Image alt text

Book patrola: čitajte, kuhajte i istražujte s nama

05.05.2023.
Piše: Tatjana Barat

Proljeće je kao stvoreno za nove početke, uživanje, putovanja, stjecanje novih vještina i novih znanja, a sve to možete uz naslove koje ovog mjeseca preporučuju naši knjižari.

Matthew McConaughey: Zelena svjetla
 


Dugo nijedna knjiga slavne osobe nije toliko oduševila svojom kvalitetom kao Zelena svjetla.
„U ovome bučnom svijetu moramo se pomučiti da bismo čuli sami sebe. Zelena svjetla govore nam da krenemo, no ponekad je teško znati kada ikako. Uz ovu knjigu započnite svoje putovanje“, preporučuju naši knjižari iz zagrebačkog Megastorea.

Riječ je o memoarima jednog od najpoznatijih glumaca današnjice, Oscarom nagrađenog Matthewa McConaugheyja. Knjiga sadrži glumčeve uvide i spoznaje koje su transformirale njegov život, a koje će zasigurno potaknuti i vas da se svako jutro budite s novim elanom i motivom za daljnju borbu.

Bonnie Garmus: Lekcije iz kemije
 
Elizabeth Zott, junakinja romana Lekcije iz kemije, nije ni blizu tome da bude prosječna žena. Zapravo, Elizabeth Zott prva bi istaknula da takvo što ne postoji. Vrijeme je ranih 1960-ih i njezin isključivo muški tim na Istraživačkom institutu Hastings ima ne baš znanstven pristup pitanju jednakosti. Svi osim jednoga: Calvina Evansa, usamljenog i genijalnog znanstvenika, koji se ludo zaljubi u Elizbeth, no od njezine atraktivne vanjštine još više ga fascinira njezin um. Među njima trenutačno bukne prava kemija, romantičniji bi rekli ljubav na prvi pogled. Nažalost, kao i znanost, i život je nepredvidiv...

„Ovaj prvijenac autorice prekrasna je ljubavna i obiteljska priča, ali nije samo to. Ovo je i priča o snazi jedne žene, znanstvenice i samohrane majke, priča koja će vas ganuti i pokazati što je to prava hrabrost“, zaključuju naši knjižari iz riječkog Tower Centra.

Isabel Allende: Violeta
 
Violeta je epski roman Isabele Allende koji prepričava nadvremensku priču stoljetnog života žene koja je svjedočila najvećim preokretima dvadesetog stoljeća.
Jednog olujnog dana 1920. godine na svijet dolazi Violeta, čiji je život otpočetka označen povijesno značajnim i izuzetnim događajima – rođena je u jeci Velikog rata, a odmah za njom na obale Južne Amerike stiže i Španjolska gripa! Preživljavajući tu pošast, njezina obitelj napokon posustaje uslijed Velike depresije te je primorana preseliti iz grada u predivan, no dalek i divlji dio zemlje. Ondje provodi djetinjstvo, odrasta i upoznaje svog prvog prosioca… Preko pisama, Violeta se obraća nekome koga voli više od svega, prepričavajući trenutke strasti, boli, vremena siromaštva i bogatstva, teških gubitaka i iznimne sreće...

„Autorica je izmaštala glavnu neustrašivu junakinju koja na krilima strasti, odlučnosti i humora savladava sve bure povijesti“, kažu o ovoj knjizi naši knjižari iz splitskog Joker Centra.

Stuart Farrimond: Znanost kuhanja
 
S proljećem nekako više pazimo i na svoju prehranu pa je idealno vrijeme da uronimo u Znanost kuhanja.
Kako kažu naši knjižari iz City Centra One West, „ovo je savršena kuharica za početnike, ali i za one koji žele usavršiti svoje kulinarske vještine i znanje o kuhanju“.

Knjiga odgovara na brojna pitanja uz koja možemo postati pravi kuhari.
Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati? Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci? Kako svaki put skuhati sočnu i ukusnu ribu? Koju vrstu vrhnja koristiti za kuhanje?

Mirjana Šmit: Od slatkoga slađe – Kolači i slastice
 
Mnogi od nas, kada je riječ o kuhanju, ipak najviše vole slastice, a kao inspiracija za nove recepte može poslužiti knjiga Od slatkoga slađe.
Naši Varaždinci kažu da je ovo prava „kuharica iz 'kućne radinosti', s jednostavnim receptima pisanima na razumljiv način kako bi i početnici mogli uživati u izradi omiljenih slastica“.

