101 biblijski mit
NEDOSTUPNO
0

101 biblijski mit

Gary Greenberg

Kako su stari pisci izmislili biblijsku povijest

29,20 €

Sažetak knjige

U knjizi 101 biblijski mit ispitujem mnoge pripovijesti iz Staroga zavjeta i pokazujem da su one mitološke naravi. Pri izboru tih pripovijesti izabrao sam građu iz triju Širokih kategorija. Prvo, sakupio sam pripovijesti o kojima u Bibliji postoje barem dva proturječna izvještaja. Htio sam pokazati ne samo da ta proturječja postoje, što znači da je barem jedna inačica pripovijesti netočna, već sam htio i objasniti kako su ta proturječja nastala, što mi je bilo kudikamo zanimljivije. Koja priča stoji iza priče? U mnogim primjerima su nedosljednosti odraz stalnih propagandnih ratova između dvaju kralj evstava, Jude i Izraela. U nekima je raniju verziju pripovijesti zamijenila kasnija. To se osobito odnosilo na opise stvaranja i potopa, gdje su rani egipatski utjecaji na Izrael došli u sukob s kasnijim babilonskim predajama. Drugo, tražio sam biblijske pripovijesti koje su vrlo slične ranijim mitovima i legendama iz susjednih kultura. U nekim slučajevima su ti utjecaji bili očiti, kao u primjeru babilonskog mita o potopu, dok je u drugima zadaća bila malo teža. Budući da je u Bibliji naglasak na monoteiz-mu, autori su morali ukloniti spominjanje drugih božanstava osim hebrejskoga boga ili njihove simbole. Promjene su izveli tako da su strana božanstva pretvorili u ljudske likove i katkada mijenjali mjesto zbivanja...

Detalji proizvoda

Izdavač:

Jezik:

ISBN-13:

Dimenzije:

Format:

Godina izdanja:

Broj stranica:

Prevoditelj:

Ilustrator:

Škorpion d.o.o.

Hrvatski jezik

9789536405763

15x23cm

Tvrdi uvez

2005.

335

Mirjana Paić Jurinić

-

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje