Image alt text

Mjesec strane knjige: Sjajni naslovi koje vrijedi imati na svojim policama

15.09.2020.
Piše: Tatjana Barat

Rujan obično vežemo uz nove početke i nova učenja, a jedno od njih je i učenje stranog jezika. Bilo da samo želimo poboljšati već postojeće znanje jezika, nadograditi ga ili, pak, tek krenuti u pustolovinu početničkog učenja, čitanje beletristike na stranom jeziku uvelike nam može pomoći u tome.

Zato je rujan u Hoću knjigu obilježen stranom knjigom, a sjajne naslove, od kojih su brojni postali klasici, možete ugrabiti na popustu od 10 do 30 posto.
Ovo su samo neki od njih.

Harper Lee: To Kill a Mockingbird

Američka književnica Harper Lee dokaz je da nikada nije kasno za stvoriti jednu od najboljih knjiga svih vremena. Štoviše, za svoje djelo To Kill a Mockingbird osvojila je i Pulitzerovu nagradu te je u kratkom vremenu ovaj dramski roman postao nezaobilazno štivo milijuna čitatelja diljem svijeta.
Radnja ovog bildungsromana (romana o odrastanju i razvoju) prati živote obitelji odvjetnika Fincha i njegove djece Scout i Jema, a relativno mirne živote obitelji i njihovih prijatelja poremeti sudski slučaj dodijeljen ocu. Naime, on treba na sudu braniti Afroamerikanca optuženog za silovanje bjelkinje, čime započinje teško razdoblje za cijelu obitelj.
Kroz stilski jednostavne rečenice, retrospekciju i vidljiv smisao za naraciju, Lee je prikazala teme koje su tijekom 19. i 20. stoljeća bile itekako aktualne u njezinoj domovini, a to su rasna diskriminacija, položaj žena u društvu, težak južnjački život, ali i borba za pravdu te uvažavanje svih ljudi. Zanimljiv je podatak da su ovaj roman britanski knjižničari 2006. godine proglasili knjigom važnijom od Biblije i napomenuli da je nitko ne bi trebao propustiti pročitati. Upravo je njezina tematika vječna i zato sam joj se vraćala već nekoliko puta tijekom života.

J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone 

Jedna od najčitanijih knjiga u povijesti, Harry Potter and the Philosopher's Stone, prevedena je na najmanje 67 jezika, a cijela priča o Harryju Potteru postala je globalni fenomen koji je obilježio djetinjstva milijuna djece diljem svijeta, a postoji i literatura koja istražuje taj fenomen. Elementi fantastičnosti isprepleteni s edukacijskom notom prikovali su uz knjige, a kasnije i filmska platna, djecu koja su se vrlo lako mogla poistovjetiti s nekim od likova.
Bilo da ste u školi bili drugačiji, nepopularni, inteligentni ili pak čak i sasvim prosječni, vrlo ste lako među stranicama J. K. Rowling mogli pronaći nekoga poput sebe i to u bilo kojem periodu školovanja. Dakako, senzacija koja je nastala od tih romana zbog svoje tematike naišla je na neodobravanje Crkve, ali je neminovno serijal Harryja Pottera povećao kulturu čitanja i općenito dječji interes za knjige. Danas je dio izbornog lektirnog popisa u osnovnim školama, a to već dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.
 Engleska inačica knjiga o malom čarobnjaku ne silazi s popisa najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a to je zato što već godinu dana ne postoji na hrvatskom jeziku, pa se roditelji i djeca okreću stranom jeziku.

George Orwell: 1984. 

Orwellova najpoznatija knjiga uz Životinjsku farmu, 1984., ostat će vam u sjećanju dugo nakon čitanja i navesti da vas promišljate o svijetu u kojem živimo. U konačnici, stanje opisano u knjizi itekako se može pronaći u nekim dijelovima svijeta. Ako ništa drugo, stalno smo kroz nadzorne kamere i društvene mreže pod okom „Velikog Brata”.
Totalirarni režimi SSSR-a i Trećeg Reicha nagnali su Orwela na stvaranje znanstvenofantastičnog romana, čija radnja započinje godine 1984. u Londonu, nekadašnjem glavnom gradu Velike Britanije koja je nakon nuklearnog rata i revolucije postala dio Oceanije, svjetske superdržave kojom upravlja režim ingsoca pod vodstvom Velikog Brata. Glavni lik Winston Smith član je vanjske partije i službenik Ministarstva istine zadužen za “korigiranje” svih povijesnih dokumenata i svega što nije u skladu s novom partijom. No, njegov privatni život prava je zavrzlama, a čak i njegova tajna veza s Juliom pokazat će da ništa nije tajno i da uvijek netko motri nad nama.

Haruki Murakami: Kafka on the Shore 

Ljubiteljima genijalnog Murakamija nezamislivo je ne pročitati njegovo po mnogima najbolje djelo Kafka on the Shore, okarakterizirano kao metafizički realizam. Autor, ovjenčan brojnim nagradama, kroz lik mladog Kafke Tamure još jednom progovara o otuđenju, o traženju samoga sebe i svojih predaka, ali i zapravo o jednostavnosti života koju ćemo shvatiti budemo li otvoreni novim prilikama i susretima s novim ljudima. Neminovno je da ćemo na svome putu susresti i “šuplje ljude”, kako kaže Nakata, ali i one koji će nam pomoći shvatiti tko smo i čemu težimo. S aspekta muško-ženskih odnosa zanimljiv je odnos još maloljetnog Kafke i gospođice Saeki, koja u njemu vidi svog davno izgubljenog ljubavnika, a on na neki način svoju majku koja ga je napustila. Oni i cijela paleta zanimljivih likova otkrivaju nam svoja razmišljanja o životu i ljudskim odnosnima, no na kraju se sve svodi na to da je život nepregledna šuma, poput one koja se javlja na kraju romana.
Iako je riječ o štivu svakako namijenjenom nešto zahtjevnijim čitateljima, vrijedi svake utrošene minute čitanja.

Frank Herbert: Dune 

Roman Dune Franka Herberta smatra se jednim od najboljih znanstveno-fantastičnih romana svih vremena. Iako od prošle godine postoji njegova inačica na hrvatskom, Dina, zagriženi čitatelji uvijek se rado vraćaju izvornoj engleskoj.
Radnja ovog SF epa smještena je u daleku budućnost, a prati događanja na pustinjskom planetu Arrakisu, znanom kao Dina, čiji gospodari pijeska, divovski crvi, jedini u čitavom svemiru daju melange, čudesnu tvar bez koje je nemoguće putovati u vremenu i prostoru tijekom međuzvjezdanih putovanja. Upravo je na taj planet preseljena obitelj kuće Atreida, koji suparnička kuća Harkonnen gleda kao svoj feudalni posjed. No kada se mora povući te se time odreći tvari melange, nastat će problemi...
Spoj filozofskih misli, ekologije, ljubavnih odnosa, obiteljske sage, poniznosti i spoznaje koliko je čovjek samo prolazni dio svijeta, neovisno o tome u kojem tisućljeću živi, ono je što je ovo djelo smjestilo u sam vrh svjetske književnosti.
Jedan od ponajboljih svjetskih pisaca znanstvene fantastike Arthur C. Clarke rekao je kako je ovo djelo zbog inovativnosti te sjajnih opisa i utjecaja koji je imalo na kulturu moguće usporediti samo s Gospodarem prstenova, a tome u prilog ide i uspjeh svih nastavaka serijala koji su uslijedili nakon Dine.

J.R.R. Tolkien: Silmarillion

Iako Tolkiena najčešće prepoznajemo upravo po spomenutom Gospodaru prstenova, njegova zbirka priča Silmarillion jednako je vrijedna i zanimljiva. Objavljena je nakon autorove smrti, uz pomoć njegova sina Christophera R. Tolkiena i pisca fantastike Guya Gavriela Kaya. Sam Tolkien opisao ju je ovako:
„Silmarillion je povijest ratova koje su izgnani vilenjaci vodili protiv neprijatelja, uglavnom na sjeverozapadu Međuzemlja. Nekoliko priča govori o pobjedi, ali je u njima skrivena i tragedija, te završavaju katastrofom i nestankom staroga svijeta".
Knjiga se sastoji od pet priča, a sam naslov odgovara središnjoj priči. U knjizi su opisani događaji od stvaranja Arde do Gospodara prstenova. Sama priča iz naslova je, pak, priča o tri dragulja, Silmarila, koje je načinio Feänor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Nakon što je prvi mračni gospodar Morgoth uništio Dva drveta Valinora u kojima je bila Svjetlost Valinora, ona nastavlja živjeti samo u draguljima. Morgoth se ubrzo dočepao tih dragulja i time počinje herojska bitka za njihov povratak.

Cody McClain Brown: Chasing a Croatian Girl

Kako je doseliti iz SAD-a i živjeti u Hrvatskoj, a usto se još i oženiti u hrvatsku obitelj, najbolje zna autor romana Propuh, papuče i punica, Cody McClain, koji je nakon velikog uspjeha koji je doživio njegov roman odlučio objaviti ga i na engleskom jeziku pod nazivom Chasing a Croatian Girl.
 Nakon što se zaljubi u tajanstvenu, prelijepu hrvatsku djevojku (za koju zna da je iz Hrvatske, no pretpostavlja da to znači iz Rusije), Cody je uspijeva zavesti i njih se dvoje zajedno sele u Split. Ondje će ga zateći svijet smrtonosnih propuha, beskrajnog ispijanja kave, kao i silovita volja matrijarhalne punice. Ukratko, sve ono što čini našu kulturu i naše ljude, Cody je preslikao u sjajan roman u kojem iz perspektive stranca (iako ga sada već slobodno možemo zvati našim) dočarava kako je to susresti se s govorenjem da se ne smije sjediti na hladnom betonu, dobivati savjete o tome kako rakija rješava svaku boljku, a kako će je upravo i najmanji propuh uzrokovati.
Zabavno i humoristično, ovo je djelo koje možemo pokloniti svakom strancu koji dođe u naše krajeve.

Roland Lazenby: Showboat: The Life od Kobe Bryant 

Prošle godine svijetom je odjeknula vijest o tragičnoj smrti Kobea Bryanta, koji je bio ne samo sjajan košarkaš nego i osoba koja je bila humanitarno orijentirana, ali i jedna od najvećih enigmi američkog sporta. Odmah po smrti objavljena je biografija Showboat: The Life od Kobe Bryant.
Bryant, koji je još kao dječak govorio da želi biti bolji od Michaela Jordana, sportski je fenomen kojem su istraživanje sporta, disciplina i proučavanje svakog koraka koji će mu pomoći da bude što bolji krojili svakodnevicu. Mnogi ga smatraju sportašem koji je kao nijedan drugi imao želju da svakim svojim nastupom bude što bolji. Međutim, njegova vrhunska karijera nije prošla bez incidenata, a kao najveći se pamte stalni sukobi sa suigračem Shaquilleom O''Nealom, kao i trenerom Lakersa Philom Jacksonom, a tu su i problemi sa zakonom, pa i sa suprugom Vanessom.
Međutim, njegova iznenadna smrt zajedno s kćeri svima je ukazala samo na njegove pozitivne strane, a takvih je bilo i više nego mnogo. Zato, ako imate u svojoj blizini ljubitelja košarke, ova će mu biografija biti najbolji mogući poklon.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje