Pukovniku nema tko da piše
0

Pukovniku nema tko da piše

Gabriel Garcia Marquez

Jedan od svojih najvažnijih romana, Pukovniku nema tko da piše, Gabriel Garcia Marquez napisao je sredinom pedesetih godina za svoga boravka u Parizu, gdje je stigao kao novinski dopisnik, a zapravo...

13,14 €

Sažetak knjige

Jedan od svojih najvažnijih romana, Pukovniku nema tko da piše, Gabriel Garcia Marquez napisao je sredinom pedesetih godina za svoga boravka u Parizu, gdje je stigao kao novinski dopisnik, a zapravo sa skrivenom željom da studira filmsku umjetnost. No ukidanje novina za koje je radio gurnulo ga je u siromaštvo u vrijeme dok je u tri različite verzije redigirao ovaj kratki roman, koji je vrlo brzo nakon objavljivanja 1961. godine stekao kultni status unutar piščeva opusa. <br> Nakon romanesknog prvijenca Lišće na vjetru (La hojarasca, 1955.), napisana u maniri faulknerovskog barokizma, ovaj drugi Garcia Marquezov roman, njemu ujedno i najdraži, označava korak prema suzdržanosti, sažetosti izričaja, a piščev stil postaje čišći i transparentniji. Priča je to o nepravdi i nasilju u kojoj, za razliku od većine Garcia Marquezovih djela, izostaju elementi magičnoga realizma: već punih pedeset i šest godina, „od završetka posljednjeg građanskog rata“, jedan stari umirovljeni pukovnik svakoga petka odlazi u luku očekujući službeno pismo s odgovorom na njegov zahtjev da ostvari prava koja mu pripadaju za služenje domovini. Dok iščekuje odgovor vlasti, pukovnik svoje dane provodi uz astmatičnu suprugu i jednoga pijetla za borbena natjecanja, jedinu uspomenu što im je ostala od sina.

Detalji proizvoda

Izdavač:

Jezik:

ISBN-13:

Dimenzije:

Format:

Godina izdanja:

Broj stranica:

Prevoditelj:

Ilustrator:

V.B.Z. d.o.o.

Hrvatski jezik

9789535200338

12x20cm

Tvrdi uvez

2018.

104

Milivoj Telećan

-

Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?