Kuharica sadrži oko 160 recepata slatkih delicija, od božićnih kolača preko torti i kremastih slastica, recepata iz bakine kuhinje pa sve do ukrašavanja slastica, uz pripadajuće fotografije.

Alan Čaplar: Planinarski vodič po Hrvatskoj
 
Lijepo proljetno vrijeme kao stvoreno je za otkrivanje prirodnih ljepota Hrvatske, a u tome vam može pomoći Planinarski vodič po Hrvatskoj.

„Obiljem pažljivo prikupljenih konkretnih i praktičnih podataka, modernim pristupom i bogatom grafičkom opremom ovaj vodič služi za planiranje lakih poludnevnih šetnji, cjelodnevnih izleta i višednevnih tura“, kažu naši knjižari iz Arena Centra.
Osim tekstom, sva planinska područja predstavljena su preglednim zemljovidima u mjerilu 1:100 000, a sva odredišta atraktivnim fotografijama. QR kodovi na stranicama ovog vodiča povest će vas na internetske stranice Hrvatskoga planinarskog saveza s pouzdanim te aktualnim opisima i podacima o najatraktivnijim hrvatskim vrhovima i svim planinarskim kućama u Hrvatskoj.

Youcat – Molitvenik za mlade
 
Diljem Hrvatske u tijeku su i kršćanske svečanosti Prve pričesti i krizme, a ako dragoj mladoj osobi želite pokloniti nešto što će mu služiti kao uspomena na taj dan, naši knjižari iz City Centra One East predlažu Youcat – Molitvenik za mlade.

„Ovaj jedinstveni molitvenik sadrži moderne, svježe molitve koje se izmjenjuju s velikim, drevnim molitvama iz Svetoga pisma te s molitvama svetaca i duhovnih velikana iz kršćanske povijesti“, ističu.
Molitvenik je privlačno ilustriran, sadrži i brojne fotografije mladih ljudi iz cijeloga svijeta, a tu su i nadahnjujući citati duhovnih velikana i svetaca o molitvi.


Dave Pilkey: Čovpas (1. dio)
Čitati dok nas griju sunčeve zrake zvuči idealno, zar ne? Zato je sad pravo vrijeme i da se djeci ponudi knjiga koja je oduševila čitav svijet, a koju preporučuju naši knjižari iz Zadra.
Od autora svjetskog hita Kapetana Gaćeše, dolazi hit-serija strip-romana o novom-starom junaku Čovpasu. Darko Bradarić i Marko Brkić iz Kapetana Gaćeše stvorili su novoga junaka – pola čovjeka, pola psa i potpunog junaka!!! Spremi se za akciju, napetost, romantiku i smijeh.
„Ovo je najluđi i najzabavniji strip o psoglavom policajcu koji je ikad napisan“, slažu se naši knjižari.


Jelena Kastaneti: Moj tata kaže da ne postoje preveliki snovi
   
Da su snovi neobična stvar, slažu se i naši knjižari iz Buzina koji su zavirili u knjigu Moj tata kaže da ne postoje preveliki snovi.
U njima širimo svoja krila i postajemo sve ono što se možda uopće ne usudimo izgovoriti. Plutamo svemirom, plovimo kroz oblake, odlazimo u dubine i uranjamo u nove čarobne svjetove. Ali što se dogodi kada se probudimo? Kamo pobjegnu snovi i zar oni zaista mogu biti preveliki?

 Spisateljica Jelena Kastaneti i ilustratorica Andrijana Rico stvorile su prekrasni svijet koji će rado primiti baš sve one koji se usude sanjati. Ova će priča biti vrijedan korak u tome i podsjetiti nas da za snove nikada nismo premaleni, ali ni preveliki.


Planet Zemlja, Velika interaktivna knjiga
 
„Nikad nije bilo većeg izbora u književnosti o našem planetu i vjernim prikazima od papira svih čuda od kojih je naš planet satkan. Provjerite zašto upravo naslov Planet Zemlja naši kupci najčešće odaberu kada je riječ o tematici našeg planeta“, kažu nam naši knjižari iz Supernova Garden Malla.

Što dijete može očekivati u ovoj knjizi?
Može stvoriti planinski lanac, vidjeti vulkansku erupciju ili zavrtjeti kotačić i pokrenuti lopatice vjetroagregata. Mnoštvo pokretnih dijelova zajedno s detaljnim ilustracijama i pomno istraženim informacijama daju zanimljiv i sveobuhvatan pogled na planet koji nazivamo domom. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje