Image alt text

Preporuke knjiga o ženama povodom Dana žena

08.03.2021.
Piše: Valentina Namesnik

Za Dan žena odabrali smo osam odličnih knjiga koje su napisale žene o ženama i za žene, kako bi progovorile o važnim temama, pokazale žensku snagu, hrabrost, mudrost i ljepotu te nadahnule svaku ženu da živi autentično, strastveno i zadovoljno.

Na kraju vam nudimo poveznice na još nekoliko odličnih naslova sa ženama u glavnoj ulozi, ali i simpatične proizvode koje možete iskoristiti kao poklon za Dan žena.
I najslađe za kraj, svaka žena u našim knjižarama danas dobiva 10% popusta na kupnju i Barcaffe Strong kavicu. Želimo vam sretan Međunarodni dan žena!
 
Priče za laku noć za mlade buntovnicePriče za laku noć za mlade buntovnice 2, Elena Favilli, Francesca Cavallo

Ove su knjige inspiracija djevojčicama i ženama diljem svijeta i obavezno su štivo na svakoj polici s knjigama jer nas podsjećaju na žene koje su svojim životima, ciljevima i postignućima promijenile tijek povijesti i daju nam motivacije da i same vjerujemo u svoje snove, razvijemo svoje talente i vjerujemo da svijet možemo učiniti boljim i ljepšim mjesto za živjeti. Obje knjige objedinjuju priče o 100 žena koje se bave različitim zanimanjima – aktivistkinje, plesačice, znanstvenice, umjetnice, glazbenice, političarke i još mnogo njih te dolaze iz različitih krajeva svijeta. Pokraj svake priče nalazi se portret koja odražava duh prikazane junakinje, a na portretima za svaku knjigu radilo je više od pedeset ilustratorica iz nekoliko država. Ideju za ove vrijedne i posebne knjige dobile su talijanske autorice, spisateljica i nagrađivana kazališna redateljica Francesca Cavallo i nagrađivana novinarka i medijska poduzetnica Elena Favilli.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama objedinila je Tatjana Barat, uključivši i poznate hrvatske ilustratorice u izradu portreta koji uljepšavaju cijelu zbirku priča. Knjiga objedinjuje priče o 50 poznatih znanstvenica, spisateljica, sportašica i žena iz mnogih drugih zanimanja, a koje su svojim trudom i zalaganjem, u vremenima koja nisu bila poticajna za obrazovanje i usavršavanje žena, postigle velike uspjehe i ostavile traga u hrvatskoj i svjetskoj povijesti. Tatjana Barat je magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti, novinarka i književnica, a na pisanje prve knjige potaknula ju je rečenica koja kaže da ako ne postoji ona knjiga koju želiš čitati, moraš je sam napisati.

Mi. Žene, Nataša Jukić

Zahvaljujući Nataši Jukić obogaćeni smo još jednom posebnom knjigom o pričama hrabrih i inspirativnih žena. Ova knjiga sadrži priče o 100 žena današnjeg vremena, koja poziva na toleranciju prema različitosti, podsjeća na žensku snagu, hrabrost i nježnost, a potvrda je svakoj ženi da nikada i u ničemu nije sama. Autorica nam je pokazala koliko nevjerojatnih žena živi oko nas, ali i podsjetila da smo i mi jedna od njih. Nataša Jukić je asistentica u osnovnoj školi, njezin je posao ispunjava i veseli, a pisanjem se bavi svakodnevno, iznoseći pozitivne misli i lijepe životne priče na svom Facebook profilu.

Tri žene: Priče o žudnji, Lisa Taddeo

Fascinantna istinita priča o seksualnom životu triju stvarnih žena, utemeljena na gotovo deset godina prikupljanja izvješća. U knjizi upoznajemo Linu, domaćicu i majku dvoje djece, čiji je brak nakon deset godina ostao bez strasti. Gladna ljubavi i u napadajima panike, Lina se preko društvenih mreža zbližava s nekadašnjom ljubavi te ulazi u izvanbračnu vezu. Upoznajemo i sedamnaestogodišnju srednjoškolku Maggie koja je navodno u tajnom fizičkom odnosu sa svojim naočitim oženjenim učiteljem engleskog te se suočavaju s kaznenim postupkom. I naposljetku, upoznajemo lijepu i uspješnu Sloane, koja je u sretnom braku s muškarcem koji uživa gledati je u seksualnim odnosima s drugim muškarcima i ženama. U ovim ćete nevjerojatnim pričama čitati o razočaranju, nadi, opsesijama, nezadovoljenim potrebama, neizrečenim mislima… Lisa Taddeo je američka autorica i novinarka, a ovim je romanom osvojila brojne književne nagrade za najbolju knjigu godine.

Male žene, Louisa May Alcott

Svima znane i svima uvijek drage Male žene, roman je kojeg bi svaka žena trebala imati na svojoj polici. Kroz priče o ljubavi, obitelji, prijateljstvu i životnim mudrostima, autorica nas vodi upoznavajući nas s Beth, Jo, Meg i Amy te njihovom majkom koja se neumorno trudi poučiti ih pravim vrijednostima i ljepoti življenja. Autorica je inspiraciju za ovaj roman pronašla u vlastitom djetinjstvu kada je njezin otac provodio vrijeme radeći, a ona se brinula za sebe i istovremeno odgajala svoje sestre i radila kućanske poslove. Napisavši roman Male žene, Louisa je otkrila da se može uzdržavati pisanjem jer joj je roman donio slavu i bogatstvo, a doživio je i niz ekranizacija.

Kako biti žena, Caitlin Moran

Duhovita, brutalno iskrena i zanimljiva knjiga koju ćete pročitati u jednom dahu. Caitlin Moran je nagrađivana britanska autorica, kritičarka i kolumnistica The Timesa. U knjizi govori o ženskom samopouzdanju, hrabrosti, pogledu na tijelo i seksualnim iskustvima, pronalaženju „onog pravog“, društvenim predrasudama, ali i o ženskoj modi, duhovito, ali i vješto objašnjavajući frazu „nemam što obući“. Ova će vas knjiga zabaviti i nasmijati, a bit će odličan poklon prijateljici

Boginje ne stare: Tajni recept za blistavost, zdravlje i vitalnost, dr. Christiane Northrup

Autorica sama napominje da nije željela napisati knjigu o zdravlju koja će nas uplašiti u pogledu starenja i govoriti o mogućim bolestima, kao ni dati savjete kojih se treba pridržavati kako bi nam određeni dio u životu funkcionirao, već nas je željela usmjeriti kako da tijelo hranimo dobrom i zdravom hranom, ali i uživamo u svakom zalogaju, kako da užitak s radošću doživljavamo kao svakodnevni dio života, kako da prepoznajemo i izražavamo svoje emocije, kako da uživamo u tjelesnim aktivnostima i pronađemo onu koja nama odgovara… A sve ovo autorica nam govori kroz svoja osobna iskustva, kroz ispričane priče i kroz jednostavne i inspirativne rečenice koje nam zaista pružaju dobar osjećaj i pokreću nas. Smatram ovo jednom vrijednom i nezamjenjivom knjigom za svaku ženu.

Tijelo dom, Rupi Kaur

Nevjerojatna kanadska ilustratorica i pjesnikinja Rupi Kaur, izdala je svoju treću zbirku pjesama Tijelo dom. Njezina jednostavna i moćna poezija osvojila je velik broj žena diljem svijeta, koje su se poistovjetile s njezinim pjesmama i u njima pronašle ljepotu, poruke i nadahnuće za svaki dan. U trećoj zbirci Rupi piše o ljubavi, sreći, obitelji, prihvaćanju, ali i o boli, tuzi i depresiji. Svaka će žena u ovoj zbirci pronaći pjesmu svog života, ali i pjesmu koja će je osvijestiti i inspirirati.
Ako vam ovih osam naslova nije dosta, tu su i tri fantastične knjige za mlade o fantastično sjajnim ženama ili pak prošlogodišnji hit nagrađen Booker nagradoe, dok je za one kojima se baš ne čita tu i strip ovjenčan Nacionalnom španjolskom nagradom za strip iz 2018. godine. Neka vam šalica Wonder Woman svakoga jutra da snage za još jedan naporan radni dan, a društvena igra Fierce Women neka vas zabavi u večernjim satima. Sretan vam 8. mart! 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje