Image alt text

Friške i knjiške: Sva lica ljubavi među stranicama knjiga

04.02.2021.
Piše: Tatjana Barat

Ljubav ima brojna lica. Ona ne podrazumijeva samo romantičnu partnersku ljubav nego i ljubav prema obitelji, životinjama, prijateljima i, možda i onu najvažniju – prema sebi. I upravo zato u mjesecu ljubavi naši knjižari odabrali su naslove koji progovaraju o svim njenim licima.

Jorge Bucay: Klasične priče da se bolje spoznaš 

U protekloj smo godini možda više nego ikada promišljali o sebi, o dragim nam ljudima i o onome što je uistinu važno. U tome nam značajno može pomoći i Bucayeva knjiga naziva Klasične priče da se bolje spoznaš.
Rijetko koji psihoterapeut zna tako dobro doprijeti do svakog čitatelja kao što to čini Jorge Bucay, a ovaj put to čini klasičnim pričama i bajkama koje svi mi znamo iz djetinjstva. I upravo se na to osvrće u uvodu svoje knjige – pojašnjava koju ulogu bajke i priče imaju u našem odrastanju, ali i upozorava na njihove interpretacije u odrasloj dobi.
Od Male sirene, Trnoružice, Crvenkapice, do Odiseja i brojnih drugih, autor prvo iznosi sam tekst priče, a potom je analizira sa stajališta psihologije te navodi vlastita iskustva kojima potkrepljuje svoje navode i izriče ljubav koju moramo imati prema sebi. Osim toga, mjesec je ljubavi, a uistinu je najvažnija ona prema samome sebi, s čime se slažu i naši djelatnici iz Rijeke.
„Nakon najdepresivnijeg mjeseca u godini, u veljači je vrijeme za relaksaciju uma i ljubav u svim njenim oblicima“, kažu nam.

Jenny Colgan: Okus čokolade u Parizu 

Tko ne voli čokoladu i ne mašta o Valentinovu u Parizu? Kada govorimo o mjesecu ljubavi, tu se sjajno uklapa i knjiga Okus čokolade u Parizu koju preporučuju naši djelatnici iz knjižare u splitskom Joker Centru.
„Najromantičniji grad na svijetu za mnoge je, vjerujemo, Pariz, a ova topla i dirljiva priča to će samo još dodatno potvrditi. U kombinaciji s čokoladom i receptima koji se nude na kraju knjige, ovaj roman je prava poslastica, idealna za mjesec zaljubljenih“, ističu.
A o čemu se točno radi?
Tridesetogodišnja Anna Trent radi u tvornici čokolade u gradiću na sjeveru Engleske, no uslijed nesreće završi u bolnici gdje susreće svoju nekadašnju profesoricu Claire. Zbog svega što joj se dogodilo u posljednje vrijeme, zaključuje da mora okrenuti novu stranicu u životu. Srećom, Claire ima kontakte u Parizu, a to Annu lansira na putovanje života. Dobiva posao u najboljoj pariškoj čokoladarnici koju vodi ekscentrični Thierry, Claireina neprežaljena ljubav. A Clarie s Thierryjem ima nezavršena posla… Osim toga, čini se da će ljubav napokon zakucati i na Anneina vrata.

Camilla Lackberg: Zlatni kavez Ženska osveta - tako lijepa i tako okrutna

Ljubav ne smije boljeti, ni fizički ni psihički. Prava ljubav mora nam omogućiti da rastemo svakog dana, i zasebno, i s partnerom. Ljubav nije samo ono što se odaje na prvi pogled, pa tako nije bilo ni s Faye, junakinjom romana Zlatni kavez.
Naime, na prvi pogled ona ima sve: savršenog supruga, prekrasnu kćer i luksuzan stan u najpoželjnijem dijelu Stockholma. Međutim, proganjaju je bolna sjećanja iz djetinjstva. Nimalo ne pomaže ni to što se zbog muža odrekla i sebe i karijere. Kada ga pak zatekne s drugom ženom, život joj se raspadne. Uslijed razvoda ostaje bez ičega. Nakon dotaknutog dna odlučuje da više nikada neće biti žrtva i kreće po pravdu.
„Svaki je dan sve više zlostavljanih i nesretnih žena. Ovom knjigom želimo pružiti svakoj od njih podršku da kao glavna junakinja ove knjige preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke i izbore se za svoje bolje sutra“, napominju naši knjižari iz Zadra koju su preporučili ovo vrijedno štivo.

Viktor Frankl: Čovjekovo traganje za smislom

Baš kao što je Faye morala ponovno pronaći smisao života, moraju ga i brojni od nas, napose nakon godine koja je velikom broju nas život okrenula naglavačke.
Viktor Frankl, jedan od najcjenjenijih psihijatara svijeta i osnivač logoterapije, u svojoj knjizi Čovjekovo traganje za smislom, koja je dio obavezne literature svakog edukanta psihoterapije i logoterapije, ali i rado čitano štivo svakoga tko se zanima za psihologijska pitanja, nastoji pronaći odgovor na to kako pronaći smisao života.
I to je napravio tako što je posegnuo za jednim od najcrnjih perioda ljudske povijesti – Drugim svjetskim ratom i holokaustom.  Frankl je bio zarobljen u koncentracijskom logoru, a nakon oslobođenja težio je samo 38 kilograma. Izgubio je prvu suprugu, brata, roditelje i većinu prijatelja. Nakon povratka u Beč našao se pred potpunim ništavilom. No umjesto očaja, probudila se u njemu silna volja za životom, neodoljiva potreba da patnje koje je doživio, pretvori u iskustvo smisla. Bolno iskustvo besmisla bilo je prekretnica života mladog i perspektivnog liječnika i potvrdilo mu je, jednom i zauvijek, da je osnovni pokretač ljudskog života njegova potraga za smislom. I tome nastoji naučiti sve nas.

John Grisham: Izgubljeni rukopis 

Koji se knjigoljubac ne bi volio zatvoriti sam u knjižnicu i krenuti u pravu pustolovinu? Pa... nešto slično dogodilo se junacima romana Izgubljeni rukopis.
Naime, skupina kradljivaca izvela je pljačku neobičnog, ali neprocjenjivog blaga iz knjižnice Sveučilišta Princeton. Radi se o pet originalnih rukopisa romana slavnog američkog autora F. Scotta Fitzgeralda. Nakon prilično neuspješne policijske potrage, rukopisima se gubi svaki trag. Istodobno, Bruce Cable vlasnik je male, ali omiljene knjižare u pospanom gradiću Santa Rosa na otoku Camino kod Floride. No, ono što malo tko zna o Bruceu je da on najveći dio svojih prihoda zarađuje trgovanjem rijetkim i vrijednim knjigama i rukopisima. Tu je i Mercer, mlada autorica uspješnog prvijenca koja dobiva priliku da se vrati na otok Camino...
„Maštovita krađa pretvara se u višestruku igru mačke i miša koja, kao i u ostalim Grishamovim romanima, postaje zanimljivo i napeto štivo“, poručuju naši knjižari iz baroknog Varaždina.

David Gilmour: Filmski klub 

Često se može čuti da su i roditelji samo ljudi. I uistinu je tako, a to potvrđuje i knjiga Filmski klub koju preporučuju naši djelatnici iz zagrebačkog Megastorea.
„Odnosi s roditeljima su vrlo važni. To je nešto što nas jednog dana oblikuje kao osobu. Jednostavan i zanimljiv način jednog oca kako dopire do svog sina govori nam o tome da roditeljstvo nema šprancu i da, kao i u ljubavi i ratu, sve opcije su dozvoljene, ako ćemo time jednog dana odgojiti dobrog, poštenog i samopuzdanog čovjeka. Nota posebnosti ove knjige je ujedno i to što je ona prava mala enciklopedija filma. Uz dekicu i čaj ova topla knjiga će vas ugrijati u ove hladne dane, a možda dati i dobru preporuku za neki film“, kažu.

Rhys Bowen: Dječak iz Toskane

Obiteljska priča satkana je i u romanu Dječak iz Toskane.
Priča prati britanskog pilota Huga koji se 1944. padobranom spušta iz pogođenog aviona u zelenilo okupirane Toskane. Teško ranjen, skriva se od Nijemaca među ruševinama starog samostana i pronalazi ljubav u naručju mještanke Sofije Bartoli. No, njihovu ljubav koja se tek rađa razori izdaja. Gotovo trideset godina poslije, Hugova kći, koja ga je uvijek smatrala hladnim, dolazi kući na selo organizirati njegov pogreb. Među njegovim privatnim stvarima pronalazi neotvoreno pismo adresirano na Sofiju. Otkriće je ostavi bez daha te odlučuje krenuti put Toskane.
„Otputujte u prekrasnu Toskanu kroz obiteljsku priču ispunjenu ljubavlju i doživite nezaboravno putovanje kroz vrijeme“, poručuju naši djelatnici iz City Centra One.

David Baddiel: Zvjerobert 

Nismo zaboravili ni na naše najmlađe, pa naši knjižari iz Supernova Garden Malla preporučuju knjigu Zvjerobert.
„Produži si praznike i osiguraj si zabavu i nakon početka školskih obaveza. Uz dobar humori i još uzbudljiviju avanturu dosadna zimska popodneva postat će kraća“, kažu.
A što je to toliko zanimljivo u knjizi? Pa... Dječak Robert nikako ne voli životinje, a to je problem jer je njegova kuća puna ljubimca. Istodobno, nije puna onoga što bi stvarno želio imati kao, primjerice, prijenosno računalo koje silno želi za rođendan. Jedina svijetla točka na obzoru je školski izlet šestih razreda, za koji Robert nije ni sanjao da će mu ga roditelji moći priuštiti. Usprkos tome, našao se u školskom autobusu, na putu prema farmi. Da, još životinja. I upravo će mu taj izlet i pustolovine u kojima će se naći izmijeniti pogled na životinjski svijet. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje