book cover
U okovima geografije Tim Marshall
book cover
Pročitaj odlomak

U okovima geografije

Deset zemljovida koji govore sve što morate znati o globalnoj politici

Tim Marshall

Postalo je otrcano pomišljati, ali i govoriti, da živimo u iznimno nestabilnim vremenima. Govore nam da svijet nikad nije bio manje predvidljiv. Takve izjave pozivaju na oprezan, čak i skeptičan odgovor. Oprez je prikladan. Svijet je oduvijek bio nestabilan, a budućnost je, u svojoj bîti, nepredvidl

Format Meki uvez
Godina izdanja 2018
Broj stranica 267
Dimenzije 15x23

Sažetak knjige

Postalo je otrcano pomišljati, ali i govoriti, da živimo u iznimno nestabilnim vremenima. Govore nam da svijet nikad nije bio manje predvidljiv. Takve izjave pozivaju na oprezan, čak i skeptičan odgovor. Oprez je prikladan. Svijet je oduvijek bio nestabilan, a budućnost je, u svojoj bîti, nepredvidljiva. Trenutačne bi nam brige zasigurno mogle biti mnogo gore. U najmanju ruku, na to nas je trebala podsjetiti stota obljetnica 1914. i Prvoga svjetskog rata. Bez obzira na to, sigurno se spremaju korjenite promjene koje će itekako utjecati na našu budućnost i budućnost naše djece, gdje god živjeli. Gospodarske, društvene i demografske promjene, sve povezane s brzim tehnološkim razvojem, za sobom povlače globalne posljedice zbog kojih bi vrijeme u kojem trenutačno živimo moglo biti drukčije u odnosu na prijašnja razdoblja. Moguće je da se upravo zbog toga toliko govori o iznimnoj nestabilnosti te su zbog toga geopolitički komentari postali industrija u usponu. Ova knjiga obiluje pronicljivim uvidima od presudne važnosti za našu sigurnost i blagostanje. Što je utjecalo na ruske poteze u Ukrajini? Jesmo li mi (Zapad) podbacili time što ih nismo predvidjeli? Ako jesmo, zašto se to zbilo? Koliko daleko je spremna ići Moskva? Osjeća li se Kina napokon sigurno unutar svojih prirodnih kopnenih granica i kako će to utjecati na pristup kojim Peking prilazi pomorskoj moći i SAD-u? Što to znači za druge zemlje u regiji, uključujući Indiju i Japan? Više od 200 godina SAD je uživao u pogodnostima iznimno povoljnih geografskih okolnosti i blagodatima prirodnih izvora. Sada se služi nekonvencionalnim izvorima nafte i plina. Hoće li to utjecati na globalnu politiku SAD-a? SAD je iznimno moćan i otporan, pa zašto se onda toliko govori o njegovu nazadovanju? Jesu li duboko ukorijenjene podjele i emocije diljem sjeverne Afrike, Bliskog istoka i južne Azije nepremostive ili se nazire nada za budućnost? Naposljetku, a možda i najvažnije za našu državu, Ujedinjeno Kraljevstvo, jedno od najvećih i najglobalnijih gospodarstava: kako Europa reagira na nesigurnosti i sukobe koji su joj više ili manje blizu? Kao što Tim ističe, posljednjih sedamdeset godina (a posebice od 1991.) Europa se naviknula na mir i blagostanje. Prijeti li nam opasnost da ih počnemo uzimati zdravo za gotovo? Razumijemo li i dalje što se zbiva oko nas?

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Meki uvez
Izdavač: Znanje d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789533437354
Dimenzije: 15x23
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?