi ni bilo da znanstvenike netko nije naučio pisati i čitati. Da, to su bili njihovi učitelji, a barem je svako dijete jednom poželjelo biti u toj ulozi. Sada to može uz pomoć ploče koja ima dvije strane, jednu zelenu za pisanje kredom, a s druge strane je bijela ploča za pisanje flomasterom. U paketu dolaze i flomaster, paket kreda, spužva i 15 magnetnih brojeva i matematičkih znakova, a s dimenzijama 60 x 41 x 3,8 cm stat će u svaki dječji kutak.

Robot Boxer

Jeste li ikad poželjeli imati svojeg robota s kojim biste se igrali? Sada to možete priuštiti svojoj djeci, te se usput i sami zabaviti. Sve to omogućuje Boxer, simpatičan plavi robot koji koristi naprednu tehnologiju i senzore za „komunikaciju“ s djecom. Dolazi s daljinskim upravljačem, deset kartica kojima se aktiviraju igre, lopticom, punjačem i uputama.

Angie Thomas: Taj hejt u glavi 

Ipak, unatoč svom znanju i roditeljskom nastojanju za što kvalitetnijim odgojem, svaki tinejdžer ima svoje „žute minute“ i brige koje se njemu čine najvećima na svijetu. Jedan dan najvećim se problemom čini novi prištić, no idućeg dana sve se može promijeniti kada nas zadesi tragedija. Tako je bilo i sa 16-godišnjom Starr Carter, Afroamerikankom i junakinjom romana Taj hejt u glavi kojoj se cijeli svijet sruši kada joj bijeli policajac pred očima ubije najboljeg prijatelja iz djetinjstva. Hoće li progovoriti kao svjedokinja i shvatiti da glas imamo s razlogom?

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje