book cover
Ivo Pilar Tomislav Jonjić
Kupi 27,87 € (209,99 kn) 39,82 € (300,02 kn)
book cover
Pročitaj odlomak

Ivo Pilar

Pisac, političar, ideolog (1898.-1918.)

Tomislav Jonjić

Na 900 stranica monografije Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja

39,82 € (300,02 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 27,87 € (209,99 kn)

Format Tvrdi uvez
Godina izdanja 2020
Broj stranica 900
Dimenzije 20x26

Sažetak knjige

Na 900 stranica monografije Tomislav Jonjić donosi iscrpan pregled, studiju o životu i djelovanju pisca, pravnika, sociologa i najpoznatijeg hrvatskog geopolitičara Ive Pilara. Taj pravaški političar pionir je hrvatskog zemljopisa, a njegovi poznati radovi jesu Politički zemljopis hrvatskih zemalja i Geopolitička studija, u kojima otvara nove teme i uvodi dotad nepoznate zemljopisne pojmove. No sve je to bio samo uvod u njegovo kapitalno djelo Južnoslavensko pitanje, koje je izvorno objavio na njemačkom jeziku i namijenio austrijskoj publici. Međutim djelo je imalo više odjeka na južnoslavenskom prostoru i izazvalo reakciju kod Srba i onih koji su zagovarali ujedinjenje u zajedničku tvorevinu. Iz Pilarove knjige shvatili su poruku da bi takvo ujedinjavanje bilo pugubno za Hrvate te su brže-bolje stali kupovati i uništavati sve primjerke kako bi spriječili da dopru u širu javnost. Stoga je Južnoslavensko pitanje postalo raritetno i vrlo traženo izdanje. Recenzent knjige dr. sc. Zlatko Matijević drži da je monografskom obradom životnoga puta Ive Pilara u posljednjim godinama Austro-Ugarske monarhije ostvaren relevantan znanstveni doprinos suvremenoj hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti drugih država (Mađarska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija). A dr. sc. Stjepan Matković kazao je da djelo Tomislava Jonjića ukazuje na to zbog čega je Pilar bio vrijedan intenzivnog istraživanja.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Tvrdi uvez
Izdavač: AGM d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789531745192
Dimenzije: 20x26
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?