
Gljive
Romano BožacSažetak knjige
Knjigu „Gljive – morfologija, sistematika i toksikologija” napisao je dr. sc. Romano Božac, najveći hrvatski autoritet za gljivarstvo. Pri izboru gljiva za ovo djelo autora je poticala potreba sustavnog pristupa, dakle prikaz najčešćih predstavnika iz razreda Basidiomycetes i Ascomycetes, koji su s kulinarskog i toksikološkoga gledišta najzanimljiviji. U uvodnom dijelu knjige autor nam daje uvid u morfološke značajke gljiva te njihovo razmnožavanje. Nakon sistematike gljiva opisana je hranjiva vrijednost i kemijski sastav gljiva, a potom su detaljno opisana trovanja gljivama i mogućnosti liječenja. Otrovne gljive sadržavaju različite toksične tvari s vrlo različitom kemijskom strukturom. Ti spojevi mogu izazvati slabiju ili jaču intoksikaciju organizma s različitim znakovima trovanja, a posljedice katkad mogu biti pogubne. Autor knjige neprestano naglašava kako pristup gljivama treba biti najozbiljniji jer se svaka površnost i brzopletost može platiti vlastitim životom i životom najbližih. Samo jedna zamjena može biti kobna. Ne postoji pravilo ni metode (osim znanja i laboratorijskih analiza) s pomoću kojih se sa sigurnošću mogu razlikovati jestive gljive od otrovnih. Stoga je dio knjige posvećen i reagensima i kemijskim reakcijama koji mogu dobro poslužiti kao pomoćno makroskopsko sredstvo za determinaciju gljiva. Najveći dio knjige zauzimaju fotografije i detaljni opisi gljiva, a predočeno je 300 vrsta gljiva koje najčešće susrećemo u prirodi. Sve ih je fotografirao autor tijekom svog neumornog rada i istraživanja svijeta „viših” gljiva. Temeljem kratkog opisa bitnih morfoloških i drugih značajki svake vrste, čitatelji će uz sliku lakše determinirati ubranu gljivu. Kod svake je gljive opisana karakteristična kemijska reakcija, stanište te njezina upotrebljivost. Značajna novost ovoga izdanja knjige je podlogom u boji istaknuta „osobna iskaznica” svake opisane i slikom prikazane vrste. Osim toga, znanstveni i hrvatski nazivi gljiva su usklađeni s novim binomnim nazivima prema Enciklopediji gljiva 1, Školska knjiga, Zagreb, 2005. i Enciklopediji gljiva 2, Školska knjiga, Zagreb, 2008. koje je također napisao dr. sc. Romano Božac.
Detalji proizvoda
Izdavač:
Jezik:
ISBN-13:
Dimenzije:
Format:
Godina izdanja:
Broj stranica:
Prevoditelj:
Ilustrator:
Školska knjiga d.d.
Hrvatski jezik
9789530622562
17x24cm
Tvrdi uvez
2021.
440
-
-
NEOPHODNI KOLAČIĆI
Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.
KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU
Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.
MARKETINŠKI KOLAČIĆI
Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.
www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći
ovdje