Image alt text

Book patrola: Knjige kao stvorene za početak nastave i početak jeseni

12.09.2022.
Piše: Tatjana Barat

Rujan odaje dojam novog početka, čak i više nego siječanj. Djeca kreću u vrtić i školu, odrasli se vraćaju na posao. Zato su naši knjižari pažljivo odabrali naslove koju su kao stvoreni za rujan.

Evo što preporučuju.

Grupa autora: Kako biti uspješan u školi

Rujan je obilježen novom nastavnom godinom. Koliko se god dizalo prašine oko negativnog utjecaja tehnologije na dječji razvoj, ako se inteligentno iskoristi, može imati brojne dobrobiti. Zato je tu analogiju, tako blisku djeci, upotrijebila skupina autora knjige Kako biti uspješan u školi koju preporučuju naši knjižari iz zagrebačkog Megastorea.
„Mozak je najneistraženiji dio čovjekovog tijela. Ova knjiga nas uči kako ga što bolje iskoristiti te na taj način istovremeno lakše učiti i biti uspješniji u školi, vjerujemo i dalje u životu. Modernim jezikom autor dijeli mozak na aplikacije. Knjiga je lagano štivo, prepuno grafova, ilustracija i boja pa je lako pamtljiva. Idealan je trenutak za tu knjigu na početku još jedne nastavne godine, i za školarce i za roditelje“, kažu nam.

Emily Winfield Martin: Sve čudesno što bit ćeš ti

Mnoga djeca ovih su dana po prvi put krenula u vrtić, a to u roditeljima budi mnoge emocije. Dok su s jedne strane uplašeni, s druge se vesele i jedva čekaju vidjeti kako će se njihovo razvijati, a u to se sjajno uklapa predivna slikovnica Sve čudesno što bit ćeš ti.
Govori o posebnosti svakog djeteta i nježnosti koju roditelji osjećaju gledajući svoju djecu. Svaka njezina stranica progovara o tome da je pred djetetom cijeli svijet mogućnosti. Zahvaljujući predivnim ilustracijama i dirljivim stihovima koje je s engleskog prepjevao Boris Nazansky, u ovu nadahnjujuću knjigu zaljubit će se i djeca i odrasli            
„Ovo je knjiga koju odrasli vole uvijek iznova čitati svojoj djeci kako mlađoj tako i starijoj. Knjiga ima istinitu poruku punu ljubavi koja traje cijeli život“, kažu nam naši knjižari iz City Centra One East.

Anna Weltman: Knjiga o matematici

Matematika je mnogima zastrašujući pojam, no to uopće ne mora biti tako. S tim se slažu i naši knjižari iz City Centra One West koji preporučuju Knjigu o matematici.
Knjiga o matematici sadržava stotine nevjerojatnih, začuđujućih i divnih činjenica o matematici. Može se čitati bilo kojim redoslijedom – početi od naslovnice i nastaviti do samog kraja, ili listati nasumce i zadubiti se u nešto zanimljivo. Pisana je razumljivim jezikom, a čitatelji ove knjige mogu biti svi, bez obzira idu li u peti razred osnovne škole, četvrti razred srednje škole ili su školu odavno završili. Zadovoljstvo otkrivanja učinaka matematike na život čovjeka, biljaka i životinja te koristi od matematike u raznim područjima života: likovnoj i glazbenoj umjetnosti, arhitekturi, sportu, novim tehnologijama i dr. ostavit će čitatelja bez daha.

Leo Potion: Savršeno nesavršene priče

Djetinjstvo i adolescencija sa sobom nose i brojne izazove, posebno u naše doba, pa je od iznimne važnosti posvetiti pažnju mentalnom zdravlju. U tome mogu pomoći priče osoba koje su prevladale vrlo izazovne prepreke i na teškim iskustvima u knjizi Savršeno nesavršene priče. Nju preporučuju naši knjižari iz Arena Centra.
Upoznajte 28 poznatih i megauspješnih osoba;  od pjevačice Lady Gage, glumca The Rocka, sportašice Serene Williams, pa do znanstvenice Marie Curie i skladatelja Ludwiga van Beethovena i saznajte kako su se oni uhvatili ukoštac s problemima u svojim životima te se posvetili brizi za vlastito mentalno zdravlje. Neka vam njihovi životi budu pravo nadahnuće. Stoga, s kakvim god da se problemima suočavamo, uz ove savršeno nesavršene životne priče svi ćemo naučiti zašto je okej ne biti okej te kako si možemo pomoći.

Dav Pilkey: Čovpas – Pušten s lanca, 2. dio

„Urnebesno duhovito i originalno. Potpun, nesputan užitak. Čitatelji (svih dobi) hihotat će se od početka do kraja“, tako su knjigu Čovpas: Pušten s lanca opisali naši knjižari iz Buzina.
Ova serija strip-romana oduševljava djecu diljem svijeta, a nakon nastave idealno je štivo za opuštanje tijekom rujanskih večeri.

Drew Daywalt: Pastele u štrajku

„U novu školsku sezonu vodimo vas s ludom i šarolikom ekipom pastela koja se odlučuje na štrajk. Hoće li ih Duncan uspjeti nagovoriti da ponovno boje i učine svijet ljepšim mjestom?“ pitaju se naši knjižari iz riječkog Tower Centra koji preporučuju knjigu Pastele u štrajku.
Duhovita knjiga koja će djeci pružiti posve novi pogled na školski pribor prati dječaka Dunca i njegove pastele. Naime, kada otvori kutiju s pastelama, pronađe samo pisma koja sva poručuju isto: idemo u štrajk! Bež Pasteli dojadilo je živjeti u sjeni Smeđe. Plava se želi odmoriti od bojenja tolike vode, dok Ružičasta želi više posla. Zelena nema prigovora, ali Narančasta i Žuta međusobno ne razgovaraju. Što će Duncan učiniti?

Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – Grimizna istraga

Za one malo veće koji vole misterije, tu je roman Sherlock Holmes: Grimizna istraga koji preporučuju naši knjižari iz splitskog Joker Centra.
„Sherlocka Holmesa ne trebamo posebno predstavljati jer on nosi poseban šešir za lov na jelene, borac je protiv laži, otac moderne forenzike, čovjek s tisuću lica. Zato pažljivo čitajte jer za rješavanje misterija svaki trag je bitan“, kažu.
Ovaj put čini se da u maglovitom Londonu nikad kraja misterijama. Nakon što su u napuštenoj kući otkrili nepomično tijelo E. J. Drebbera, policija je zbunjena nepoznatim uzrokom smrti i nedostatkom tragova. Jedino što im je preostalo je izvući asa iz rukava – Sherlocka Holmesa i njegovog pomoćnika, doktora Watsona.

Bernardine Evaristo: Djevojka, žena, drugo

Knjiga koja se mjesecima nakon objave nije skidala s ljestvica najprodavanijih krije se iza naslova Djevojka, žena, drugo koju preporučuju naši knjižari iz Supernova Garden Malla.
Autorica Bernardine Evaristo za nju je dobila prestižnu nagradu Booker, i to kao prva tamnoputa žena u povijesti, a nagrada se dijeli već 50 godina. Već i taj podatak dovoljno govori zašto je ova knjiga itekako bila potrebna.
U romanu koji se može nazvati odom ljudskim pravima susrećemo se s 12 protagonistica koje nam iznose svoje priče. Autorica slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina.
Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade.

Marko Aurelije: Meditacije

Nadolazeća jesen je uvijek nekako novi početak, a u to se sjajno uklapa knjiga Meditacije koju preporučuju naši knjižari iz zagrebačkog Arena Centra.
„Ne mogu utjecati na to hoće li me snaći nesreća, no mogu utjecati na to kako ću se nositi s njom“ – jedna od drevnih mudrosti rimskog cara iz 2.stoljeća, a one su i danas aktualne i primjenjive.
Meditacije nas uče kako sagledati stvari. Ne možemo utjecati na to hoće li nas snaći nesreća, ali možemo na to kako se nositi s njom. Ne možemo utjecati na to da nam svaki dan bude sretan, ali možemo si dozvoliti da svaki dan budemo vrijedni te sreće.
I upravo zato vrijedi zaviriti u zapise jedinog rimskog cara koji je ujedno bio filozof.

Grupa autora: Savršeni kolači i slastice

Na kraju novog radnog dana ili barem vikendom najbolje se ušuškati pod dekicu i počastiti se kolačima. Inspiraciju za recepte možete pronaći u kuharici Savršeni kolači i slastice koju preporučuju naši zadarski knjižari.
U njoj se nalazi 62 recepta za sitne kolače, kremaste kolače i oblatne, dizana tijesta, pite i biskvite, svjetski klasici, te deserti iznenađenja kao što je Švicarska Engadine torta ili kolač Battenberg.
Neka je u slast!

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje