Image alt text

Knjigom po Hrvatskoj: 10 naslova koji će vam otkriti dušu hrvatskih krajeva

22.07.2021.
Piše: Tatjana Barat

Knjige su oduvijek bile najbolji način putovanja: ne moramo se ni micati iz svog doma i ne koštaju mnogo, te s njima možemo otići i na drugi kraj Hrvatske, pa i svijeta. Knjigama često možemo gotovo pa i upoznati dušu nekog kraja, napose ako i sam autor/ica potječe iz njega ili ga jako dobro poznaje.

U nastavku donosimo nekoliko naslova koji tematiziraju različite hrvatske krajeve, od kopna do obale. Uronite u njih i nadahnite se za svoje iduće putovanje.

Julie Caplin: Tajnovita uvala u Hrvatskoj

Julie Caplin, koja u posljednje vrijeme ne prestaje oduševljavati svojim ljubavnim romanima, ovaj je put otplovila baš u naše krajeve, i to u jednu tajnovitu uvalu.
Maddie Wilcox, junakinja Tajnovite uvale u Hrvatskoj, realistična je, praktična i razumna žena kojoj se pruži prilika za ljetni posao na luksuznoj jahti i jednostavno ga ne može odbiti. Doduše, očekuje ju posluživanje otmjenih gostiju… ali obilaženje jadranskih otoka to će nadoknaditi – osobito jer je jedan od gostiju i Nick, brat njezine najbolje prijateljice Nine. Iskre frcaju na sve strane kada se Nick i Maddie upoznaju, ali ona naprosto ne može vjerovati da je ta samoživa budala Ninin rod. No u predivnoj tajnoj uvali, dalje od očiju užurbane svakodnevice, Maddie i Nick otkrivaju da imaju mnogo više zajedničkoga nego što su prvotno mislili… A čarolija Jadrana čini savršenu kulisu za razvoj jedne sasvim posebne priče.

Najdraže knjige ovoga ljeta možete upariti i s prekrasnim Borboleta suvenir narukvicama.

Sanja Srdić Jungić: Zvijezde među nama

Mnogima drag Dubrovnik, u kojima je snimana i svjetski poznata serija Igre prijestolja, poslužio je kao kulisa Sanji Srdić Jungić, koja je i sama bila statist u spomenutoj seriji, za pisanje romana Zvijezde među nama.
Njezina junakinja Nora, koja stiže u Dubrovnik biti upravo statist u poznatoj seriji, lice je brojnih žena: ponekad joj izleti nešto neprimjereno, ponekad je nesigurna u svoj izgled, ponekad sanjari dok istodobno jednom nogom stoji čvrsto na zemlji. No sa svojih 28 godina svjesna je toga da mora promijeniti način na koji živi i napokon pronaći svoju sreću – prvo u samoj sebi, a pronađe li putem ljubav i to još javnosti poznatu osobu, to će biti zgodan dodatak njezinu unutrašnjem zadovoljstvu. I tako upoznaje glavnog, neodoljivog glumca, a sve ostalo je povijest
Zavirite li u knjigu, primijetit ćete da, iako je riječ o ljubavnom romanu, nema tipičnih ljubavnih klišeja i čekanja princa na bijelom konju. Riječ je o promišljenom tekstu, jasnim rečenicama, odmjerenim opisima i nadasve uspjelim dijalozima. Dubrovnik je samo magičan sporedni lik.

Borboleta s motivom dubrovačke rozete.

Kristian Novak. Ciganin, ali najljepši

Kada je u pitanju najljepši kraj sjeverne Hrvatske, Međimurje, nemoguće ga je zamisliti bez romana našeg Kristiana Novaka. On piše o onome što i sam poznaje, aktualizira naš međimurski kraj, svoj zavičaj, te daje realan pogled u kajkavsko društvo i suživot s Romima, bez uljepšavanja. Istodobno nevjerojatno spretno upliće obične ljudske sudbine, ponekad potresne, no uvijek humane. Spretno kombinira različite pripovjedačke tehnike, kajkavštinu i hrvatski standardni jezik. Iza njegovih romana stoje godine istraživanja jer čitateljima ne želi pružiti ništa manje nego ono najbolje što im može dati u danom trenutku, a uspjeh koji je postigao govori o tome da je upravo to pravi recept. I zato je Ciganin, ali najljepši nužan na popisu svakoga tko želi shvatiti Međimurje.

Damir Karakaš: Sjećanje šume

Još jedan iznimno uspješan hrvatski suvremeni autor Damir Karakaš, baš kao i Novak vraća se kraju svog djetinjstva. Ovaj lički književnik bogatog opusa, ali i karikaturist čije je likovno stvaralaštvo bilo zapaženo i izvan granica Hrvatske, u svojim djelima predstavlja sve strane svoje Like.
Sjećanje šume knjiga je o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samom tijelu. Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Svatko tko je volio realistične velikane svjetske i hrvatske književnosti, zavoljet će i djela ovog autora.

Tisja Kljaković Braić: U malu je uša Đava

Frakturina uspješnica U malu je uša đava vodi nas u „najlipši grad na svitu“, Split, i to u djetinjstvo same autorice koja je u ovoj knjizi skupila priče prepune ludorije i veselja.
Malena djevojčica pod zaštitom bake i dida, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s didon ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom. Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena. U nizu zabavnih priča, s mješavinom smijeha i suza pratimo tipično dalmatinsko i mediteransko djetinjstvo prepuno radosti, povjerenja i ljubavi, a tekst prate i autoričine već dobro poznate šaljive ilustracije.

Rade Jarak: Doći će jednom klizati

Nismo zaboravili ni na ljubitelje kriminalističkih ostvarenja, a takvo je Doći će jednom klizati, smješteno u glavni grad Hrvatske. Godina je 2018. u Zagrebu, a iz svog stana u Šenoinoj ulici nestala je istaknuta glumica na zalasku karijere. Policija je sve raspoložive snage poslala u potragu. Mediji su podigli veliku prašinu nagađajući tko ju je mogao oteti: poznati političar ili tajkun, narkomafija ili neki nepoznati obožavatelj? Novine, televizijske vijesti i kontakt emisije govore samo o slučaju nestale glumice. Prekaljeni inspektor Mili Kozminski jedan je od vodećih ljudi u istražnom timu. Uskoro upada u labirint pitanja, lažnih tragova i motiva iz kojeg, izgleda, nema izlaza....

Borboleta s motivom zagrebačkog licitara.

Jurica Pavičić: Knjiga o jugu

Postoji mit da se na jugu Hrvatske živi neopterećeno uz vječno ljeto. No Pavičić u Knjizi o jugu odbacuje te okvire, miče stereotipne turističke slike te u svojim esejima progovara o svemu od kulturne povijesti bure preko trajekata pa do vikendica. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran i projekt Skopje 2014, zatim zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke, ali i neke od prosvjetiteljskih figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić. Između korica uhvatio je sve ono što čini pravu srž Dalmacije.

Borboleta s motivom šibenskog botuna.

Tomislav Škrljac: Priča o Petrinji

Grad koji je prošle godine svakako bio u središtu zbivanja, i to ne po lijepome, svakako je Petrinja. No da se i iz najtužnijih situacija može izroditi nešto lijepo, pokazuje Priča o Petrinji. Humanitarni projekt Školske knjige okupio je 14 ilustratora iz svih dijelova Hrvatske i gosta iz Bosne i Hercegovine. Nastao je iz ljubavi jednog čovjeka prema gradu iz kojeg potječe, a ujedinio je umjetnike i ljude dobre volje koji su imali samo jednu želju: pomoći djeci toga lijepoga grada koji je teško stradao u potresu.
I zato će se sav prihod od prodaje uplatiti na račun I. osnovne škole Petrinja, a u predivnoj ilustriranoj slikovnici možete saznati kako je nastala Petrinja, koje su njezine najveće ljepote i još mnogo toga.

Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

Poželite li upoznati žene iz gotovo svakog kraja Hrvatske koje su napravile velike stvari i promijenile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnosti, znanost, sport i medicinu, zavirite u knjigu Tatjane Barat Priče o neustrašivim hrvatskim ženama. Knjiga je napisana za djecu osnovnoškolske dobi, no s velikim je oduševljenjem čitaju i odrasli. Pedeset priča i pedeset hrvatskih žena nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Primjerice, saznajte koja je žena napravila najpoznatiju dalmatinsku kuharicu, tko je bila oceanografkinja koja je utemeljila tu struku u Hrvatskoj, tko je bila žena zahvaljujući kojoj je obnovljen Trakošćan, čije biste možete vidjeti u HNK-u u Zagrebu, prema kojoj je umjetnici nazvan jedan slap na Plitvičkim jezerima i još mnogo, mnogo toga.
Usto, ovim se pričama djecu potiče ne samo na istraživanje i kritičko razmišljanje, nego i na ostvarenje vlastitih snova.

Borboleta s motivom velebitske degenije.

Zmaj ispod Staroga grada

U okrilju čakovečkog Starog grada i danas se čini kao da je vrijeme stalo, a roman koji se bavi legendama vezanima za to jedinstveno mjesto pokazat će nam kako spojiti prošlost i sadašnjost, Zmaj ispod Staroga grada.
Naime, legenda kaže da ispod dvorca obitelji Zrinski spava zmaj (pozoj) koji je toliko velik da mu se ispod dvorca nalazi glava, a rep ispod franjevačkoga samostana u centru grada.
Sasvim slučajno dvije djevojčice i dva dječaka otkrivaju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca te pronalaze golemi kostur dug nekoliko stotina metara i jedno jaje u kojem se, nadaju se, nalazi mali zmaj. Neutaživa znatiželja odvest će ih na put istraživanja legendi i otkrivanja vlastitih jakih strana. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje