Image alt text

Book patrola: Knjige koje vraćaju vjeru u čaroliju i toplinu oko srca

20.12.2021.
Piše: Tatjana Barat

Pred nama je najljepše vrijeme u godini, a da bi bilo još čarobnije, pobrinut će se knjige koje stvaraju posebne svjetove.

Zato u nastavku donosimo preporuke knjiga naših knjižara, i za velike i male, koje će se pobrinuti za to da ponovno zaiskri ona topla, blagdanska svjetlost koja nam je toliko potrebna.

Kristin Hannah: Zimski vrt

Čini se da se sve što dotakne Kristin Hannah pretvara u čaroliju, a tako je i s ovom pravom zimskom knjigom.
Naši riječki knjižari iz Tower Centra pozivaju vas u „magičnu šetnju zimskim vrtom s dvije sestre koje će u najhladnijem dobu godine ponovno zagrijati svoja i srca svoje obitelji i odabranika“.
Naime, sestre Meredith i Nina Whitson sušta su suprotnost. Dok jedna vodi obiteljski biznis i posvećena je obitelji, druga putuje svijetom želeći postati poznata fotoreporterka. Kada njihov voljeni otac padne u postelju shrvan bolešću, dvije otuđene sestre opet se zbližavaju. Na samrti, otac izusti obećanje – majka će im ispričati cijelu istinu. Počinje tajanstvena ljubavna priča i uzbudljivo putovanje u prošlost...

Kristin Hannah: Moja Aljaska

Moja Aljaska je smjela i veličanstvena priča o ljubavi i gubitku, o borbi za goli život i divljini iz koje smo potekli i koja nastanjuje tamne zakutke ljudske duše“, kažu naši knjižari iz Arena Centra.
Još jedno djelo Kristin Hannah kao stvoreno je za zimsko čitanje. Očajna obitelj na čelu s bivšim ratnim zarobljenikom Erntom Allbrightom traži novi početak u napuštenoj divljini Aljaske. Ono što se čini kao idila tijekom ljetnih mjeseci, zima razotkriva kao noćnu moru. U maloj kućici prekrivenoj snijegom, u noći koja traje osamnaest sati, Leni i njena majka Cora otkrit će strašnu istinu: u divljini Aljaske, nitko im neće pomoći i prepuštene su same sebi...

E. T. A. Hoffmann: Orašar i kralj miševa

Božić ne bi bio Božić bez Orašara, a poznati balet za koji se uvijek traži ulaznica više, nastao je na temelju knjige E. T. A. Hoffmanna.
Hofmann je radnju svoje priče smjestio na Badnjak u dom malenih Clare i Fritza koji s oduševljenjem primaju poklone svog kuma mađioničara i lutkara Drosselmeyera. Iako im je poklonio i skupocjene lutke koje „same plešu“, Clari pozornost privlači drveni orašar u obliku čovječuljka. Fritz namjerno slomi igračku, no kada svi zaspu, Clara se vraća u salon kako bi ga pogledala i tada nastaje čarolija…
Upravo ovu čarobnu knjigu preporučuju naši knjižari iz City Centra One koji kažu da će ova „bezvremenska bajka pokazati odraslima i djeci da je od svega najvažnija ljubav“.

Jeff Kinney: Gregov dnevnik – Snježna groznica

Šesti nastavak pustolovina našeg dragog nam Grega, Snježna groznica, vodi nas u pravu zimsku mećavu. Greg Heffley je nadrapao. Netko je uništio školsku imovinu, u tijeku je ozbiljna istraga, a naš nesretni žgoljavac glavni je osumnjičeni. Ali on je nevin… barem donekle. Obruč pravde se steže, a istina izlazi na vidjelo baš kada nenajavljena snježna mećava zaprijeti da će zatrpati Grega i njegovu obitelj i zauvijek ih odvojiti od ostatka svijeta. Gregu je jasno da će ga otapanjem snijega stići i zaslužena kazna...
Prema tvrdnjama naših djelatnika iz Buzina, riječ je o „najgenijalnijem dnevniku svih vremena“. Zašto je to tako, uvjerite se sami.

Jeff Kinney: Gregov dnevnik – Zimske radosti

Svako dijete s nestrpljenjem iščekuje zimske praznike, baš kao i zimske radosti. Naš Greg nije izuzetak. Trinaesti nastavak ovog serijala, naziva Zimske radosti, to će nam itekako pokazati.
Dobro to znaju i djelatnici naše splitske knjižare u Joker Centru koji se i sami prisjećaju svojih pustolovina na sanjkama, ali preporučuju i Gregove.
„Stiže nam zima, idealno vrijeme za čitanje i ludu zabavu uz urnebesne zgode i nezgode mladoga Grega. Što će se ovaj put dogoditi Gregu i njegovom vjernom prijatelju Rowleyu, i kakav će biti rasplet njihovih novih pustolovina?“ pitaju se.

Matt Haig: Dječak zvan Božić

Naši djelatnici iz zagrebačkog Megastorea slažu se u jednom – pred nama je najčarobnije vrijeme u godini, pa su zato predložili najčarobniju knjigu koju imamo u ponudi.
„Knjiga Dječak zvan Božić priča je o tome kako je nastao Božić. Ovo je bajka puna nemogućih stvari, ovo je pripovijest koja topi i najveće Grincheve. Jedan friško nastali klasik za sve generacije. Uz lampice i topli kakao, čitanje ove knjige stvara pravu božićnu čaroliju. Kad je pročitate, možete i na Netflixu pogledati istoimeni film“, kažu nam.

Matt Haig: Djevojčica koja je spasila Božić

Nakon dječaka, Matt Haig u centar pažnje stavio je i djevojčicu, i to Djevojčicu koja je spasila Božić.
Kako nam ove godine čuda trebaju više nego ikada, vrijedi krenuti u pustolovinu s djevojčicom Amelijom koja će nam pokazati da je čarolija često nadohvat ruke. Naime, na sam Badnjak, Amelia Wishart zarobljena je u ubožnici gospodina Jezovitog i Božića možda neće ni biti. Magija je sve slabija. Da bi se Božić ove godine dogodio, Amelia mora biti pronađena. Uz pomoć vilenjaka, osam sobova, engleske kraljice i gospodina Charlesa Dickensa, potraga za Amelijom – i tajnom Božića – može početi.
Uostalom, ova knjiga, kako kažu naši djelatnici iz Zadra, sadrži sve elemente „za uživanje uz kamin i čaj - pa čak i Charlesa Dickensa i englesku kraljicu“.

Grupa autora: 365 priča za laku noć

Ako vam ponekad nedostaje inspiracije za priče, tu je knjiga 365 priča za laku noć, a ovom dijelu godine najbolje će odgovarati priče sa zimskom i blagdanskom tematikom.
Naši djelatnici u Supernova Garden Mallu za nju imaju samo riječi hvale.
„To je prekrasna zbirka toplih priča za svaki dan u godini. Knjiga je inspirirana pričama po godišnjim dobima, a glavni likovi su upravo najdraži životinjski likovi i njihove dogodovštine.“

Snjegopriče za lijepe trenutke

Kada padne snijeg u Varaždinu, grad postaje čarobna kulisa, pa su upravo zato naši varaždinski knjižari posegnuli za knjigom Snjegopriče za lijepe trenutke.
Ova nježno ilustrirana zbirka sadrži sedam divnih priča o zimskim radostima, igrama na snijegu i drugim dogodovštinama koje će zagrijati srca mnogih mališana u blagdanske dane.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje