book cover
Dinosauri nisu nestali Mirjana Mrkela
book cover
Pročitaj odlomak

Dinosauri nisu nestali

Mirjana Mrkela

Zbirka od sedamdesetak pjesmica o dinosaurima umjetnički je dotjerana, stilom i jezikom bogata, a tematski privlačna. Njenim objavljivanjem hrvatska književnost za djecu dobit će dugo očekivanu vrhunsku pjesničku knjigu te će se autorica potvrditi kao spretna stvarateljica različitih žanrova s podru

Format Meki uvez
Godina izdanja 2019
Broj stranica 176
Dimenzije 20x24

Sažetak knjige

Zbirka od sedamdesetak pjesmica o dinosaurima umjetnički je dotjerana, stilom i jezikom bogata, a tematski privlačna. Njenim objavljivanjem hrvatska književnost za djecu dobit će dugo očekivanu vrhunsku pjesničku knjigu te će se autorica potvrditi kao spretna stvarateljica različitih žanrova s područja dječje književnosti. Osobita vrijednost ovih pjesama je u kvalitetnoj rimi, neusiljenoj i ležernoj, koja ne opterećuje, nego povećava dopadljivost i ritmičnost stihova. Svijet dinosaura i realni svijet ovdje se prepliću i izranjaju jedan iz drugoga te je ponekad teško odrediti njihove granice. Kako dinosauri uopće ne postoje (za razliku od, primjerice, slonova ili pasa), čim počnemo razmišljati o njima moramo se poslužiti maštom i to je jamačno jedan od razloga popularnosti dinosaura, osobito među najmlađima. Druga djeci privlačna značajka kad je riječ o dinosaurima jest odnos veličina te će mnoge od ovih pjesama biti doprinos izgradnji samopouzdanja i razumijevanju drugih i drugačijih. Veličine su, uz nespretnost, često komične, a od ostalih motiva više puta se javlja ljubav (majčinska, bratska, partnerska), zatim prehrana, rast, spavanje, igra, učenje itd. Zamisao autora jest da se čitatelji i nakon bavljenja pjesmom nastave baviti dinosaurima. Zato su uz pjesme dane i prikladne informacije, a sve zajedno trebalo bi potaknuti istraživački duh, kreativnost i razvoj brojnih sposobnosti. Ne sumnjamo da će odgojitelji i učitelji posegnuti za ovim pjesmama kao pomoćnim sredstvom u svome radu te da će ih uvrstiti u program priredaba i smotri, jer nisu samo dopadljive nego se i lako uče napamet, a najmanje jedna će biti uglazbljena. Iako će ovo biti prvo izdanje zbirke, većina pjesama iz nje pojedinačno je objavljena u dječjim časopisima Zvrk, Smib i Radost.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Meki uvez
Izdavač: Iris Illyrica
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789538169236
Dimenzije: 20x24
Ilustrator: Sonja Gašperov
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?