book cover
Dan velik kao oboreni jelen Petr Hruška
book cover
Pročitaj odlomak

Dan velik kao oboreni jelen

Petr Hruška

Ukoliko je smisao nešto čemu Hruškina poezija stremi, svakodnevica je kolorit kojim je ona bogato natopljena. Njegove pjesme često polaze od svakodnevnih situacija zaustavljenih u trajanju, izdvojenih iz vremenskog kontinuuma i podvrgnutih poetskoj analizi i refleksiji. Hruška pronalazi poetičnost u

Format Meki uvez
Godina izdanja 2018
Broj stranica 178
Dimenzije 14,5x21

Sažetak knjige

Ukoliko je smisao nešto čemu Hruškina poezija stremi, svakodnevica je kolorit kojim je ona bogato natopljena. Njegove pjesme često polaze od svakodnevnih situacija zaustavljenih u trajanju, izdvojenih iz vremenskog kontinuuma i podvrgnutih poetskoj analizi i refleksiji. Hruška pronalazi poetičnost u naizgled tričavom, običnom, svakidašnjem: u pokretu ruke, u izobličenoj ljudskoj riječi, u najobičnijoj gesti, u sumornosti industrijskih gradskih prizora i stanovnika Ostrave. Jer bez Ostrave kao simbola češke industrije i šljakerskog života Hruškin stvaralački rad gotovo je nezamisliv: svoju inspiraciju on dobrim dijelom crpi iz sirovosti i surovosti urbane sredine iz koje potječe, iz ostravskih (teško)industrijskih veduta, iz rabote i težačkog rada u rudnicima, iz autsajderskog života prožetog alkoholom i nikotinskim dimom, iz egzistencijalnog i socijalnog beznađa i bespomoćnosti. Makroprostor Ostrave, njezini trgovi, ulice i gostionice, u Hruškinoj poeziji predstavljaju protutežu mikroprostoru doma, spavaće sobe, hodnika, kupaonice ili kuhinje, koji su pjesniku kao inspiracija podjednako važni – i to ne zbog prostornosti same po sebi, već zbog onoga što se u toj prostornosti zbiva.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Meki uvez
Izdavač: Vošicki j.d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789535934547
Dimenzije: 14,5x21
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?