Image alt text

Book patrola: Knjige kao stvorene za uživanje na plaži ili u hladovini

02.08.2022.
Piše: Tatjana Barat

Godišnji odmori su tu i napokon imate vremena za više čitanja. No odakle krenuti? Što prvo pročitati u moru knjiga?

Evo ideja koje predlažu naši knjižari.

Amor Towles: Plemeniti gospodin u Moskvi

Svi koji su voljeli ruske klasike pronaći će se u knjizi Plemeniti gospodin u Moskvi koja je osvojila brojna književna priznanja, ne prestaju je hvaliti svjetski uglednici, a oduševila je i naše knjižare u City Centru One East.
 Topla priča o ljudskosti, prolaznosti, jedinstvenim ruskim prostranstvima i čaroliji kakvu je moguće zateći samo ondje, uvući će vas u radnju koja se vrti oko grofa Aleksandra Rostova – nositelja odličja svetog Andrije, člana Konjičkog kluba i voditelja lova – kojeg su izveli iz Kremlja i otpratili preko Crvenog trga pa kroz lijepa okretna vrata hotela Metropol.
Nakon što je boljševički sud zaključio da se grof nije pokajao, osudili su ga na doživotni kućni pritvor, i to u tavanskoj sobi. No zidovi male sobe neće biti prepreka za rušenje unutarnjih zidova i novi zadatak koji je postavio pred sebe.

Kristin Hannah: Ulica krijesnica

Djelo koje je osvojilo ne samo čitatelje nego i gledatelje Netflixa jest Ulica krijesnica.
Kao i svaka veza, i prijateljstvo ima svojih uspona i padova. Kate i Tully, protagonistice ove priče, nisu izuzetak tog pravila. Upoznaju se kao tinejdžerke, a iako na prvi pogled vrlo različite, vežu se jedna uz drugu. Kate i Tully zajedno prolaze turbulentne mladenačke godine, ali dok Tully kreće putem slave i vrtoglavog uspjeha, Kate se želi skrasiti uz ljubav svojeg života i uživati u toplini obiteljskog doma. Ne može ni naslutiti koliko će je život žene i majke promijeniti i koliko će, u jednom trenutku, pozavidjeti svojoj najboljoj prijateljici. Na koncu će jedan izdajnički čin staviti njihovo prijateljstvo na kušnju...
Što će se dalje dogoditi, provjerite uz štivo koje preporučuju naši knjižari iz Arena centra.

Kristin Hannah: Kao zvijezda u noći

Nastavak prethodno opisanog romana krije se u štivu koje su preporučili naši knjižari iz Varaždina, Kao zvijezda u noći.
Nakon smrti prijateljice Kate, život Tully Hart ruši se kao kula od karata. Tully pokušava održati obećanje dano Kate na samrtnoj postelji – da će uvijek biti pri ruci Kateinoj djeci – ali što ona zna o majčinstvu i o tome kako se brinuti za druge ljude ? Šesnaestogodišnja Marah Ryan shrvana je majčinom smrću. Njezin otac Johnny očajnički nastoji održati obitelj na okupu, ali gubi dodir s Marah koja je potonula u svoju tugu. Čini se kao da joj nitko i ništa nisu važno sve dok se ne zaljubi u mladića koji joj vraća osmijeh na lice i odvodi je u svoj opasan, mračan svijet.
 Dorothy Hart – hipijevka koja se nekoć nazivala Oblak – u središtu je Tullyne tragične prošlosti. Dorothy se želi iskupiti i napokon biti majka svojoj kćeri, ali da bi u tome uspjela, mora se suočiti s najmračnijim strahovima i razotkriti ružne tajne iz vlastite prošlosti...

Emily Giffin: Sve što smo ikad željeli

Duboko zadiranje u sebe i svoje želje ponukat će junake romana Sve što smo ikad željeli, Ninu, Toma i Lylu, da pronađu odgovore na pitanja koja ih muče.
Nina Browning živi savršenim životom na visokoj nozi, a njezin je sin primljen na Princeton. Tom je samohrani otac koji je radio sve što mu se pruža kako bi osigurao kakav-takav život svojoj tvrdoglavoj kćeri Lyli. Život im je bio težak, no kad Lyla dobije stipendiju za prestižnu Akademiju Windsor, čini se da se i on napokon može opustiti. No jedna će fotografija, snimljena u trenutku pijanstva na zabavi u Lylinom pokušaju da se uklopi u elitno društvo, sve promijeniti....
To je topla knjiga o svakodnevnim problemima s kojima se susrećemo, a posebno je dojmljiv odnos majke i sina, te upravo zato naši knjižari iz Buzina ovo djelo stavljaju na svoju ljetnu policu.

Nicola May: Mali dućan u Cockleberry Bayu

Jeste li ikada za sebe pomislili da vas prati loša sreća od rođenja? To misli i junakinja romana Mali dućan u Cockleberry Bayu, koji preporučuju naši knjižari iz riječkog Tower Centra.
Kako ona to vidi, Rosin život prava je katastrofa, živi kao podstanarka kod zgodnog Josha, uspješnog bankara i strastvenog ragbijaša, koji prema njoj gaji nježne osjećaje, i preživljava od mjeseca do mjeseca. Kad u pitoresknom Cockleberry Bayu, gradiću u grofoviji Devon naslijedi dućan koji već godinama zjapi prazan, Rosina prva misao je prodati ga i dovesti svoj život u red. No, na njezinu nesreću, tajanstveni dobročinitelj postavio joj je važan uvjet: dućan ne smije prodati, može ga jedino prepustiti nekome tko to uistinu zaslužuje. Što će napraviti?

Adrian McKinty: Lanac

Ako želite uzbuđenje, u knjizi koju preporučuju naši knjižari iz City Centra One pronaći čete upravo to. Naime, Lanac podsjeća na sva ona pisma koja smo si nekada slali, a čije je „nepoštivanje# tvrdilo da će vam se dogoditi nešto loše. Ovaj kriminalistički roman to podiže na novu razinu.
Naime, u ovoj ćete knjizi biti i žrtva, i spasitelj, i zločinac. Upravo ste ostavili dijete kod škole. Nedugo zatim zvoni vam telefon i nepoznat vam glas govori da vam je dijete oteto. Jedini način da ga dobijete natrag je da u roku od 24 sata vi otmete nečijeg sina ili nečiju kćer. Život vašeg djeteta ovisi o tome hoćete li vi I sljedeći roditelj nastaviti niz. Postali ste dio Lanca, dobrodošli. Hoćete li ga prekinuti s junakinjom Rachel ili ne?

Sarah Pearse: Sanatorij

Gotovo svaka država ima neko „ukleto“ mjesto koje izaziva nelagodu, a nerijetko je to sanatorij poput Brestovca na našem Sljemenu. No u Švicarskoj, u okrilju romana Sanatorij, postoji jedan koji, sakriven u planinama, izaziva nelagodu svima koju mu se približe.
Iz sanatorija za oboljele od tuberkuloze pretvoren u impresivan hotel s pet zvjezdica. Ni detektivka Elin Warner nije imuna na La Sommet, te ne osjeća ništa osim tihe jeze dok putuje na proslavu zaruka svog otuđenog brata Isaaca. Nemir koji osjeća se samo pojača kada ju pri dolasku u La Sommet dočeka snježna oluja. Sljedeće jutro, nemir zamjenjuje iskonski strah, kada se otkrije da je Isaacova zaručnica nestala. Izdvojeni od svijeta, bez mogućnosti da napuste jezovitu građevinu, panika preplavljuje uzvanike. A tek su otkrili Laurin nestanak...
Naši knjižari iz splitskog Joker Centra uistinu znaju kako odabrati roman koji nećete moći ispustiti iz ruku.

Julia Donaldson: Što je bubamara čula na moru

Nismo zaboravili ni na naše najmlađe, a njih će oduševiti slikovnica Što je bubamara čula na moru koju preporučuju naši knjižari iz Zadra.
Julia Donaldson već niz godina oduševljava generacije i generacije najmlađe publike svojim ritmičnim stihovima, neočekivanim zapletima i dosjetljivim raspletima priča u stihovima o jednoj maloj, mudroj i šutljivoj bubamari. No upravo ta bubamara spasit će ljeto.
Naime, dvojica pljačkaša, Kršni Krešo i Šašavi Saša, spletkare kako ukrasti sireninu kosu. No tiha, mala bubamara čula je njihov podli plan. Može li ona, uz pomoć svojih prijatelja, morskih životinja, smisliti dovoljno dobru ideju da im pomrsi planove?

Jennifer Niven: Sva radosna mjesta

Knjižari iz našeg Megastorea ovaj su mjesec odabrali uistinu neodoljivu i predivnu priču o djevojci koja uči živjeti od dečka koji želi umrijeti, Sva radosna mjesta. Violet Markey zgodna je i popularna cura koja odbrojava dane do mature, kada će napustiti svoj gradić u Indiani. Vjeruje da će tada opet početi živjeti jer se nakon automobilske nesreće u kojoj joj je poginula sestra, shrvana tugom i strahom, povukla u sebe. Theodore Finch je temperamentan i duhovit osobenjak, opčinjen je smrću, koji zna nevjerojatne detalje o ljudima koji su počinili samoubojstvo, zašto je njihov odabir dobar ili loš i na koji bi se način on ubio.
I svaki dan pronađe neku sitnicu koja ga u tome spriječi. Violet i Finch sretnu se na školskom zvoniku i jedno drugo spase od skoka... A potom se krene raspetljavati predivna priča koja će oduševiti mlade, ali i sve one koji se tako osjećaju.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje