Image alt text

Buđenje proljeća: Pet naslova koji će vaše mališane potaknuti na otkrivanje prirode

20.03.2021.
Piše: Hoću knjigu

Priroda se polako ali sigurno budi te je upravo sada pravo vrijeme za više boravka u prirodi, upijanje zraka sunca, više kretanja i učenja o svemu što nas okružuje. To je posebno važno za naše najmlađe.

Boravak u prirodi neće samo popuniti njihovo slobodno vrijeme, maknuti ih od ekrana i zabaviti ih nego sa sobom nosi i brojne zdravstvene prednosti, kako za tjelesno tako i za mentalno zdravlje.
Jedna od najvećih prednosti boravka u prirodi tijekom sunčanih dana svakako je apsorpcija vitamina D koji igra presudnu ulogu u našem imunitetu, a u posljednje nam je vrijeme važniji nego ikad. Osim toga, micanje od ekrana ne samo da će povoljno utjecati i na obrasce spavanja kod djeteta, očuvanje vida i čitavog tjelesnog zdravlja nego izravan kontakt s prirodom može utjecati i na razvijanje djetetove ljubavi prema okolišu i brizi za njega.
Štoviše, znanstvenici s američkog Sveučilišta Cornell zaključili su da djeca koja prije 11. godine borave u prirodi te izravno dotiču biljke, kamenje, životinje, travu, planine i slično izrastaju u ljude koji brinu o prirodi, za razliku od one djece koja u toj dobi nisu provodila dovoljno vremena u prirodi.

A prvi korak prema ispunjenijem i zdravijem životu može biti čitanje naslova koje donosimo u nastavku. Sve se one u ožujku mogu pronaći na sniženju u sklopu našeg Mjeseca igre i dječje knjige.

Sam Boughton: Istraži šumu – Dobar dan, medo! 

Razvijati ljubav prema prirodi i prema životinjama treba od najranije dobi, a uz slikovnicu Dobar dan, medo! s prozorčićima vaši će mališani upoznati medu, kunića, lisicu, sovu, jelena i mnoga druga stvorenja iz šume.
Tijekom čitanja i listanja otkrijte kako se hrane, brinu o svojim mladuncima, grade svoje domove te čemu nekima od njih služe kitnjasti repovi, brkovi, oštre kandže ili pak duge uši. Doznajte tko je biljojed, mesojed, a tko svejed, tko teži kao osam odraslih osoba, a tko može pojesti odjednom deset kilograma mesa što je gotovo poput sto hamburgera!
Sjajne ilustracije britanske nagrađivane umjetnice Sam Boughton oživljavaju činjenice o šumskim životinjama suptilnim humorom i nezaboravnim objašnjenjima, a sve je to gotovo pa savršen početak za upoznavanje s Majkom Prirodom.

Ruth Martin Allan Sanders: Mali radoznalci – Istraži svijet buba 

Jeste li znali da su kukci najbrojniji razred člankonožaca, da postoji više od milijun vrsta kukaca, a da neki od njih čak žive i u moru?
Slikovnica Istraži svijet buba nudi nam mali uvid u najveće životinjsko carstvo. Djeca će izbliza vidjeti neke od najmigoljastijih, najstrašnijih i najljepših bića koja postoje. Dovoljno je otvoriti prozorčiće i doznati kakve kukce i druga sićušna stvorenja možete pronaći u svojoj blizini te kako bube zajedničkim radom prevladavaju to što su sitne.
Uz ovaj vodič krenite u obilazak termitnjaka i zavirite unutar košnice. Upoznajte i neke od nevjerojatnih danjih i noćnih leptira koji lepršaju uokolo te otkrijte razloge zašto su neke bube tako živopisnih boja.  I da, svi su tu – od najmanjih do najvećih.

Ana Đokić: O dječaku koji je htio postati ptica

Veza čovjeka i prirode oduvijek je bila neraskidiva, a to potvrđuje i slikovnica O dječaku koji je htio postati ptica, u kojoj je sjajan tekst nadopunila jednako sjajna ilustratorica Irena Jukić Pranjić. Radnja prati naizgled klasičnu priču u kojoj je glavni (anti)junak dječak nezadovoljan svojim životom, pa ga poželi promijeniti tako da promijeni sebe. Poželi biti nešto drugo, poželi moći letjeti, poželi biti ptica. Njegovu želju ispuni dobra vila, no biva pretvoren u noja. Jasno, znate da noj ne može letjeti? Zato je dječak opet razočaran, pa ga vila pretvara u papigu, no tako se nađe u krletci. Jasno, dječak opet nije zadovoljan...
Ovo štivo nudi sjajan spoj učenja o pticama i prirodi, ali nam i daje do znanja da i sami možemo učiniti svoj život takvim da nam omogućuje let prema nebeskim visinama.

Jen Green: Čudesno drveće

Volite li tijekom vrućih ljetnih dana boraviti u hladovini velikog drveća i ispijati limunadu? No znate li kako uopće nastaje drvo i zašto svaki njegov dio ima važnu ulogu za okoliš? Jeste li znali da drveće međusobno komunicira, brine za svoju budućnost i stvara svoju mrežu?
U ovoj predivno ilustriranoj knjizi naziva Čudesno drveće mali će čitatelji upoznati razne vrste drveća iz svih dijelova svijeta, kao i životinje koje u njima nalaze dom, ali i kako ljudi zagađenjem i siječom šuma ugrožavaju njihov opstanak te što možemo napraviti da bismo smanjili štetu.

Kate Pankhurst: Fantastično sjajne žene koje su spasile naš planet 

Kao što su potvrdile prethodne knjige, priroda je sjajna, no kako je zaštiti i kako očuvati jedini dom koji imamo – naš planet? Upravo su to napravile neke od junakinja fantastične sjajne knjige – Fantastično sjajne žene koje su spasile naš planet. Ova knjiga donosi priče o ženama koje su odlučile reći jasno i glasno Ne uništavanju prirode.
Uronile su duboko u opasne vode da bi proučavale morske pse ljudoždere i brinule su se za divlje slonove koji su zbog krivolova ostali bez roditelja. Kad je svijetu oko njih zaprijetilo zagađenje ili rašumljivanje, pokazale su iznimnu hrabrost te su se glasno zalagale za ono što je ispravno. Došle su do znanstvenih otkrića koja pomažu zaštititi budućnost našega planeta te su pokazale da čak i male promjene itekako mnogo znače.
I upravo je to ono važno – svaka pa i najmanja promjena i naš doprinos prirodi mogu učiniti uistinu velike stvari. Samo moramo izaći i napraviti prvi korak.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje