Image alt text

Pet godina Hoću knjigu

14.07.2022.
Piše: Hoću knjigu

Otvaranje novih poglavlja

Oni koji vole pratiti povijesne događaje 14.7. svakako će povezati s Danom pada Bastilje, zatvora u Parizu čiji se pad smatra simboličkim početkom Francuske revolucije. Pa ipak, u Hrvatskoj će se neki, posebno knjigoljupci, s dragošću prisjetiti malo bliže prošlosti –  „Knjiške revolucije“ 2017. godine –  kada je u Bogovićevoj 5, vrlo tiho i suptilno, otvorena prva Hoću knjigu knjižara. Uslijedile su knjižare u City Centru West, Arena centru, Varaždinu, Rijeci i Splitu, a cijela se knjiška priča zaokružila otvaranjem najveće hrvatske knjižare – Hoću knjigu Megastorea – u studenom iste godine.

Sve se to počelo događati u periodu ne baš plodonosnom za knjigu. Propašću izdavačke kuće Algoritam nekoliko mjeseci prije propao je i cijeli knjižarski lanac APM te je zatvoreno pedesetak knjižara u Hrvatskoj. Neke su doživjele ponovno otvaranje pod nekim drugim imenima, baš kao i dio knjižara Hoću knjigu, dok se neke nikada nisu ponovno otvorile. Neka djela koja je objavljivao Algoritam također nikad neće biti ponovno objavljena, neki serijali nikad se neće dovršiti, a valja podsjetiti i da problem prava Harryja Pottera, koja je nekad držao Algoritam, nije riješen ni do današnjeg dana pa Hrvati i dalje nemaju kako kupiti jednu od najpopularnijih knjiga na svijetu na svojem jeziku. Bez obzira na sve, trojica mladih i poduzetnih entuzijasta – braća Jurica i Zvonko Čubrić te Matija Fojs – odlučili su knjizi u Hrvatskoj dati novu šansu.

Knjižare Hoću knjigu od početka svog rada nazivane su knjižarama modernog doba. No što to točno znači? Uđete li u knjižare Hoću knjigu uvijek će vas dočekati dobro raspoloženi knjižari, od kojih su neki preko 20 godina u knjiškoj branši, koji vam neće znati ispričati samo o novim knjigama koje su tog dana ušle u njihove knjižare, nego i o najkvalitetnijim školskim torbama, najdugotrajnijim markerima, najljepšim pisankama ili najnovijoj filmskoj šalici koju baš tražite za poklon svojoj najboljoj prijateljici. S obzirom na to da je izdavanje knjiga u Hrvatskoj relativno spor proces, ponajviše zbog prijevoda te malog tržišta, pa stoga i malih naklada, nemoguće je poslovnu priču održavati pozitivnom isključivo zahvaljujući knjigama, stoga su Hoću knjigu knjižare simbioza knjižare i papirnice. Ovisno o lokaciji, oko 30 posto asortimana HK knjižara čine papirnički i darovni asortiman, što je s godinama Hoću knjigu svrstalo među najpopularnije lokacije prije slavlja bilo kakve vrste, ali i uvijek stresnog početka školske godine.

Kako bi knjige ponovno vratili u prvi plan, u cijelom je lancu Hoću knjigu kroz godine organizirano na stotine raznih događanja. Ugostili smo neke od najpoznatijih autora današnjice – Markusa Zusaka, Thomasa Eriksona, Iben Sandahl, Diona Leonarda, Kristinu Kuzmič, Kristiana Novaka, Radu Šerbedžiju. Po prvi put u regiji organizirali smo Noć Harryja Pottera – događanje koje se prometnulo u najposjećenije događanje u Hoću knjigu u cijeloj godini, tijekom kojeg na stotine djece i odraslih promaršira kroz knjižare tražeći čarobne tragove, leteći na metlama ili izrađujući čarobne štapiće.

Tu je i anualna Noć knjige, koju Hoću knjigu uvijek s radošću obilježava ugošćujući razne knjiške i ne-knjiške face, poput Kenana Crnkića, banda Elemental ili Sarah Pinborough, pa čak i u najvećem jeku pandemije kada je program prebačen u online varijantu, u trajanju od čak pet sati. Održano je i na stotine radionica crtanja, ukrašavanja i pisanja, raznih igraonica te kvizova, dok su Hoću knjigu Book clubovi prisutni u svim gradovima u kojima Hoću knjigu posluje te su, bez lažne skromnosti, s godinama postali najpopularniji čitateljski klubovi u cijeloj Hrvatskoj, za koje se uvijek traži mjesto više. Hoću knjigu iznimno je ponosan i na svoj projekt Book box, koji jednom mjesečno knjigoljupcima nudi najnoviju i najpopularniju knjigu uz nekoliko tajnih ili ne tako tajnih poklona po atraktivnoj cijeni.

Od samih svojih početaka Hoću knjigu pozicionirao se izrazito digitalno. Reklame s Hoću knjigu logom rijetko ćete ili gotovo nikad vidjeti na televiziji ili u novinama, no prisutnost na digitalnim kanalima za ovaj je lanac knjižara izuzetno bitna. Sve je počelo s Facebookom i Instagramom, nakon čega se HK povremeno pojavljuje i na Linkedinu, izrazito često na YouTubeu sa svojim emisijama Gutači knjiga te Između redaka, a od danas i na društvenoj mreži Tik Tok. S ciljem traženja alternative Facebooku, koji iz mjeseca u mjesec sve više smanjuje (organski) doseg te je doveo do toga da samo nekolicina vidi sadržaj oko kojeg se Hoću knjigu svakodnevno trudi, bez obzira na to što je više od 40.000 ljudi svojevoljno označilo da što češće želi vidjeti HK objave, Hoću knjigu okreće se nekim mlađim i popularnijim mrežama i Book Tok valu. Otvorena je nova Facebook stranica, koja će sada objavljivati samo najbitnije vijesti iz svijeta knjiga, dok će se ostali sadržaj moći i dalje pratiti na postojećim društvenim mrežama, s naglaskom na Tik Toku, u kojem Hoću knjigu vidi svoju (digitalnu) budućnost.

Hoću knjigu knjižara danas je sveukupno 10, s popularnim i modernim webshopom koji će iduće godine doživjeti i svojevrsni redizajn. U posljednje dvije godine otvorene su i tri nove knjižare (Supernova Zadar, Supernova Buzin te City Centar one East); ambiciozni planovi i nedosanjani snovi uključuju i jednu slavonsku knjižaru te preuređenje svih Hoću knjigu knjižara kako bi one mogle ugostiti knjigoljupce na za njih zasluženi način; s foteljama za čitanje, top listama knjiga i puno mjesta za nove i popularne naslove. U Hoću knjigu knjižarskom lancu zaposleno je 77 djelatnika, od čega čak 92 posto žena koje uglavnom rade na voditeljskim pozicijama. Unazad pet godina ostvareno je više od milijun i petsto tisuća kupnji, dok se u Hoću knjigu vrećicama našlo više od milijun i četiristo tisuća knjiga od čak 250 raznih malih i velikih izdavača. I iako se u Hrvatskoj gura narativ da se knjige ne čitaju, a kamoli kupuju, sa zadovoljstvom želimo podijeliti da smo u prvih šest mjeseci 2022. godine rasli za čak 32 posto u odnosu na prethodnu godinu! A vrijedi spomenuti i da ste ovaj naš blog, s više od stotinu tekstova, otvorili više od tristo tisuća puta!

Sve ove brojke možemo zahvaliti isključivo – vama. Koji čitate ovaj tekst, koji ste došli poslušati omiljenog autora, koji radite u Hoću knjigu knjižarama, koji ste kupili knjigu nekome na poklon, koji ste veliku odluku kupnje prve torbe za svog školarca povjerili upravo nama, koji obožavate naš izbor mangi ili strane knjige, koji dođete u naše knjižare samo se ohladiti ili pričekati prijatelja u kašnjenju, a onda u njima ostanete sljedeća dva sata. Na jesen, stoga, pripremamo i veliku feštu povodom naših velikih pet godina, a vama sada samo želimo reći jedno veliko – hvala


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje