Image alt text

Čitaj i čilaj uz najbolje knjige

13.06.2019.
Piše: Hoću knjigu

Osjet pijeska pod nogama, miris soli u zraku, koktel u ruci... Nedostaje još samo dobra knjiga. Srećom, u našim se knjižarama možete okupati i u omiljenom ljetnom štivu, i to po prigodnim cijenama. Naime, odabrani naslovi, kao i dio igračaka te asortimana iz papirnice i odjela poklona, od početka lipnja pa sve do 15. kolovoza snižen je od 10 do 30 posto.

Neovisno o tome volite li ljubavne romane, duhovno štivo, misteriozne trilere, knjige uz koje ćete se smijati od uha do uha ili pak tražite naslove za djecu, imamo ih sve. Neke od njih donosimo u nastavku.

Pavle Svirac: Književna groupie - Kako biti hipster

Svatko tko je iz malog mjesta došao u Zagreb u potrazi za srećom, zna da to nije jednostavan proces, a upravo ga tako doživljava i autor knjige Kako biti hipster. S djelomičnim autobiografskim elementima, junak koji iz Đakova dolazi z Zagreb i traži svoje mjesto na hipsterskoj, kulturnoj i političkoj sceni povest će vas na putovanje kojeg se nećete moći zasititi. S dozom ironije i humora izlaže svoje pobjede i poraze, a nakon što pročitate ovu knjigu, samo ćete poželjeti čitati još od istog autora.

Paulo Coelho: Hipi

Na drugom kraju svijeta svoje mjesto pod Suncem pak traži mladi Brazilac Paulo s kozjom bradiocom koji sanja o tome da postane pisac. Putuje svijetom bježeći od diktature u Brazilu, u potrazi za slobodom i duhovnošću, a sve što uči o svijetu, zapisuje. Zvuči poznato? Da, ovaj je roman, Hipi, do sada najintimnije Coelhovo ostvarenje u kojem govori o svojoj mladosti, o putu na Nepal, o živopisnom društvu koje putem susreće, ali i o velikoj ljubavi s djevojkom Karlom. Otkriva snove i nadanja jedne davne generacije koji su, opet, i nama danas vrlo bliski.

Jill Santopolo: Izgubljena svjetlost

Nalik Karli i Paolu, Lucy i Gabe, junaci svjetskog bestselera Izgubljena svjetlost, također su osjećali da ih veže nešto posebno. Upoznali su se na posljednjoj godini studija, a slučajan susret godinu dana kasnije čini se kao da je zapisan u zvijezdama. No karijere na suprotnim krajevima svijeta razdvajaju ih i tako godinama... Ovo je epska ljubavna priča na koju neće ostati ravnodušan ni jedan ljubitelj ljubavnih romana. To je roman koji nećete moći odložiti prije nego što ne dospijete i do posljednje stranice, a prije nego što prionete na čitanje, preporučujemo i da obnovite zalihu maramica.

Kendall Ryan: Dadilja

Primjera u kojima se muškarac zaljubljuje u dadilju svog djeteta u književnosti ima koliko god želite, no ovaj je ipak poseban. Bestseler New York Timesa Dadilja s pravom je zauzeo tu laskavu titulu. Opisi, dijalozi, psihološka pronicljivost autorice kojima dočarava stanje 35-godišnjeg muškarca koji je izgradio hvale vrijednu karijeru, no nikada nije pronašao ženu svojih snova, svakako su nešto što vrijedi uzeti u ruke. Može li jedna žena popraviti Maxove gotovo nepostojeće socijalne vještine i pokazati mu da postoji i nešto drugo osim posla, uvjerite se u ovom ljubavnom romanu.

Timur Vermes: Opet on

Ako ste proteklih sezona pogledali hrvatsku adaptaciju kazališne predstave Opet on, razveselit će vas vijest da je na našem sniženju i književni predložak prema kojem je ona nastala. Protagonist ovog romana je ni manje ni više nego sȃm Adolf Hitler koji se našao u Berlinu današnjeg doba. Dok se pokušava snaći u nepoznatom mu okruženju, sve od kioska do njemačke televizije na kojoj je angažiran kao dvojnik „pravog“ Hitlera, pokazuje da savršeno analizira ljudske odnose, razumije ljudsku psihu i pritom ostaje vjeran svome karakteru. No upozoravamo da ovo nije Hitler o kojem smo učili na satima Povijesti nego protagonist s kojim ćemo se smijati.

Francesca Melandri: Eva spava

S nacizmom je imala veze i Eva, junakinja romana Eva spava. Njezin djed bivši nacist nije bio nimalo naklon prema svojoj kćeri Gerdi, Evinoj majci, pa je tako jednom prilikom Gerda poštaru vratila maleni paket umotan u smeđi papir lakonski ustvrdivši da Eva spava. Trideset godina kasnije došlo je vrijeme za ispravljanje nepravde u ovom mozaiku dirljive ljubavne priče, obiteljske sage i povijesti rodnog kraja. Mastralan pripovjedački talent autorice pokazat će vam jednu nepoznatu Italiju i dvije priče nezaboravnih žena spojiti u jednu koju vrijedi pročitati ovog ljeta.

Djevojka koju si ostavio za sobom

Nekim drugim ratovima svjedočila je Francuskinja Sophie Lefevre, junakinja romana Djevojka koju si ostavio za sobom, koje se mora se brinuti za sigurnost svoje obitelji dok joj se voljeni muž Éduard bori na bojišnici. U svojoj kući mora hraniti njemačke časnike, a potom jedan od njih na zidu ugleda Sophien portret. Stoljeće kasnije, taj isti portret visi na zidu u kući udovice Liv Halston, a jedan slučajni susret otkriva kontroverznu priču koja će uzdrmati Livin svijet. No ova će priča uzdrmati i vaš svijet zbog snage kojom obiluju ove dvije ljubavne priče.

Emma Donoghue: Soba

Zamislite da čitavo svoje rano djetinjstvo provedete zatvoreni u sobi, potpuno nesvjesni postojanja vanjskog svijeta i drugih ljudi. Upravo je tako bilo Jacku, dječaku koji će navršiti pet godina, koji samo zna da postoji televizija i predmeti u Sobi u kojoj živi zaključan s Mamom. Ponekad se ipak čuje otključavanje vrata, a tada se Jack mora sakriti u ormar, potpuno nesvjestan toga da živi okovan hladnim rešetkama. Ako ste tražili knjigu koja će protresti svaki vaš atom i zbog koje ćete posljednji otići s plaže, našli ste je. Ovo je knjiga kakva se ne nalazi često.

David Walliams: Dječak u haljini

Jedan od najčitanijih svjetskih pisaca za djecu u svome je romanu Dječak u haljini predstavio Dennisa, dječaka koji živi u dosadnoj kući, usred dosadne ulice u dosadnom gradu. No ubrzo će doznati da, kad se u život krene otvorena uma, dosada naprosto nestaje. Ovaj će dvanaestogodišnjak krenuti u pustolovinu života kada nakon rastave roditelja shvati da se počinje zanimati za modu. U trenucima kada mora boraviti kod oca, jedinu utjehu pruža mu majčina haljina, a tada se budi i njegova hrabrost, neustrašivost i jedinstvenost koju ćete rijetko kada pronaći u dječjoj književnosti.

He said, she said

Za ljubitelje trilera koji i na plaži žele nevjerojatne zaplete, živopisno štivo i likove koji će vas oboriti s nogu, i još pritom utvrditi poznavanje engleskog jezika, tu je veliki hit He said, she said koji je oduševio čitatelje. U romanu upoznajemo mladi par, Lauru i Kita, koji putuju na festival kako bi svjedočili pomrčini Sunca. Kit još od djetinjstva strastveno prati pomrčine, no Laura nije vidjela ni jednu. I dok se nadaju da je ovo tek početak njihove velike sreće, Laura usred pomrčine svjedoči silovanju, a to zauvijek mijenja njihove živote. Petnaest godina kasnije žrtva se pojavljuje u njihovom domu, a tek se tada stvari nepovratno mijenjaju.

Koji god od naslova odabrali, nećete pogriješiti. U konačnici, ljeto bez ijedne brige bolje je uz najdraže knjige. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje