Image alt text

Šalica kave i kubanska priča spojeni u sadašnjem trenutku

13.12.2019.
Piše: Tatjana Barat

Prosinac je idealan za uživanje u šalici tople kave, čitanje obiteljskih saga te osvrt na same sebe i puta kojim se želimo kretati u narednoj godini. Zato u suradnji s blogom Čitaj knjigu donosimo upravo takve naslove, a tijekom čitavog mjeseca sniženi su 10 posto.

Chanel Cleeton: Dogodine u Havani

Američka autorica kubanskog porijekla donosi nam priču o dvije kubanske obitelji, Kubanskoj revoluciji, Castrovu režimu koji je ugrozio brojne živote, ali i pogled na prirodnu ljepotu Kube koju nakon 60 godina počinje istraživati novinarka Marisol, jedna od Elisinih unuka, junakinje koja je morala birati između ideologije, ljubavi i odanosti obitelji, kao i provesti čitav život daleko od svoje domovine Kube.
Radnja se u romanu Dogodine u Havani retrospektivnom tehnikom odigrava između 1957. i 2017., te se izmjenjuju priče Elise i njezine unuke Marisol. Elisa je kao mlada djevojka i pripadnica imućne obitelji živjela povlaštenim životom na Kubi, no dolaskom Fidela Castra njezin se život naprasno mijenja, a čitava obitelj Perez mora napustiti Kubu u borbi za goli život. No u SAD-u se brzo snalaze i nastavljaju svoj luksuzan život, ali Elisa nikada neće zaboraviti jednog mladića i svoju Kubu. Nakon njezine smrti njena unuka Marisol ispunjava joj posljednju želju za rasipavanjem njena pepela po Kubi, a sve što će je ondje dočekati otvoriti će joj prozor u jedan sasvim novi svijet koji ni vi nećete zaboraviti.

Tom Hillenbrand: Kradljivac kave 

Postoji li obožavaniji napitak od kave? Upravo je njoj Tom Hillennbrand posvetio knjigu, a prije čitanja svakako savjetujemo kuhanje tople šalice pune napitka za koji se vjeruje da potječe iz Etiopije gdje se uzgajala biljka caffa.
No u ovom povijesnom, kriminalističkom i avanturističkom romanu naziva Kradljivac kave, autor nas vodi u 17. stoljeće na ulice Europe. Iako je Europljanima godinama ovaj napitak bio vrlo mrzak, s vremenom počinju shvaćati njegovu dragocjenost kojoj svakako pridonosi visoka cijena. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u ovom prosvjetiteljskom napitku. Štoviše, riječ je o toliko traženom napitku da za onoga tko bi nastojao prokrijumčariti zrnca kave iz Moke očekuje smrtna kazna. Sve to neće smesti jednog mladog Engleza kojemu je navrh glave to što Turci imaju monopol nad kavom. Zato je uz financijsku pomoć Istočnoindijske kompanije okupio tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu. I čitava priča započinje gotovo idealistički. Međutim, vrlo brzo počinju se nizati nezamislivi obrati koji će svakog ljubitelja dobre knjige i kave prikovati uz stranice ove knjige.

Eckhart Tolle: Moć sadašnjeg trenutka

U nizu New Age autora, Tolle svakako zauzima jedno od vodećih mjesta, a u knjizi Moć sadašnjeg trenutka uči nas kako je stanje prosvjetljenja moguće dosegnuti upravo sada te živjeti bez patnje i tjeskobe. No da bi to bilo moguće, upozorava čitatelja kako za sobom mora ostaviti analitički um i svoj ego, te krenuti na putovanje pronalaska samoga sebe u sadašnjem trenutku, a sve to autor čini uz pomoć pitanja i odgovora koje nudi na njih.
Iako su neki, napose Katolička Crkva, njegove tekstove smatrali neprimjerenima i izravnim ruganjem religijama, to ni najmanje ne umanjuje njegovu popularnost i utjecaj koji ima na ljude. U konačnici, upravo je sadašnji trenutak sve što imamo i zato ga treba iskoristiti.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje