Image alt text

Priznajemo li si laži i istine koje nas okružuju? Otkrijte uz različite žanrove

01.05.2019.
Piše: Tatjana Bara

S proljećem su stigli i neki novi počeci i rad na našim unutarnjim duhovima. Zato u suradnji s knjiškim blogom Čitaj knjigu preporučujemo nove naslove koji se usredotočuju upravo na takve teme. Na sve njih tijekom svibnja ostvarujete 10 posto popusta u svim našim knjižarama i u internetskoj trgovini.

U retcima knjiga često je ispisano ono što nam je možda teško izreći naglas. Čežnja za ljubavlju, bolni trenuci, pitanje što uopće radimo sa svojim životom i jesmo li sretni, prekidi prijateljstva, duboke tajne – sve su to samo neki od elemenata koji čine život, a koji su u književnosti i knjigama za samopomoć vrlo dobro osvjetljeni.
Upravo se takve teme mogu naći i u knjigama koje preporučujemo ovaj mjesec, od zbirke poezije do vrhunskog kriminalističkog romana.

Atticus: Voli nju divlju 

Poezija često ostane zanemarena kada je riječ o književnim preporukama, pa je vrijeme da se to promijeni. Ako ste voljeli stihove koje je i na našem tržištu predstavila Rupi Kaur, jednako ćete tako voljeti i stihove u zbirci Voli nju divlju anonimne osobe koja se krije iza pseudonima Atticus. Baš poput Rupi, Atticus osvaja pratitelje na društvenim mrežama, a snaga njegovih riječi omogućuje nam da se poistovjetimo s njime, bez obzira na to što ne znamo tko je.
Snažni, no istodobno vrlo jednostavni stihovi pisani slobodnim stihom progovaraju o ljubavi, pisanju, padovima, boli, uzdizanju. Ukratko, u jednoj su pjesničkoj zbirci sakupljeni gotovo svi trenuci koje jedna osoba može doživjeti tijekom svog života.  U nekim elementima gotovo da možemo prepoznati i naše pjesničke velikane. Upravo je zato ova zbirka sjajna za sve ljubitelje poezije.
 
Kenan Crnkić: Pazi kojeg vuka hraniš

Indijanska legenda o dva vuka koji se nalaze u svima nama poslužila je Kenanu Crnkiću za stvaranje knjige koja, najjednostavnije rečeno, progovara o sreći. U knjizi Pazi kojeg vuka hraniš autor donosi niz motivirajućih priča od kojih svaka nosi važnu poruku: od toga da nikada ne treba imati velika očekivanja od drugih, nego samo od sebe, o snazi pozitivnog mišljenja, o važnosti naoko malih stvari.
Na koncu, knjiga će vam postaviti možda pomalo neugodno, no vrlo važno pitanje: Jeste li sretni?
Iako na to pitanje možda i nije uvijek ugodno čuti odgovor, to je knjiga koja nam je potrebna na raskrižju života, u trenucima premišljanja i shvaćanja naše uloge na ovom svijetu. Pisana vrlo jednostavnim rečenicama i pitkim jezikom, ne ostavlja prostora za nerazumijevanje, nego potiče na razmišljanje o tome kako živimo svoj život.
 
Ruth Ware: Igra laži 

Iskrenost i laži koje si moramo priznati također su poslužile kao element jednog posve drugačijeg žanra. U kriminalističkom romanu Igra laži Ruth Ware, autorice svjetskih bestselera Žena u kabini 10 te U mračnoj, mračnoj šumi, upoznajemo četiri prijateljice Isu, Kate, Fatimu i Theu, koje su tinejdžerske dane provele u internatu. Često su igrale Igru laži, čiji je cilj bio uvjeriti ljude u najnečuvenije priče i laži i igrati se s osjećajima drugih ljudi. Otada je prošlo punih sedamnaest godina kada je jednog dana pristigla poruka na kojoj su bile dvije riječi: Trebam vas.
Junakinja koju prvu upoznajemo i iz čije je perspektive i pisan roman, Isa, odmah napušta svoju rutinu i sa kćeri se upućuje prema svojoj prošlosti i Saltenu. Naime, na plaži je pronađeno nešto užasno što će prijateljice nagnati na duboka preispitivanja i razračunavanje s danima adolescencije. Ostaje pitanje hoće li njihovo prijateljstvo izdržati nove kušnje ili je vrijeme za neke nove početke. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje