Image alt text

Knjižari preporučuju: Od grčkih junakinja i sestara ubojica do slasnih recepata

01.06.2020.
Piše: Hoću knjigu

Naše knjižare otvorile su svoja vrata, a to znači samo jedno: ponovno je vrijeme za savjete o čitanju iz prve ruke, prema preporuci naših knjižara. I pokrili smo baš svačiji ukus, pa i dječji.

Natalie Haynes: „Tisuću lađa“

Snažne ženske junakinje posljednjih godina napokon dolaze do izražaja u svim žanrovima književnosti, a inspiracija za njih često dolazi i iz mitologije. Upravo zato u našoj knjižari u Arena centru preporučuju novi naslov koji će vas povesti na putovanje u antičku Grčku –„Tisuću lađa“.
Satkan je od poglavlja o uglavnom zanemarenim ili pak mlako prikazanim ženama Trojanskog rata koje se nisu fizički borile u ratu niti izgubile život u njemu, ali su to itekako priželjkivale. One nisu željele biti samo nečiji ukras, nego su s pravom u ovom romanu prikazane kao cjelovita bića, baš kao što i zaslužuju. Od muze Kaliope, jedne od devet muza, inače zaštitnice epskog pjesništva i govorništva te ujedno Homerove muze koju zaziva u svojim djelima, do Helene Trojanske, autorica nam pokazuje pravu žensku priču.
„Je li pravi junak onaj koji bezglavo juri iz bitke u bitku vitlajući mačem i sijući smrt ili su veće junakinje one koje u to kaotično vrijeme održavaju život?“ pitaju se u našoj knjižari, a odgovore ćete dobiti i sami.

Liane Moriarty: „Sve što je Alice zaboravila“

Jednu sasvim posebnu ženu upoznajemo u ljubavnom romanu koji su preporučili naši djelatnici u splitskom centru Joker „Sve što je Alice zaboravila“.
Probudivši se u bolnici, Alice mora rekonstruirati događaje jednog čitavog desetljeća. Mora saznati zašto se razvodi, zašto sestra ne želi razgovarati s njome, odakle joj djeca kojih se ne sjeća i kako je postala jedna od onih mama kojih se uvijek gnušala – supermršava u skupoj odjeći. U konačnici, mora otkriti je li zaborav prokletstvo ili blagoslov te je li moguće početi ispočetka. Jer, kada se probudi, uvjerena je da ima 29 godina, da je trudna sa svojim prvim djetetom i da ima i više nego skladan brak. Čini joj se kao da je mlađa Alice putovala u vremenu deset godina unaprijed...
„Kako se možemo dovesti do situacije da više ne držimo konce u svojim rukama, koliko nam treba i možemo li se vratiti na put s kojega smo skrenuli? To se sve pita i Alice, a to nam je na zanimljiv, uvjerljiv i jedinstven način opisala autorica Liane Moriarty. To je roman koji svakako vrijedi pročitati”, kažu naši Splićani.

Oyinkan Braithwaite:  „Moja sestra, serijski ubojica”

Ženu od koje bi vam se na prvi pogled sledila krv u žilama upoznajemo u romanu „Moja sestra, serijski ubojica” . No unutar korica krije se štivo koje nećete moći ispustiti iz ruku.
„Prepun je dobre zabave, važnih životnih pitanja koja si moramo postaviti te ujedno roman koji nas osvaja na prvu svojim crnim humorom”, kažu djelatnici naše knjižare u City Centru One koji preporučuju ovaj roman.
A što se zapravo krije iza ovog bizarnog naslova? Priča o mladoj Nigerijki čija sestra ima jednu, hm, pomalo nezgodnu naviku – ubija svoje dečke. Smaknula je već trećeg, a to je ni najmanje ne  zabrinjava jer potpuno vjeruje svojoj sestri, ujedno medicinskoj sestri koja zna kako ukloniti tragove krvi. Sestre su si odane, no kada mlađa Ayoola počne izlaziti s liječnikom u kojeg je Korede zaljubljena i s kojim blisko surađuje, priča će dobiti neočekivani zaokret...
 
Yrsa Sigurđardóttir: „DNK”

Ako ste ljubitelji trilera, ne brinite, naši knjižari nisu zaboravili ni na vas. Štoviše, naši djelatnici iz knjižare u riječkom Tower Centru posegnuli su za romanom koji oduševljava diljem svijeta –  „DNK”.
„Riječ je o trlieru čija nas radnja vodi za živopisni Island sa simpatičnim likovima koji su uvučeni u mjesta zločina. Ovo je roman samo za hrabre čitatelje. Radnja je uzbudljiva, napeta i čita se u jednom dahu... ili bez daha”, ističu.
O čemu se točno radi? Jedna mlada žena brutalno je ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. No ona ne želi govoriti o tome. Posve neočekivano promaknut u voditelja ove istrage, detektiv Huldar mora surađivati s psihologinjom Freyjom, specijaliziranom za rad s traumatiziranom djecom. No Freya nema povjerenja u policiju. A potom se događaju i daljnja ubojstva...

Catherine Doyle: „Otok Čuvara oluja“

Strah se može uvući u naše misli ne samo uslijed traumatičnih događanja kao u navedenom trileru nego i u mnogo manje stresnim situacijama, ali ipak itekako značajnima za naš život. Tako je bilo i s dječakom koji je junak dječjeg romana „Otok Čuvara oluja“, preporuke napih djelatnika iz Garden Malla.
Dječak Fionn Boyle potječe iz obitelji pomoraca, i to bi bila sasvim obična stvar da se panično ne boji otvorenog mora. Kada je bio mali, slušao je majčine priče o neobičnom i tajanstvenom otoku Arranmoreu na kojem je ona odrasla. Kad Fionn stigne na otok, oko njega se zbiva toliko toga što on nikako ne može objasniti. U svakoj generaciji otok bira novog Čuvara oluja koji će čuvati njegovu čaroliju i štititi ga od neprijatelja – podzemnih sila i čarobnice Morrigan. No Fionn se i dalje boji....
 „To je roman koji šalje važnu životnu poruku o tome kako se suočiti sa strahovima i biti hrabar kad se nađemo pred izazovom“, ističu naši knjižari.

Christel Petitcollin: „Kako manje misliti“

Često se nađemo zasuti idejama od kojih ne znamo kojoj bismo prvoj pristupili. Otvara nam se toliko pitanja da bismo najviše voljeli kada bi postojala jedna tipka kojom bismo isključili mozak. Upravo je to primijetio i autor knjige koju preporučuje naša varaždinska knjižara – „Kako manje misliti“.
„Istina je da svi sanjamo o tome da postoji tipka za isključivanje uma. Ova knjiga će nam pomoći da ‘preuzmemo upravljač’ našeg neuhvatljivog mozga i da iskoristimo njegove izvanredne mogućnosti”, poručuju iz naše knjižare.
Što je to toliko posebno u ovoj knjizi koja je osvojila svijet? Čitatelji i kritičari slažu se u jednom – ovo je izvanredan svojevrsni priručnik koji nam otkriva tajne našeg uma, daje nam smjernice kako iskoristiti svoje potencijalne na najučinkovitiji način i kako, najjednostavnije rečeno, manje misliti i prepustiti se čarima života.

Anita Šumer: „Kvasomanija”

Zasigurno jedna od najtraženijih namirnica tijekom pandemije koronavirusa bio je kvasac. Mnogi su se po prvi put u životu upustili u pustolovinu izrade domaćeg kruha, a da ne bismo zanemarili te novostečene vještine te ih, štoviše, nadograđivali, pobrinut će se knjiga koju preporučuju djelatnici našeg zagrebačkog Megastorea – „Kvasomanija”.
U današnje vrijeme ponuda je velika – teško je ne naći na tržištu ono potrebno. U svakoj pekari nudi nam se mnoštvo različitih proizvoda, od kvasca, brašna svih vrsta i lako dostupno. Ali upoznali smo i strahote pandemije koja je preko noći zatvorila sva vrata. Uz ovu knjigu nema straha. Sva potrebna uputstva i objašnjenja su tu na vašoj polici, u sigurnosti doma. Uostalom, nema finijeg kruha od onog kojeg izmiješate i ispečete sami”, kažu naši knjižari.
 
I zato je, ako još uvijek niste, vrijeme da ispečete svoj prvi kruh. Uz malo čokoladnog namaza ili marmelade savršeno će prijati uz kavu i dobru knjigu. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje