Image alt text

U knjigu uroni u inat koroni: Naslovi koji će vas odvesti na posebna putovanja

16.06.2020.
Piše: Tatjana Barat

Ljeto je i kalendarski sve bliže, a u inat koroni svi već polako planiramo barem pokoji ukradeni vikend negdje uz more ili jezero, u dubokoj hladovini, sa sladoledom ili koktelom u jednoj te knjigom u drugoj ruci.

I zato je tu naša akcija Uroni u knjigu koja u iduća tri mjeseca donosi popuste od 10 do 30% za sve knjigoljupce, a svaki su mjesec novi naslovi na popustu.
I imamo sve: od ljubavnih i povijesnih romana, poezije, djela fantastične književnosti, do dječjih romana i publicistike, pa i mnogo više.
Ovo su samo neki od njih.

Jenny Colgan: „Knjižara na obali“ 

Jenny Colgan, inače autorica drage nam knjige „Okus čokolade u Parizu“, ima još jedan hit koji će nas ovog ljeta prikovati za svoje stranice, napose ako umjesto mora birate jezera, „Knjižara na obali“. Roman prati Zoe i njezina nijemoga sina Harija koji itekako znaju što je to svakodnevna borba za preživljavanje. Kada u londonskoj garsonijeri u kojoj žive najmodavac povisi stanarinu koju Zoe već ionako jedva plaća, dolazi do točke u svome životu kada shvaća da se tako više ne može nastaviti. Tada se prijavljuje za dva posla u Visočju, daleko od Londona – za posao u knjižari i skrb o troje djece. Sve to nalazi se u okrilju čarobnog zelenila na obali Loch Nessa. No kada se pokaže da se i u krilima prirode kriju ranjena djeca s jednako izgubljenim ocem u zapuštenom dvorcu, Zoe se počinje pitati je li joj to uistinu trebalo. No kockice se polako počinju slagati, a nama ostaje vidjeti je li promjena okoline dovoljna za Zoeino iscjeljenje dubokih rana. Ako ste uživali u ranijim naslovima Colgan, ovaj će vas oboriti s nogu.

Renija Spiegel: „Dnevnik Renije Spiegel“ 

Ako volite knjige čija je tematika vezana uz ljudske sudbine u Drugom svjetskom ratu, „Dnevnik Renije Spiegel“ mora se naći na vašem ljetnom popisu knjiga. Iako nipošto nije riječ o laganom ljetnom štivu, jednom kada uronite u ovu priču, drugačije ćete gledati na holokaust. Baš kao što je Anne Frank pisala svoj dnevnik i ostavila svjedočanstvo o najcrnjim danima ljudske povijesti, jednako je radila i Renija. Nježna, zaljubljena u poeziju i mladića Zygmunta, živi u Poljskoj, a kada njezin dom okupiraju Nijemci i Rusi, život joj se okreće naglavačke: bježi iz rodnoga grada Przemyśla, svjedoči nestancima drugih židovskih obitelji i nastanku židovskoga geta. Tada ju je Zygmunt zajedno s roditeljima pokušao sakriti na ujakovu tavanu kako bi izbjegli deportaciju u koncentracijski logor, no doušnik otkriva njihovo skrovište. Renija i Zygumntovi roditelji ubijeni su. I Zygmunt je taj koji u Renijin dnevnik unosi posljednji zapis te ga šalje u SAD njezinoj majci i sestri koje su izbjegle strahote holokausta...

Gonçalo M. Tavares: „Putovanje u Indiju“

U vrijeme kada putovanja u daleke krajeve i nisu dio naše stvarnosti, najbolje putovanje je ono putem knjige. Takvo je i „Putovanje u Indiju“ koje nije samo geografsko nego i duhovno. Protagonist Bloom nakon obiteljske tragedije bježi iz Lisabona na putovanje u Indiju očekujući pronalazak duhovne istine i snage, kao i samog smisla života. Prije nego što se otisne u Indiju, putuje Europom, upada u probleme, upoznaje različite ljude. Jednom kada stiže u Indiju, upoznaje Anisha, Indijca kojeg mu je preporučio pariški poznanik Jean M., a taj ga povezuje sa mudracem Shankrom koji pozorno sluša Bloomovu ispovijest. Međutim, duhovnost nije ono što će Bloom dobiti od njega...
Pisano kao poema, ovo je djelo koje će vas nagnati na razmišljanje i uz koje će vam itekako biti potrebni označivači stranica za citate koje ćete poželjeti ispisati i uvijek im se vraćati.

Haruki Murakami: „Kafka na žalu“

Ljubiteljima genijalnog Murakamija nezamislivo je ne pročitati njegovo po mnogima najbolje djelo „Kafka na žalu“, okarakterizirano kao metafizički realizam. U romanu pratimo dva (anti)junaka: tu su žrtva edipovske frustracije, odbjegli tinejdžer Kafka Tamura i ostarjela luda Nakata, koji se nikad nije oporavio od ratnodopske traume, a Kafka ga neobjašnjivo privlači. Njihov odnos na prvi je pogled neobjašnjiv čitateljima, kao i događaji koji slijede: mačke govore, prostitutka citira Hegela i radi za sablasnog svodnika, u šumi srećemo vojnike za koje je vrijeme stalo u Drugom svjetskom ratu, s nebesa će se obrušiti pljusak ribe, a tu je i ubojstvo.
Iako je svakako riječ o knjizi za ponešto zahtjevnije čitatelje, vrijedi uroniti u njene stranice.

Arsen Dedić: „Kuća pored mora“

Neponovljivi Arsen Dedić pisao je stihove kao malo tko na našoj glazbenoj sceni, često posvećene ljubavi samoj, ljubavnicima, osjećajima koje poznaju samo oni koji su barem jednom istinski voljeli i naprasno ostali bez te velike ljubavi za koju su mislili da će biti vječna. I upravo to donosi „Kuća pored mora“, „tople ruševine ljeta / Na rubu napuštenog mora / I jednog izgubljenog svijeta“.
Osim toga, to je ujedno jedna od najvažnijih pjesama suvremene hrvatske poezije, koja je u vrhunskim ilustracijama Fadila Vejzovića sada pronašla i svoj oslikani dom, a knjiga zaslužuje naći dom i na vašim policama. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje