Image alt text

Što čitati u karanteni? Preporuke za djecu

19.03.2020.
Piše: Valentina Namesnik

Biti u karanteni nikome ne pada lako – kako odraslima, tako ni najmlađima. Kako bismo vam skratili dane, uz pomoć školske knjižničarke Valentine Namesnik donosimo vam najzabavnije naslove koje sa svojom djecom možete čitati kako biste smanjili njihovu zabrinutost i uljepšali im boravak kod kuće.

Za predškolce i učenike nižih razreda osnovne škole

Alba: riba koja živi sto godina  Lara Hawthorne

Prekrasno ilustrirana slikovnica o ribi Albi koja nam šalje poruku da je važno čuvati našu prirodu i mora te na taj način održavati staništa morskih životinja ugodnima i čistima. Upoznaje nas s posebnom vrstom ribe rougheye rockfish koja je slična našoj škarpini, a poznato je da može doživjeti i 205 godina. Slikovnica je izvrsna za velike i male jer nas podsjeća da se šteta može popraviti, ali potrebne su promjene.

Suli u avanturi: Putovanje  Maja Šimleša

Vesela i neobična žirafa Suli, koja živi u afričkoj savani, dobila je pismo iz Zagrebačkog zoološkog vrta i krenula na putovanje u Hrvatsku. Putuje s hvalisavim krokodilom Gromom te vozeći navraćaju u Finsku, Pariz i Veneciju gdje upoznaju drage  životinje koji im pomažu kako doći do cilja. Ova predivno ilustrirana slikovnca donosi lijepe poruke kroz šaljive i simpatične rime. 

Mirko Bjesomirko  Tamara Vučković

Ova slikovnica o samokontroli pokazat će djeci kako se lakše nositi s vlastitim mislima i osjećajima. Glavni junak ove priče je simpatičan Mirko koji je često bio jako ljut i to je pokazivao svima oko sebe. Jednoga se dana toliko razbjesnio usred sata da ga je učiteljica poslala u školsku knjižnicu dok ga ljutnja ne prođe. Mirko je tamo upoznao neobičnog stvora Bjesomira koji mu je pokušao objasniti kako da za vrijeme ljutnje u sebi pokuša pronaći mir. A ako je uspjelo Mirku, uspjet će i drugima uz pomoć ove maštovite slikovnice predivnih ilustracija.

A što s otpadom?  Jess French 

U doba kada je svijet zahvaćen alarmantnim vijestima o klimatskim promjenama i posljedicama koje one imaju za čovjeka i ostala živa bića kao i za naš okoliš, poznata dječja autorica i diplomirana veterinarka Jess French napisala je odličnu knjigu koja će nas osvijestiti, potaknuti na promjene, educirati nas i pružiti nam kreativne ideje kako ovaj svijet možemo učiniti ljepšim mjestom za življenje. U knjizi možete pročitati zašto nam trebaju šume, što je mikroplastika, kako se možemo hraniti zdravije i pravilnije, naučiti ćete kako pravilno reciklirati otpad, ali i kako kupovati i bacati manje, a stvari višekratno i maštovito upotrijebiti te još puno, puno toga što će vama pružiti promjenu koju mi dugujemo našoj planeti.

Kućica na stablu od 13 katova  Andy Griffiths i Terry Denton

Maštovita i zabavna ilustrirana knjiga o dvojici dječaka koji žive u neobičnoj kućici na stablu. Dječaci su kućicu opremili zanimljivim stvarima poput podzemnog labaratorija, bazena s morksim psima, strojem za ispaljivanje pjenastih bombona kad god ste gladni i još puno, puno toga. Ovo je prva knjiga šaljivog serijala, a već u travnju očekujemo drugi dio, tako da krenite čim prije na čitanje ove otkačene knjige!
 
Za učenike viših razreda osnovne škole (po izboru članica Book Cluba Prijatelji po knjigama)

Čudo  R. J. Palacio

Knjiga koja nas podsjeća na važnost dobrote, prijateljstva i ljubavi. Glavni junak ove knjige je desetogodišnji Auggie koji živi s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija i škole kod kuće, Auggie kreće u peti razred i suočava se s lijepim i manje lijepim događajima koje pratimo kroz knjigu...  Po istoimenoj knjizi snimljen je i film!

Jedino sjećanje Flore Banks  Emily Barr

Originalan  roman, kojeg je zaista teško ispustiti iz ruku! U romanu pratimo sedamnaestogodišnju Floru koja od svoje desete godine nema kratkotrajno pamćenje. Kako bi se lakše nosila sa svakodnevicom, Flora si piše natuknice o ljudima, svemu što radi i o tome kako se osjeća. Moglo bi se reći da sve drži pod kontrolom do trenutka dok joj roditelji odlaze na put te ostaje sama jer se posvađala s najboljom prijateljicom, a onda je još i poljubila njezinog dečka – i zamislite, sjeća se poljupca!

Nikad kraja kornjačama  John Green

Zanimljiv i napet roman trenutno omiljenog pisca za djecu i mlade – Johna Greena. Šesnaestogodišnja Aza sprijateljuje se sa sinom nestalog milijardera kako bi uz pomoć prijateljice Daisy rješila misterij njegovog nestanka. Upravo je Daisy primamljiva nagrada od sto tisuća dolara, koja bi joj pomogla pri odlasku na fakultet. Kroz zanimljivu radnju ove knjige, upoznajemo se s opsesivno-kompulzivnim poremećajem od kojeg boluje glavna junakinja Aza, a koji se manifestira u obliku opsjedajućih nekontroliranih misli.

Duh  Jason Reynolds

Dirljiv roman koji ćete pročitati u jednom dahu! Riječ je o dvanaestogodišnjem dječaku imena Castle koji je sam sebi nadjenuo nadimak Duh. Castle je zbog tužne obiteljske priče, gdje je otac alkoholičar pucao na njega i majku, postao vrlo osjetljiv i nesiguran, a u školi je često upadao u verbalne i fizičke sukobe. Tako dugo dok nije otkrio svoj talent – trčanje, i u potpunosti se posvetio tome, a sve uz pomoć trenera koji mu je postao velika podrška u svakodnevnom životu...

Zmaj ispod Staroga grada  Krunoslav Mikulan

Uzbudljiv, napet i zabavan roman za sve ljubitelje pustolovnih i znanstveno-fanstastičnih knjiga. Temelji se na legendi prema kojoj ispod čakovečkoga dvorca obitelji Zrinski spava zmaj. Otkrivajući legendu, u pravu avanturu kreće četvero prijatelja, složni u namjeri da otkriju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca. Sklapaju čvrsto prijateljstvo, ali upoznaju bolje i sami sebe, odnosno otkrivaju kako posjeduju neke natprirodne sposobnosti...
 
Za srednjoškolce

S ljubavlju, Simon  Becky Albertalli

Pravi moderni roman! Šesnaestogodišnji Simon jedan je od omiljenih srednjoškolaca u društvu te polaznik dramske sekcije koja priprema mjuzikl. Simon ima liberalne roditelje s kojima je vrlo blizak, dvije otkačene sestre te najbolje prijatelje od djetinjstva s kojima se svakodnevno druži, no ipak nije s njima sasvim iskren. Naime, pažnju mu najviše zaokuplja dopisivanje s tajanstvenim dečkom putem elektroničke pošte, a kako se njihovo dopisivanje produbljuje, Simon se odlučuje na „autanje“... Tko je tajanstveni dečko te hoće li Simon imati podršku obitelji i prijatelja, saznajte u ovom toplom i iskrenom romanu.

Kradljivica knjiga  Markus Zusak

Emotivna, snažna i veličanstvena knjiga koju bi svi trebali pročitati. Počinje pričom o djevojčici Liesel i njezinom mlađem bratu koje je majka prisiljena dati na posvajanje. Na putu prema udomiteljima, Lieselin brat umire, a ona na njegovom grobu pronalazi knjigu koja će joj usmjeriti život. Djevojčica dolazi kod udomitelja, počinje učiti čitati, polaziti školu i upoznaje svog najboljeg prijatelja. Iako joj život nije lak, najveću ljubav pronalazi u riječima i knjigama, koje spašava i sakriva...

Dnevnik Renije Spiegel  Renia Spiegel

Dnevnik mlade Židovke Renije Spiegel 70 je godina čuvala njezina sestra Elizabeth L. Bellak te ga je pronašla njezina kćer koja je shvatila da se radi o važnom povijesnom i književnom djelu. Dala ga je prevesti na engleski jezik i knjiga je već proglašena klasikom književnosti o holokaustu. Renia je dnevnik počela pisati u siječnju 1939. godine, kada je imala 14 godina. Bila je zamišljena, pažljiva i osjećajna djevojka koja je željela biti sretna. Voljela je proljeće te je posebnu inspiraciju crpila iz prirode. Pisala je o ratnim strahotama, ali i svakodnevnim dogodovštinama, pa tako i svojoj ljubavi Zygmuntu, s kojim se prvi puta poljubila nekoliko sati prije nego su Nijemci okupirali njezin rodni grad...

Lažljivac među nama  Karen M. McManus 

Uzbudljiv i napet roman koji prati istragu smrti jednog srednjoškolca. Sve počinje neobičnom prozivkom pet učenika na produžnu nastavu, potpuno različitih, od kojih se neki od njih čak i ne poznavaju. Addy je školska ljepotica, Bronwyn najbolja učenica koja može birati fakultet koji poželi, Nate je na uvjetnoj kazni zbog dilanja, ali omiljen među djevojkama, dok je Cooper najbolji sportaš u školi, kojeg očekuje blistava karijera te naposljetku Simon, bloger koji je razvio aplikaciju gdje objavljuje najveće tajne školskih kolega. Jedno od njih ne izlazi živo iz učionice. Školskim hodnicima tračevi se brzo šire i svi postaju osumnjičeni. Tajne se brzo otkrivaju jer se ovaj roman naprosto ne može ispustiti iz ruku.

Male žene  Louisa May Alcott

Jedan od omiljenih klasika o obitelji, ljubavi, prijateljstvu, boli i tuzi, ali i radosti i miru. Roman prati četiri sestre, neobičnu i posebnu Jo koja želi postati književnica, krhku i tragičnu Beth, nadarenu glazbenicu, razmaženu i romantičnu Amy, buduću slikaricu te najstariju sestru, prelijepu Meg koja se želi sretno udati. Pratimo njihovo odrastanje za vrijeme Američkoga građanskog rata, kada sestre žive samo s majkom jer je otac otišao u rat. Sestre nas uče koliko je važna hrabrost, zajedništvo i odricanje te kako pravu sreću pronalazimo u dobroti i suosjećanju.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje