Image alt text

Koje knjige pokloniti uspješnim osnovnoškolcima i srednjoškolcima?

12.06.2023.
Piše: Valentina Namesnik

Zavirite u članak i saznajte koji su idealni pokloni za uspješne učenike

Krajem nastavne godine, u osnovnim i srednjim školama praksa je da se daruju učenici koji su postigli dobre rezultate na županijskim odnosno državnim natjecanjima, kao i učenici koji su sve godine školovanja završili s prosjekom 5.0.

Stoga, donosim preporuke za nekoliko odličnih naslova kojima možete nagraditi učenike, krenuvši od nižih prema višim razredima te naposljetku srednjoškolcima.
Preporuke su namijenjene nastavnicima i stručnim suradnicima u školama, kao i roditeljima te djeci i mladima koji su u potrazi za kvalitetnim štivom za čitanje.
 
Priče za laku noć mlade buntovnice: 100 žena koje su emigrirale i promijenile svijet, Elena Favilli

Ovo je treći nastavak serijala Priče za laku noć za mlade buntovnice, koje su bile poticaj i nadahnuće mnogim autorima koji su nastavili pisati slične knjige o poznatim ljudima. Riječ je o pričama koje su napisane u bajkovitom stilu, ali s najvažnijim biografskim podacima. Priče će kod učenika potaknuti zainteresiranost za različita zanimanja, motivirati ih da ostvare svoje snove i istaknu se u poslovnom smislu. Nerijetko su ovakve priče samo poticaj da učenici i dalje istražuju o poznatim osobama te o njima uče i čitaju iz drugih izvora.
 
Drugačija, Ivana Guljašević Kuman

Odličan dječji roman koji opisuje život mlade posvojene crnkinje Dorcas koja se zbog toga što je drugačija svakodnevno nosi s različitim predrasudama. Njezino porijeklo i boja kože tema su mnogih mještana u malom mjestu u Hrvatskoj gdje stanuje. Ova knjiga govori o prihvaćanju, različitosti, dobroti i uklapanju te je iznimno važna tema za djecu, o kojoj je potrebno čitati i razgovarati.
 
Naš planet: jedino mjesto koje svi zovemo dom, Matt Whyman

Iza ovog predivnog naslova krije se priča o buđenju ljudi koji su počeli štititi Zemlju i sve druge oblike života s kojima dijelimo naš planet. Predgovor ovoj knjizi napisao je David Attenborough, jedan od najslavnijih i najutjecajnijih svjetskih prirodoslovaca, a knjiga sadrži fascinantne fotografije iz Netflixove dokumentarne serije. Srednjoškolci mogu proučiti i sjajnu Davidovu knjigu Život na našem planetu: moja svjedočanstvo, koja je njegov zapis cjeloživotnog istraživanja.
 
Pax, Sara Pennypacker

Dirljiva priča o ljubavi, slobodi, prijateljstvu, hrabrosti, odlučnosti, ali i tuzi, smrti, odvojenosti, gubitku i suočavanju s boli. Mladi čitatelji upoznat će dječaka Petera i njegovog prijatelja – pitomog lisca Paxa, kojega mora vratiti u divljinu, prije očevog odlaska u vojsku. Peter ostaje kod djeda, no ubrzo odluči poći na put kako bi pronašao svog Paxa, a na tom putu naučit će mnogo o životu, ljudima i životinjama, baš kao i svaki čitatelj ovoga romana.
 
Kuharica za mlade chefove, grupa autora

Ova fantastična kuharica idealan je poklon za djecu koja pokazuju interes za kulinarstvom i pripremom hrane, a itekako ih ima! Riječ je o profesionalnoj kuharici, ali prilagođenoj djeci i mladima, u kojoj će naučiti različite tehnike, isprobati zanimljive recepte, a pritom pratiti brojne upute i savjete. Kuharica je bogato oslikana i privući će mlade da uživaju u pripremi hrane, a možda će ih nadahnuti da jednoga dana postanu pravi chefovi.
 
Harry Potter i kamen mudraca, J. K. Rowling

Omiljena knjiga o malom čarobnjaku odličan je izbor za svakog školarca, budući da knjige dugo nije bilo u prodaji i velika je mogućnost da je djeca nemaju na svojoj polici. Knjiga je to koju će iznova čitati i rado posjedovati jer je riječ o neponovljivom kultnom klasiku. Svakako nadahnjuje priča o poznatoj spisateljici J. K. Rowling kojoj su rukopis za prvi nastavak Harryja Pottera odbili čak 12 puta, a ona je hrabro, vjerujući u svoju priču, pokušavala doprijeti do mladih čitatelja. Njezin uspjeh važna je životna lekcija za djecu i mlade.
 
Nikad kraja kornjačama, John Green

Zanimljiv i napet roman jednog od omiljenih autora za djecu i mlade – Johna Greena. Šesnaestogodišnja Aza sprijateljuje se sa sinom nestalog milijardera kako bi uz pomoć prijateljice Daisy riješila misterij njegovog nestanka. Upravo je Daisy primamljiva nagrada od sto tisuća dolara, koja bi joj pomogla pri odlasku na fakultet. Kroz zanimljivu radnju ove knjige, mladi čitatelji upoznaju se s opsesivno-kompulzivnim poremećajem od kojeg boluje glavna junakinja Aza, a koji se manifestira u obliku opsjedajućih nekontroliranih misli.
 
Gradovi na papiru, John Green

Još jedan sjajan roman Johna Greena, koji govori o odrastanju, pripadanju i prvom zaljubljivanju. Glavni junaci su pomalo sramežljiv Quentin i njegova susjeda, pustolovna Margo, u koju je Quentin već duže zaljubljen. Nakon jednog neobičnog zajedničkog druženja, Margo nestaje, a Quentin kreće u potragu za njom, slijedeći tragove koje je ostavila. Prema ovome romanu snimljen je i odličan film.
 
Sve o Anne Frank, Menno Metselaar, Piet van Ledden

Knjiga koja donosi životnu priču Anne Frank od njezina rođenja 1929. godine do smrti u koncentracijskom logoru početkom 1945. godine. Temelji se na dnevniku Anne Frank, sačuvanoj korespondenciji, iskazima svjedoka i rezultatima istraživanja, ali donosi i mnoštvo dosad neobjavljenih povijesnih materijala. Knjiga je dobila certifikat Zaklade Anne Frank i brojnih knjižnica i udruga koje se bave poticanjem čitanja kod djece i mladih. Bit će izvrsna nadopuna lektirnom djelu i školskom gradivu.
 
Mladima, Linn Skåber

Poznata norveška spisateljica Linn Skåber razgovarala je i družila se s mladim ljudima i bilježila njihova razmišljanja o životu, odrastanju i osjećajima te ih pretočila u tekstove. Ove priče su zabavne i iskrene te pokazuju koliko se mladi zrelo i hrabro suočavaju s raznim obiteljskim i vršnjačkim izazovima, preživljavajući u današnjem suvremenom društvu, u kojem nedostaje topline i sigurnosti. Knjigu je ilustrirala norveška umjetnica Lisa Aisato, čije su nam očaravajuće ilustracije već poznate iz knjige Snježna sestra, autorice Maje Lunde. Knjiga Mladima jedna je od najprodavanijih knjiga za djecu i mlade u Norveškoj, a djeca i mladi je vole jer se u mnogim pričama mogu pronaći, poistovjetiti se, ali i primijetiti ono što im je promaklo i izvući divne poruke.
 
Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, James Norbury

Ovo je druga knjiga o Velikom Pandi i Sićušnom Zmaju koji su osvojili srca malih i velikih čitatelja diljem svijeta. Na svom putovanju ovih dvoje simpatičnih prijatelja pokazat će mladim čitateljima kako prebroditi izazove te pronaći mir i radost. Uz predivne ilustracije, ovaj nadareni autor i ilustrator, stvorio je pravo remek-djelo, knjigu koju će svaki čitatelj u ruke uzeti više puta kako bi se utješio, razveselio i nadahnuo.
 
Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Emotivna, snažna i veličanstvena knjiga koju bi svi trebali pročitati. Počinje pričom o djevojčici Liesel i njezinom mlađem bratu koje je majka prisiljena dati na posvajanje. Na putu prema udomiteljima, Lieselin brat umire, a ona na njegovom grobu pronalazi knjigu koja će joj usmjeriti život. Djevojčica dolazi kod udomitelja, počinje učiti čitati, polaziti školu i upoznaje svog najboljeg prijatelja. Iako joj život nije lak, najveću ljubav pronalazi u riječima i knjigama, koje spašava i sakriva...
 
Gonič zmajeva, Khaled Hosseini

U središtu ovoga romana je priča o životu i odrastanju nepismenog afganistanskog dječaka ispričana od njegovog najbližeg prijatelja kojega životni put vodi od Kabula do Pakistana, a potom u San Francisco. Osim dirljive priče o prijateljstvu dvojice dječaka, kroz roman se razvija priča o jednoj nesretnoj zemlji uništenoj sovjetskom okupacijom i talibanskim režimom. Ova kultna knjiga prevedena je na više od četrdeset jezika te je provela čak 101 tjedan na listi najčitanijih naslova The New York Timesa.
 
Male žene, Louisa May Alcott

Jedan od omiljenih klasika o obitelji, ljubavi, prijateljstvu, boli i tuzi, ali i radosti i miru. Roman prati četiri sestre, neobičnu i posebnu Jo koja želi postati književnica, krhku i tragičnu Beth, nadarenu glazbenicu, razmaženu i romantičnu Amy, buduću slikaricu te najstariju sestru, prelijepu Meg koja se želi sretno udati. Pratimo njihovo odrastanje za vrijeme Američkoga građanskog rata, kada sestre žive samo s majkom jer je otac otišao u rat. Sestre će mladim čitateljima pokazati koliko je važna hrabrost, zajedništvo i odricanje te kako pravu sreću pronalazimo u dobroti i suosjećanju.
 
Mačak koji je spasio knjige, Sosuke Natsukawa

Dirljiva i topla priča o dječaku koji dane provodi u knjižari pokojnog djeda, ne znajući što će učiniti s njom budući da već dugo ne donosi zaradu. Jednoga dana u knjižari se pojavljuje mačak koji ga moli da mu hitno pomogne spasiti knjige… Ova knjiga govori o ljubavi prema knjigama te čarobnoj i ljekovitoj moći knjiga. Svaki mladi knjigoljubac uživat će u ovoj maštovitoj priči.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje