Image alt text

U knjigu uroni u inat koroni: Knjige za velike i male pustolovine

10.07.2020.
Piše: Tatjana Barat

Ljeto je u punom zamahu, a sve što nam treba osim malo sunca i pokojeg osvježenja je knjiga. I zato je tu i dalje naša akcija Uroni u knjigu koja tijekom čitavog ljeta donosi popuste od 10 do 30 % za sve knjigoljupce, a svaki su mjesec novi naslovi na popustu.

Ovo su neki od onih koje svakako vrijedi zgrabiti tijekom srpnja, i to i za velike, i za male čitatelje.
 
Amor Towles: „Plemeniti gospodin u Moskvi“

Svi koji su voljeli ruske klasike pronaći će se u knjizi „Plemeniti gospodin u Moskvi“ koja je osvojila brojna književna priznanja, a ne prestaju je hvaliti ni svjetski uglednici. Topla priča o ljudskosti, prolaznosti, jedinstvenim ruskim prostranstvima i čaroliji kakvu je moguće zateći samo ondje, uvući će vas u radnju koja se vrti oko grofa Aleksandra Rostova – nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova – kojeg su izveli iz Kremlja i otpratili preko Crvenog trga pa kroz lijepa okretna vrata hotela Metropol.
Nakon što je boljševički sud zaključio da se grof nije pokajao, osudili su ga na doživotni kućni pritvor, i to u tavanskoj sobi. No zidovi male sobe neće biti prepreka za rušenje unutarnjih zidova i novi zadatak koji je postavio pred sebe.

Chanel Cleeton: „Dogodine u Havani“

Američka autorica kubanskog porijekla u romanu „Dogodine u Havani“ donosi nam priču o dvije kubanske obitelji, Kubanskoj revoluciji, Castrovu režimu koji je ugrozio brojne živote, ali i pogled na prirodnu ljepotu Kube koju nakon 60 godina počinje istraživati novinarka Marisol, jedna od Elisinih unuka, junakinje koja je morala birati između ideologije, ljubavi i odanosti obitelji, kao i provesti čitav život daleko od svoje domovine Kube.
Radnja se u romanu „Dogodine u Havani“ retrospektivnom tehnikom odigrava između 1957. i 2017., te se izmjenjuju priče Elise i njezine unuke Marisol. Elisa je kao mlada djevojka i pripadnica imućne obitelji živjela povlaštenim životom na Kubi, no dolaskom Fidela Castra njezin se život naprasno mijenja, a čitava obitelj Perez mora napustiti Kubu u borbi za goli život... Godinama kasnije Marisol se vraća na Kubu kako bi prosipala bakin pepeo, a sve što će je ondje dočekati otvoriti će joj prozor u jedan sasvim novi svijet koji ni vi nećete zaboraviti.

Nick Hornby: „Sve zbog jednog dječaka“

Sjećate li se filma u kojem glumac Hugh Grant utjelovljuje 36-godišnjeg vječnog dječaka Willa kojem je život igra, a tada sasvim slučajno u njegov život ušeta dječak Marcus? Upravo je to bio temelj iz knjige „Sve zbog jednog dječaka“, romanu koji nas uči o životu, o odrastanju, ranama, iskrenosti, usamljenosti, bolesti, razvodu...
Radnja, dakle, prati Willa koji je površno zaključio kako su samohrane majke najbolje za veze jer su zahvalne za svaku mrvicu pažnje. Upravo zato će se uvući u Klub razvedenih roditelja pretvarajući se da ima sina kojeg odgaja kao samohrani otac. No ubrzo upoznaje Marcusa koji će mu u život donijeti cijeli niz problema s kojima se ne zna nositi, jer Marcus želi nekoga tko će mu biti otac, a ujedno i idealan partner njegovoj majci. I to je samo početak...

Fredrik Bakman: „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao“

Još jedan neobičan odnos djece i odraslih prikazan je u hvaljenom romanu „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao“. Upoznajemo djevojčicu Elsu i njezinu baku.
Elsa ima sedam godina i malo je drukčija, mnogi kažu da je i previše zrela za svoje godine. Baka ima 77 godina i ponešto je, hm, drugačija. Mnogi kažu da je previše luda, i to za bilo čije godine. Međutim, nakon Bakičine smrti, Elsa doživljava pustolovinu kojoj se nije nadala. Naime, počinje joj stizati pregršt nepismenih pisama. Dakako, pisala ih je Bakica. Riječ je o porukama u kojima se ispričava ljudima za koje joj se čini da ih je povrijedila. Elsa je tu kao glasnik, a ta će je uloga odvesti na putovanje kojem se nije nadala ni u najluđim snovima.

Poslastice za klince 

Nismo zaboravili ni na naše najmlađe koji sada imaju pregršt vremena za čitanje, pa i za njih izdvajamo nekoliko naslova.

Biserka Balenović: „Torta od priča“

Zamislite da imate toliko priča da od njih možete napraviti čitavu slasnu tortu. Upravo je takve priče u svojo zbirci „Torta od priča“ sakupila ova autorica koja zna što vole najmlađi. U njezinim pričama životinje se ponašaju kao ljudi, biljke i predmeti imaju dar govora, a mitološka bića slobodno šeću cestama današnjice. No osim što nudi priče kakve djeca vole, riječ je o zbirci priča koje će djecu na nenametljiv način, kako i priliči dječjoj literaturi, oplemeniti njihove osjećaje, potaknuti ih na prosuđivanje likova i razmišljanje o tome koji su postupci poželjni, a koji ne. A upravo im je to toliko potrebno u današnjem svijetu u kojem je prečesto naglasak na tehnologiji i međusobnom natjecanju.

Andy Griffits, Terry Denton: „Kućica na stablu od 13 katova“

Jeste li i vi kao i mi nekoć davno maštali o vlastitoj kućici na drvetu u kojoj biste se družili s prijateljima, smišljali vlastite kodirane jezike, izvodili svakakve pokuse i uranjali u neke nove svjetove? Jednu sasvim posebnu „Kućicu na stablu od 13 katova“ imaju Andy i Terry. Ondje se nalazi divovski katapult, tajan podzemni laboratorij, bazen pun krvoločnih morskih pasa i stroj za ispaljivanje pjenastih bombona koji vas slijedi uokolo i ispaljuje vam pjenaste bombone u usta kada god ste gladni. Pa što bi više moglo poželjeti bilo koje dijete?
Pustolovine uz koje će ljeto biti još zabavnije i koje mogu inspirirati i na osmišljavanje vlastitih neobičnih zanimacija tijekom ljeta dio su ove knjige koja je, ako se nas pita, potrebna svakom djetetu.

Stephan Pastis: „Timi promašaj – Knjiga koju ne biste trebali imati“

I dok nižemo popis knjiga koje su kao stvorene za ljeto, postoji i štivo naziva „Knjiga koju ne biste trebali imati“ . Njezin junak Timi već prvom rečenicom daje nam do znanja da je riječ o knjizi koja nije trebala nastati i koju ne bismo trebali imati, no upravo nas to vuče da je itekako uzmemo u ruke, a tako će djelovati i na naše najmlađe.
 Peti nastavak serijala donosi nam priču u kojoj Timijeva mama sprema vjenčanje, a njem je zabranila da se do kraja godine bavi detektivskom poslom. Dakako da mu to nije ni na kraju pameti, pa svoj detektivski ured iz vlastite sobe premješta u drvenu kućicu u prodajnom centru. To je bilo nužno jer je pred njim najteži detektivski slučaj dosad – mora istražiti nestanak svog najboljeg prijatelja Role Tukusa...
Dok on traži svojeg prijatelja, vi uronite u more knjiga i potražite najbolju za sebe, bilo u našim fizičkim knjižarama ili u internetskoj trgovini.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje