book cover
Slika Doriana Graya Oscar Wilde
book cover
Pročitaj odlomak

Slika Doriana Graya

Oscar Wilde

Kurt Cobain, Jim Morrison ili James Dean, kako to u pogovoru autoritativno razlaže Darko Glavan, tek su neki od karizmatskih »buntovnika bez razloga« iz čijih je životnih tegoba i umjetničkih vrlina – slično njihovu prethodniku Oscaru Wildeu, stoljeće prije – iznjedrena respektabilna ostavština. Int

Proizvod trenutno nije dostupan.

Format Tvrdi uvez
Godina izdanja 2017
Broj stranica 252
Dimenzije 15x24

Sažetak knjige

Kurt Cobain, Jim Morrison ili James Dean, kako to u pogovoru autoritativno razlaže Darko Glavan, tek su neki od karizmatskih »buntovnika bez razloga« iz čijih je životnih tegoba i umjetničkih vrlina – slično njihovu prethodniku Oscaru Wildeu, stoljeće prije – iznjedrena respektabilna ostavština. Intelektualno nadmoćan, provokativan, samodopadan, ekstravagantan, bez moralnih i umjetničkih predrasuda, Wilde je djelom i ponašanjem rušio zastarjele kanone i konvencije svoga »predmedijskog« doba trasirajući teren za medijske istupe spomenutih i brojnih drugih pop idola današnjice. Kao deklarirani hedonist i estet, opsesivno opsjednut ljepotom i mladošću, Wilde dolazi na sebi svojstvenu zamisao: ostati vječno mlad, a sav teret vremena prebaciti na svoj uramljeni portret! Dakako da si želju nije mogao ispuniti u vlastitu životu, ali ju je zato ispunio svojem glavnom liku kad je ovaj zavapio autoru: »Kako li je to tužno!« promrmlja Dorian Gray uporno gledajući u svoj portret. »O, tako tužno! Ja ću ostarjeti, postati ružan i oduran. Ali ta će slika zauvijek ostati mlada. Nikad starija od ovoga današnjeg lipanjskoga dana... O, kad bi bar moglo biti obratno! Da ja ostanem vječno mlad, a slika da stari! Sve, sve bih dao za to! Da, na svem svijetu nema toga blaga koje ne bih za to dao! Pa i dušu svoju!«... I dao je Dorian, i dušu i tijelo, i ne samo njih... a što sve još i kako svakako pročitajte u ovome kultnom remek-djelu. Nezaobilazni klasici: i roman i autor!

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Tvrdi uvez
Izdavač: Šareni dućan d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789533201054
Dimenzije: 15x24
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?